Pan James de Candole je lhář

Reakce Miroslava Kalouska na článek v Lidových novinách

19. 5. 2010

Česká předvolební kampaň je obohacena o nový prvek. Kromě politických stran do ní vstupují už i zahraniční lobbisté. V tomto konkrétním případě pan James de Candole, který dnes v Lidových novinách v článku Všichni Kalouskovi námořníci zpochybňuje moji mravní integritu. Článek zakládá na podezření, že jsem s pány Hávou a Romanem navštívil finále Davisova poháru soukromým letadlem. Dále pak tvrdí, že jsem v roce 1994 zpracoval zákon o nákupu vojenského materiálu, kterému dokonce říká „Hávův zákon“. Na základě těchto nesmyslů pak dochází k tvrzení, že jsem „státní kapitalista“, který pouštěl žilou veřejným rozpočtům.

Na svoji návštěvu Barcelony 5. až 7. prosince 2009 jsem byl skutečně dotazován celou řadou novinářů a všem jsem ochotně odpověděl, že jsem tam letěl se svým synem a oba jsme využili služeb cestovní kanceláře Čedok, tak jako dalších zhruba 1500 fanoušků, kteří 5. 12. odlétali z Ruzyně po půlhodinových intervalech charterovými lety. Řádně zaplacenou fakturu za dopravu i ubytování mám dodnes schovanou. Pan de Candole používá ve svém článku oblíbený obrat mnohých českých žurnalistů. Když se nějaký drb podaří stoprocentně vyvrátit, cudně se napíše, že se „nepodařilo získat hmatatelné důkazy“. Tvrzení, že jsem zpracoval zákon 38/1994 Sb. o obchodování s vojenským materiálem, pak už je jenom čiro čirá lež. Tento zákon zpracovalo a předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, kde jsem nikdy nepracoval. Tehdejší naléhání ministra obrany, aby také Ministerstvo obrany mohlo přímo obchodovat s vojenským materiálem, striktně odmítla jak Klausova vláda, tak Poslanecká sněmovna. Další drby, které se v článku objevují mají zhruba stejnou pravdivost a relevanci a nemá smysl se s nimi podrobně zabývat.

Článek je skrz na skrz lživý a zaujatý a má jediný cíl – poškodit mou osobu a TOP 09 před volbami. Kdyby si tak počínal z politických soupeřů ten, jenž používá lež jako nástroj předvolebního boje, mávl bych nad tím rukou. Tady však bohapustě lže autor, který se tváří jako objektivní konzultant a pozorovatel. Nezbývá mi tedy nic jiného, než na pana de Candole podat trestní oznámení pro pomluvu šířenou tiskem. Snad se přesvědčí, že mojí snahou je, aby zákony v ČR platily pro všechny. I pro zahraniční lobbisty, kteří vydělávají v ČR a sídlo společnosti mají na Kypru.

Miroslav Kalousek
1. místopředseda TOP 09
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme