Otys: Vyšší zdanění a pokuty za prázdné byty jsou socialistické nesmysly. Bytovou krizi nijak nevyřeší

4. 10. 2021

Bytová krize a s ní spojená zhoršující se dostupnost bydlení trápí nejen Prahu a ostatní velká města, ale dopadají i na menší kraje jako ten Karlovarský, říká v rozhovoru pro INFO.CZ místopředseda TOP 09 Lukáš Otys. Podle Otyse nicméně situaci rozhodně nevyřeší vyšší zdanění prázdných a investičních bytů ani udělování pokut jejich vlastníkům. „Tohle jsou socialistické nesmysly, které nefungují. Dám ruku do ohně i za to, že ani v Berlíně, kde si odhlasovali vyvlastnění některých bytů v referendu, to nesplní svůj účel,“ komentuje možná řešení Otys s tím, že za jediné správně považuje podporu výstavby nových bytů.

Bytová krize je bezpochyby velkým tématem. Když se o ní ale bavíme, často jde o perspektivu hlavně Prahy a jiných velkých měst. Vy sám kandidujete v Karlovarském kraji, jak to s bytovou situací vypadá tam?

V Praze a velkých městech rostou ceny nejrychleji v zemi a nemají tendenci se zastavit. Ať je to z důvodu větší snahy investovat do nemovitostí nebo nedostatečnou výstavbou. Nemyslím ale spekulanty, kterými se snaží strašit ministryně Maláčová, jde o běžné lidi, kteří mají naspořeno a chtějí se zabezpečit na stáří. Koupí byt nebo byty a ty pak pronajímají. V mém regionu jsem se setkal spíše s názorem, že není kde stavět, nebo hodně obecních bytů obývají neplatiči a byty pak chybí pro slušné lidi, kteří jsou připraveni dodržovat pravidla.

Proč vyšší zdanění a pokuty za investiční neobsazené byty nijak nevyřeší bytovou krizi? Jak by se měla podpořit výstavba, aby na trhu přibylo co nejvíce nových bytů? Co je potřeba změnit v české legislativě, aby se výstavba zrychlila a zjednodušila? 

Přečtěte si celý rozhovor s místopředsedou TOP 09 Lukášem Otysem.

Zdroj: Info.cz, Jan Palička, 4.10.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme