Pekarová Adamová: Prezident Zeman se nám mstí, vzali jsme Hradu peníze. Slov o svetrech nelituji

Příjmy státního rozpočtu na letošek jsou nižší, než by mohly být, aspoň podle Miloše Zemana. Využil proto práva veta a odmítl podepsat předloženou novelu, ve které podle něj chybí 90 miliard. Své odůvodnění adresoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové, která považuje prezidentovu argumentaci za nesmyslnou. Skutečnou motivací je podle ní pomsta. „Reálným důvodem, který za tím stojí, je to, že v rozpočtu také prošla změna, která z kapitoly Kanceláře prezidenta republiky odebírala 30 milionů korun,“ reaguje šéfka TOP 09 s tím, že škrt se týkal hospodaření Lesní správy Lány, resp. jejího dnes už bývalého ředitele Miloše Baláka. Ten byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky ke třem letům vězení a záhy prezidentem omilostněn.

4. 11. 2022

Novelu státního rozpočtu na rok 2022 sice Miloš Zeman vrátil k dalšímu projednání Poslanecké sněmovně, ze slov její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové je ale patrné, že shodu nachází obě strany na jiném zákoně. Je jím zákon akce a reakce. „Poslanecká sněmovna nemá možnost nějakým způsobem ovlivnit milost prezidenta, to je jasné. Ve chvíli, kdy došlo k této opravdu skandální milosti pro blízkého spolupracovníka odsouzeného na poměrně už dost let vězení, tak jsme s tím samozřejmě jako politici velmi nesouhlasili a považujeme to za něco nepřípustného. Nemáme ale možnost to ovlivnit jinak než to dát najevo třeba touto formou, když schvalujeme rozpočet. To je naše pravomoc,“ přibližuje interakci prezidentského úřadu a dolní komory Parlamentu.

Další střet lze očekávat v souvislosti se superhrubou mzdou, která je podle Pekarové Adamové minulostí. V úvahu připadá přehodnocení daňového mixu a snížení výdajů. Rezervy má stát například v počtu zaměstnávaných úředníků. Příkladným je v tomto ohledu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, „protože ten už byl schopen zrušit stovky míst na svém úřadě, respektive na svých podřízených úřadech.“

Že sama patří k nejostřeji kritizovaným představitelům koaliční vlády přičítá i tomu, že se řadu let netají svými odmítavými postoji k ruskému režimu. „Pluralita názorů je to, co tvoří demokracii a je pro ni mimořádně důležitá. Ale něco jiného je to, když je to kritika názorů, kritika postojů, programu a něco jiného je, když je to cílené šíření různých nepravd, které se také v prostoru objevují. A u mě se třeba objevila nedávno ta, která mi dávala do úst, že jsem řekla, že lidé se mají spolu sprchovat, že mají spolu péct sousedi kuřata, nebo něco takového,“ uvádí příklad jedné z dezinformací, na které je podle ní těžké reagovat, protože mají před pravdou nesmírný náskok. Doslova za útok pak považuje, když se součástí politické diskuze stává narativ mateřství. „To je nepřijatelné. Ne kvůli mně, ale kvůli těm ostatním ženám, které třeba z nějakého důvodu nechtějí mít děti, nemohou mít děti a podobně. Tímhle se do nich podvědomě dostává to, že jsou něčím méněcenné. Tomu je potřeba se jasně postavit, vymezit a nepřipustit něco takového. Mohli bychom se pak bavit o tom, kdo je jak kvalitní rodič a podobně. A to taky nechceme,“ má jasno.

Pevně si stojí i za svými výroky o svetrech, které jsou jí často předhazovány. Celý kontext, ve kterém je říkala, už ale nezaznívá. Přitom právě ten byl v její výzvě k osobní zodpovědnosti tím podstatným. „Proč to taky tak zapůsobilo, protože my tady nemáme opozici, která by byla konstruktivní a která by řekla: ‚Hele, je to těžké, je to složitá situace, pojďme se všichni semknout, vykašleme se na politiku a politikaření, na to, kdo máme jaké zájmy. Tady v tomhle podpoříme vládu a chceme, abyste se i vy zamysleli nad svojí spotřebou.‘ To oni nikdy neudělali, jenom nasazují na to, že my vyzýváme k tak přirozené věci, jako je šetrné zacházení s dnes poměrně vzácným a drahým zdrojem. Tohle považuji za tu hlavní příčinu těch vzrušených reakcí, které jsou vlastně vyvolávány záměrně místo toho, aby tady docházelo k něčemu, co je běžnější v některých vyspělejších demokraciích, než jsme my,“ pozastavuje se nad neochotou spolupracovat napříč politickým spektrem.

(rozhovor s předsedkyní TOP 09 si můžete pustit zde)

Zdroj: Reflex, Prostor X, 4.11.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme