Paukrtová: Jsem proti hromadění funkcí. A také platů

Mění zákon, ale nevědí, co v sobě skrývá. Podstatu schvalování zákonů chce mimo jiné změnit dvaašedesátiletá senátorka Soňa Paukrtová. Pokud ji ovšem podpoří dostatek lidí v její třetí obhajobě postu senátorky. Kandiduje za TOP 09 a STAN.

14. 9. 2012

Jedním z jejích hlavních bodů, se kterými jde do kampaně, jsou dobře zdůvodněné a jen nutné zákony bez „přílepků“. „Poslanec může přijít, řekne, že předkládá pozměňovací návrh třeba k novele zákona, nemusí k tomu říct ani slovo zdůvodnění a projde to. Poslanci si pak myslí, že to je dobře a ono není. Skýtá to obrovský prostor pro korupci a plynou z toho všechny možné problémy. Můj návrh, který teď leží v poslanecké sněmovně, je o tom, že musí zdůvodnit, proč to předkládají,“ upozornila senátorka před blížící se bitvou o senátorské křeslo. Brojí i proti hromadění funkcí. Nemá prý být hromaděním platů. „Poslanec nebo senátor vykonávající zároveň plnohodnotnou funkci na úrovni obce či kraje by nadále neměl mít možnost pobírat dva plné platy,“ říká.

Zasadit se chce o přijetí zákona o sociálním bydlení, zákonů podporujících malé a střední podnikání s vazbou na snížení nezaměstnanosti i zákony, které povedou k odstranění střetu zájmů. Podporovat chce projekty a zákony, které povedou ke snižování energetické spotřeby s cílem ochrany životního prostředí.

Na výtky občanů, že často kandiduje za jinou politickou stranu, říká: „Kandiduji za svůj program, myslím, že v Senátu je prostor pro nestraníky i nezávislé názory. Kandiduji za pravicové a evropské uskupení, které nemá problém s mým volebním programem.“

Má mimo jiné radost z toho, že se během jejího působení v Senátu stal Jablonec statutárním městem. Části města se tak mohou stát městskými obvody s vlastním zastupitelstvem a vzít svůj osud do vlastních rukou, aniž by se musely odtrhávat. Tleská i novému přerozdělování daní, na kterém vydělají hlavně menší města a obce. Absolventka Přírodovědecké fakulty UK a matka tří dětí se podle svých slov unavená z politiky necítí. „Do třetí volby jdu se stejnou vervou. Když občané volí stále nové politiky, o kterých ví jen to, že jsou noví a neotřelí, mají zřejmě pocit, že jsou i méně korumpovatelní. Volba fungujících politiků má ale tu výhodu, že jsou předvídatelní,“ říká Soňa Paukrtová.

 

Adam Pluhař

Mladá fronta DNES, 14. 9. 2012, Rubrika: Kraj Liberecký, str. 3

Štítky
Osobnosti: Soňa Paukrtová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme