Otys: Rozdělovat vláda umí. Panovat ne

30. 9. 2020

Když už musíme mít paternalistickou verzi státu, bylo by pro nás pro všechny lepší, kdybychom měli také silnou, respektive kompetentní vládu. Současný český problém spočívá v tom, že vláda kompetentní není a silná je pouze ve chvíli, kdy plní úlohu politicky exekutivní chobotnice jménem Agrofert. 

Některé věci nenajdete v žádném vládním prohlášení. Patří mezi ně známá pravda, která říká, že rozdělené společnosti se lépe vnucuje vlastní vůle. Rozděl a panuj, „divide et impera“, mistrů antické reálpolitiky zůstává platným návodem k získání a udržení moci. Současná česká vláda umí to první. Nenaučila se ale ani vládnout, natožpak panovat. 

Aktuálně je stále patrnější, že vláda nedostatek schopnosti zvládat nezbytnou agendu nahrazuje tlakem na razantnější rozdělení společnosti. Myšlenka je křišťálově průhledná. Čím více bude sporů a neshod mezi různými společenskými skupinami, tím menší bude komplexní schopnost společnosti jako celku vystavovat vládu nezbytnému kritickému pohledu. 

V tomto v podstatě primitivním, ale nesmírně efektivním kontextu musíme vnímat třeba zavádění EET. Celá jedna významná společenská skupina se stala potenciálními podezřelými, a co hůř, také vinnými. Podnikatelé podvádějí, konstatuje vláda, a my jim teď šlapeme na paty. 

V době koronakrize se tato nálepka ještě umocnila. Vláda vyslala do veřejného prostoru zhruba tento vzkaz: Podnikatelé a živnostníci od nás dostali balíky peněz, nemají si na co stěžovat. Přitom pomoc byla pomalá, komplikovaná a často na ni vládními opatřeními poškození podnikatelé vůbec nedosáhli. 

Poslední týdny jde vláda ještě dál. Nejdříve vyhlásila zavedení plošného volebního úplatku pro důchodce, aby vzápětí všechny, kdo se ptají, kde na to vezmeme, označila jako ty, kteří chtějí škodit důchodcům. 

Poslední příklad rozdělování, po němž nenásleduje ani náznak vládnutí, jsme mohli vidět v mimořádném volebním klipu Andreje Babiše. Místo vyvození politické odpovědnosti a naznačení řešení, jak zvládneme virus, Babiš vyjmenoval, že za jeho šíření mohou mladí lidé a Pražáci. 

Vláda tu je od toho, aby zodpovědně vedla zemi k jejímu rozvoji a v době krize přišla s krizovým plánem, který zemi vyvede zpět na výsluní. Zatím máme jen chaos, nezodpovědnost a rozeštvávání občanů. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 29.9.2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme