Pecková: Psychotesty pro exekutory jsem nikdy nenavrhovala

Reakce na článek serveru Denik.cz „Politici proti lichvě: Omezíme úroky zákon"

Dovoluji si opravit autory článku zveřejněném na denik.cz, kteří v posledním odstavci uvádí mylnou informaci, že jsem zastáncem psychotestů pro exekutory. Není to pravda. Psychotesty pro exekutory jsem nikdy nenavrhovala.

1. 10. 2013

Jak autoři dále uvádějí, zastávám názor, že poskytování mimobankovních půjček a úvěrů má být koncesovanou živností s velmi tvrdými sankcemi při porušení podmínek. Bývalé koalici se přibližně před rokem podařila prosadit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která zajišťuje větší ochranu spotřebitele. I sebemenší firma podle novely zákona bude muset odborně prověřit, jestli ten, kdo ji o půjčku žádá, má také na její splácení. Zákon navíc firmám při spotřebitelských úvěrech zcela zakazuje používání směnek a šeků.

Zákon také postihuje praktiky některých firem, které píší smlouvy o úvěrech takovým způsobem, že od nich není možné jednoduše odstoupit. Překládající koalice proto navrhla, aby měl každý žadatel možnost zrušit svůj souhlas se smlouvou o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru do 14 dnů, a navíc bez jakékoliv sankce. Norma řeší také provize pro zprostředkovatele úvěrů. Ti na svou odměnu budou mít nárok až poté, kdy lidem, kteří o půjčku požádali, doloží výsledek své práce. Tedy poté, co firma jejich úvěr schválí.

Za porušení zákona hrozí firmám vysoké pokuty. Česká národní banka a Česká obchodní inspekce mají pravomoc uložit pokutu až 20 milionů korun.  V případě problémů se mohou občané obrátit také na finančního arbitra.

Uložení povinnosti koncese na živnost poskytování nebankovních půjček je další logický krok, jak zamezit zvyšování zadluženosti rizikových skupin občanů a tím také hrozby exekuce. S touto legislativní změnou také souvisí změna ve vzdělávání, kdy je od tohoto září nově ve školních osnovách zavedena výuka finanční gramotnosti.

Gabriela Pecková
bývalá poslankyně a čtyřka na pražské kandidátce

parlamentnilisty.cz, 1. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme