Pekarová Adamová: Většina voličů dala v prezidentské volbě přednost slušnosti a pravdě

31. 1. 2023

Česká republika má nového prezidenta. V březnu nahradí Miloše Zemana nově zvolená hlava státu, generál Petr Pavel. Z jeho zvolení mají radost přes 3 miliony voličů, ale také někteří politici. Například i šéfka dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová. V rozhovoru pro Blesk Zprávy mimo jiné řekla, že je dobrou zprávou, že Češi neuvěřili lžím. Okomentovala debakl předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, o jehož budoucnosti se spekuluje.

První otázka se nabízí. Co říkáte na volbu občanů České republiky?

Je to podle mě výborná zpráva o stavu české společnosti, protože přišlo opravdu rekordní množství lidí k volbám, a tudíž jim záleží na tom, jakým směrem se bude Česká republika ubírat a kdo bude hlavou státu. Zároveň většina voličů dala přednost slušnosti a pravdě, před opravdu velkou dávkou hnusu, která se objevila v kampani Andreje Babiše – stejně jako obrovské množství lží.

A co tedy těch 2,4 milionů občanů, kteří dali přednost panu Babišovi. Co říkáte na to, že se o nich mluví jako i lidech, u kterých tedy ta lež zvítězila?

Myslím, že Petr Pavel je svojí osobností postupně přesvědčí – a už nyní je přesvědčuje – že je skutečně hlavou státu, na kterou můžeme být hrdí. To neznamená, že ho nemůžeme kritizovat, že nemůžeme s některými jeho názory nesouhlasit a polemizovat. To je přirozené, a to k demokracii patří. On ale ukazuje, že mu opravdu záleží na všech občanech a nikoho nevnímá jako poraženého. Jediný skutečně poražený je Andrej Babiš a ten utrpěl obrovskou porážku, velký debakl a třetí volby za sebou prohrál a myslím si, že i jeho voliči postupně sami uvidí, že Petr Pavel je dobrá hlava státu.

Mně tam jde spíš o to vyznění, že se říká, že zvítězila pokora a pravda, tak zdali si ostatní voliči z tohoto neodnesou něco negativního. Tedy, že se na ně ukazuje, jakože věří lži…

Ne všechno byla lež, ale byla používána velmi často. Bohužel, Andrej Babiš se snažil oslovovat extremistické kruhy, vždyť mezi jeho podporovateli patřili i stalinisti, třeba Josef Skála. Jsou prostě kruhy, které nechcete sám oslovit. Ale věřím, že všichni voliči samozřejmě takto neuvažují. Zkrátka volili mezi dvěma kandidáty a dali jednomu z nich přednost. Nicméně to, že používání strachu a lží má své hranice, právě ukázal výsledek voleb. Nikdy nebyl tak významně velký rozdíl mezi oběma kandidáty, vítěz voleb získal bezmála o milion hlasů více, což je 16% rozdíl. To prostě vystavilo i určité vysvědčení právě stylu kampaně, kterou Andrej Babiš vedl. To neznamená, že s jeho voliči nemáme mluvit, že je máme zatracovat. Já si myslím, že naopak je tady prostě část lidí, která je náchylnější k tomu věřit různým lžím dezinformacím a že o to více se musíme snažit je oslovovat, abychom u nich nevyvolali ten pocit, že prohráli oni.

Ke kampani se ještě dostanu, ale ještě se doptám, jak jste třeba vnímala poslední minuty u obou týmů předtím, než začalo být jasné, kdo nakonec zvítězí.

Takto detailně jsem to v tu chvíli neporovnávala. Já jsem pevně věřila v to, že Petr Pavel zvítězí, a musím říct, že se skláním před celým jeho týmem, jakým způsobem zvládli ten obrovský tlak. Byli vystaveni množství absurdit, jako ta zpráva těsně před volbami, že Petr Pavel zemřel, a také např. čelili kybernetickým útokům. To mimochodem také ukazuje, kdo byl vlastně pro to nebezpečné ruské prostředí kandidátem, na kterého vsadili.

A co tedy tým pana Babiše? Pan Babiš do svého štábu přijel poměrně pozdě a po krátké tiskové konferenci odjel.

Na mě už působil rezignovaně v tom minulém týdnu, kdy i odpískal svou kontaktní kampaň. Už vlastně jenom hledal způsob, jak to vysvětlit. Myslím si, že se nepodařilo přesvědčit, že to bylo kvůli vyhrožování, protože předpokládám, že takto mu bylo vyhrožováno už dříve. Ostatně i dalším politikům se to, bohužel, děje poměrně často. Tím neospravedlňuji samotné výhrůžky a ty, kteří je posílají, ale mám dojem, že to byla spíše dobrá záminka, která mu umožnila tu kampaň skončit. Stejně tak už mi přišel řekněme lehce v křeči, navíc pokazil obrovským způsobem debatu v České televizi, když se nepostavil za naše závazky vůči spojencům. A způsobil tím i dost nepříjemný mezinárodní skandál. Ostatně já jsem oslovovala právě svůj protějšek v polském Parlamentu, maršálku Sejmu Elżbietu Witek, abych jí ubezpečila, že naše závazky skutečně ctíme a že takovéto výroky na tom vůbec nic nemění. Musím říct, že z té reakce, kterou mi pak zaslala, tak bylo vidět, že to velmi řešili i v polském parlamentu a že to bylo pro ně opravdu velmi nepříjemné slyšet.

Babiš to svedl i na marketing, je to opravdu na nich?

Hlavní zodpovědnost by měl být schopen převzít ten, který tomu celému dává směr. A to je samotný kandidát. Andrej Babiš se snažil tvrdit ve svých heslech, že se ničeho nezalekne, nebojí se mocných a podobně. A potom se zalekne výhrůžek? Tomu nevěřím. Ne, že bych nevěřila tomu, že je dostal. Vždyť si sám protiřečí. On sám navíc hovořil v rozhovorech o zavlékání Česka do války a vytvářel strach, takže to všechno nerozhodoval jeden billboard. A to on moc dobře ví, jen si našel obětního beránka.

Myslíte, že ho konečně uvidíte na plénu?

Mohl by začít konečně chodit do práce. Má nejhorší docházku ze všech a suverénně nejvíc absencí i nejméně odvedené práce, protože jakožto poslanec je jediný, který není v žádném z výborů v Poslanecké sněmovně. Ono, když pak slyším od opozice, zejména hnutí ANO, že s nimi vládní poslanci nebo vláda obecně nekomunikují, tak pro osvětlení chci říci, že právě ve výborech probíhá diskuse a na výbory chodí ministři obhajovat své návrhy. Tam se tato diskuse odehrává, takže kdyby ji skutečně někdo z nich chtěl vést, tak příležitost tady velmi pravidelně je.

Tam se dá tlačit na tu vládu…

Ano, tam by mohli dělat to, co voličům slibují. Tady se přesně ukazuje, že když Andrej Babiš není u moci, tak na to rezignuje a nepracuje, protože je tak mocichtivý. V opozici mu to nepřipadá důležité a pohrdá svými vlastními voliči, potažmo pohrdá fungováním naší země a demokracií jako takovou, protože i v opozici můžete pro své voliče a další občany odvést kus práce.

Babiš prohlašoval, že možná v politice skončí, což se uvidí na schůzce předsednictva hnutí ANO. Zároveň hned na té tiskové konferenci po volbách říkal, kdyby takto volili všichni ve sněmovních volbách, tak by ANO bylo u vlády. Jak vidíte tento dvojí signál, co se bude dít?

Je v tom plno rozporů jako vždycky, když o něčem mluví. Například vehementně celou dobu tvrdil, že Petr Pavel je vládní kandidát. Když bych vzala vážně jeho slova, tak bych teď vlastně měla říci, že vláda má velkou podporu 58 %, voličů přes 3 300 000 lidí. To od něj asi neuslyšíme.

On sám by měl nyní vědět, co se sebou dál, ale neumím si představit sebe jako předsedkyni strany, která třikrát za sebou prohraje volby, že bych setrvávala ve své pozici. Pokud by to bylo v nějaké jiné straně, tak by ta strana měla po svém předsedovi chtít vyvodit zodpovědnost. Uvidíme, jak to bude.

Dovedete si troufnout nebo spekulovat o tom, kdo by ho měl nahradit?

O tom mi ani nepřísluší spekulovat. To je otázka na hnutí ANO, pokud budou opravdu toto řešit, tak si to vyřeší určitě sami.

Vy už jste tu zmiňovala průběh kampaně a obecně voleb. Často se ven tahaly i dezinformace a vy jste jedné takové byla součástí. Pan Babiš sdílel vaše „vyjádření“ kde mu dáváte svou podporu. Tvrdil, že to našel na internetu. Jak jste na to reagovala?

S humorem, protože to byla absurdní snaha upoutat pozornost. A také jsem odvětila s takovou nadsázkou, že jsme si to takto nedomluvili a že tedy svou podporu budu směřovat panu Baštovi, protože to tehdy bylo ještě během prvního kola voleb. Myslím si, že se ukázalo, že hnutí ANO a respektive Andrej Babiš a jeho marketéři se skutečně neváhají uchýlit k čemukoliv, a to je na nich to nebezpečné, že nejsou ani konzistentní ani pravdomluvní. Ani nemají v tomto směru nějaké své mantinely. Myslím, že kampaně mohou být tvrdé, ale mají zároveň ctít nějaká pravidla a férovost.

Takže byste byla třeba i proto, aby se to nějak změnilo ve volebním zákonu?

Myslím, že tohle je otázka, která se úplně jednoduše upravit zákonem nedá. Už dnes v něm samozřejmě je formulace, že by se měla vést férově. Když se do něj prostě hlouběji podíváme, tak se dozvíme, že už to tak vlastně je. Nicméně kde není žalobce, tak není ani soudce, a kde není morálka a nějaké základy slušnosti, tak to možná bude pokračovat dál. Pro mě je ale důležitou zprávou, že lidé se tím nenechají natolik ovlivnit, aby to rozhodlo ve prospěch toho, kdo takové praktiky používá. Alespoň většina.

Pojďme ještě k poslednímu tématu. Vy už jste oznámila, že inaugurace nového prezidenta proběhne 9. března. Jak se na tom vlastně jako předsedkyně podílíte?

Jde o společnou schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, kterou svolává předsedkyně Poslanecké sněmovny. Pojem inaugurace vlastně v zákoně není, jedná se o skládání slibu a ten slib se skládá do rukou předsedy Senátu. Společná schůze obou komor proběhne 9. března v odpoledních hodinách na Pražském hradě ve Vladislavském sále s tím, že veškerá organizace se už delší dobu řeší a připravuje se velmi intenzivně. Všechny tyto náležitosti se připravují do posledního detailu, včetně třeba toho, jakým perem prezident podepíše slib.

Takže s panem Milošem Vystrčilem coby s předsedou Senátu komunikujete i o takové drobnosti jako je pero či druh kytek?

Kytky úplně ne, ale příprava se týká veškerých detailů. Pero každopádně zajišťuji já. A protože v tom vnímám i určitou symboliku, chystám něco speciálního!

Blesk.cz, Nikola Forejtová, 31. 1. 2023