Pekarová Adamová: Prezidentští kandidáti podpoření koalicí SPOLU kandidují ve prospěch občanů

28. 11. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro CNN Prima NEWS)

Za 47 dní proběhne první kolo prezidentských voleb. Vy doporučíte voličům TOP 09 někoho konkrétního? Nebo zůstanete v koalici SPOLU s výběrem tří?

V koalici SPOLU jsme podpořili tři konkrétní kandidáty a všichni tři, jak je vidět i po pátečním rozhodnutí Ministerstva vnitra, zůstávají v té volbě. Takže si myslím, že na tom není potřeba nic měnit. Já sama ještě nejsem úplně rozhodnutá, koho budu volit. Jedno vím jistě, nebudu volit Andreje Babiše. Ale koho z těchto tří podpořím, to si asi nechám pro sebe. Myslím, že je důležité, že lidé mají možnosti. Mezi kandidáty jsou tací, a tito tři to jsou určitě, kteří budou skutečně kvalitně vykonávat mandát prezidenta ve prospěch občanů. Budou dobře spravovat tuto zemi ne ve prospěch svůj a svých ekonomických nebo jakýchkoliv dalších zájmů.

Podle čeho se rozhodnete?

Pro mě je důležité, aby prezident byl skutečný demokrat. Aby to byl člověk, který bude dobře reprezentovat Českou republiku. Aby byl schopen opravdu naplňovat mandát tak, jak je dáno ústavou, nikoliv si různě ohýbat to, co je v zákoně napsáno, ve svůj prospěch. A to všichni tři určitě splňují.

Proto mě zajímá, podle čeho si nakonec svého kandidáta vyberete?

Do voleb zbývá ještě nějaký čas. Rozhodnu se i podle toho, jak se budou vyjadřovat v debatách k tématům, která se prezidentského mandátu týkají. Pro mě je ale důležité, že u všech tří mám důvěru v to, že skutečně chtějí kandidovat ve prospěch občanů, kdežto třeba u Andreje Babiše to říct nemůžeme. Vlastně si můžeme potvrdit opak už tím, že přestože byl zvolen poslancem, tak svůj mandát vykonává velmi ledabyle. Když to řeknu s trochou nadsázky, je častěji na lavici obžalovaných u soudu než v lavici poslanecké. A bude to skutečně jenom troška nadsázky, protože to tak podle docházky do sněmovny skutečně vypadá.

To, že jste nedokázali vygenerovat jednoho kandidáta, nemůže nakonec vést ke zvolení Andreje Babiše? Nemáte vnitřní obavu, že ta roztříštěnost nakonec nahraje právě jemu?

Naopak, já jsem přesvědčená, že jsme podpořili tři kandidáty, jejichž zkušenosti jsou úctyhodné. Jeden z nich je politik, který už má za sebou nějakou politickou kariéru. Pavel Fischer je senátorem a velmi úspěšným předsedou senátního výboru, takže je skutečně zkušeným politikem. I ostatní se už osvědčili v nějakých povoláních, která vykonávali ve prospěch nikoliv jenom svého holdingu, své firmy, ale celé společnosti, ať už to bylo v armádě anebo na univerzitě.

Na druhou stranu, co se týče Andreje Babiše, tak když se nám snaží představovat jako velmi pokorný člověk a podobně, musím se jenom usmívat. To je člověk, o jehož názorech můžeme pochybovat, protože je schopen je měnit ve stylu kam vítr tam plášť. Každý den říkat něco jiného podle toho, co si myslí, že voliči chtějí slyšet, nebo co mu vyjde v průzkumech, že bych chtěli slyšet. Takže toto bych řekla, že skutečně není výhoda pana Babiše.

Zdroj: CNN Prima NEWS, Partie Terezie Tománkové, 27.11.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme