Pekarová Adamová: Ústava je zárukou liberálnědemokratického právního státu

Ústava je zárukou liberálnědemokratického právního státu, jehož jednotlivé komponenty jsou navzájem důmyslně vyváženy. V projevu na slavnostním večeru v Panteonu Národního muzea k 30. výročí Ústavy ČR to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Akce se zúčastnili také například někteří ministři vlády Petra Fialy (ODS) či zákonodárci.

16. 12. 2022

Ústava podle ní vymezuje základní pravidla fungování společnosti, každému umožňuje se na něm podílet a vytváří pocit přináležitosti k celku, míní. Zároveň je podle ní dokument zárukou státu s přímo voleným dvoukomorovým Parlamentem a státu, v němž sice rozhoduje většina, ale s ohledem na práva menšiny.

Tři desítky let trvání ústavy podle Pekarové Adamové svědčí o její mimořádné odborné kvalitě i o intelektu a odvaze jejích tvůrců, kteří museli pracovat pod časovým tlakem.

Šéfka dolní komory Parlamentu také připomněla, že za několik týdnů si budou Česko a Slovensko připomínat vznik dvou států. "Naprosto mírumilovné rozdělení našich republik bylo pro svůj veskrze poklidný charakter zdrojem obdivné inspirace pro významné státníky a je do dnešních dnů dáváno za ukázkový příklad mírového dělení státu po celém světě," míní.

Česku se podle ní počátkem 90. let podařilo uskutečnit zásadní změny, díky kterým získalo nejen sympatie, ale také pevná spojenectví demokratických partnerů. Země podle Pekarové Adamové měla jasnou vizi politického směřování, a to do Evropy a obecně na Západ. Cesta byla podle ní formálně završena vstupem do Severoatlantické aliance a Evropské unie.

V současnosti ale i v rámci společnosti existuje řada příkladů nehodných následování, řekla. "Jsme očitými svědky nebezpečného růstu populismu, koketování s konceptem neliberální demokracie či přímé fascinace extremistickými a antisystémovými řešeními," vyjmenovala.

Nejvyšší ústavní činitelé by podle ní měli být prvořadými služebníky ústavy a ochránci ústavního pořádku. "Neměli by riskantně lavírovat na samé hraně ústavnosti či tuto hranu snad dokonce svévolně překračovat. Neměli by nepsané ústavní zvyklosti šmahem odsuzovat, ale měli by je ustavičně respektovat a vyzdvihovat," uvedla. Dodržováním ústavních principů podle ní ústavní činitelé posilují společenskou důvěru vůči politickému systému a zvyšují odolnost demokratických institucí.

V poslední době podle Pekarové Adamové ve veřejném prostoru sílí hlasy volající po úplném rozkladu stávajícího demokratického zřízení. "V žádném jiném politickém režimu než v liberální demokracii nemá člověk možnost svobodně se rozvíjet a plně se realizovat. Udržitelnost naší prosperity, nejen po stránce materiální, ale i hodnotové, je s ní rovněž neoddělitelně spjata," uvedla.

Zdroj: ČTK, 15.12.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme