Otys: Nejsme Národní fronta. Ani demokraté spolu nemohou ve všem souhlasit

20. 7. 2021

Setkávám se s názorem, že pokud se zástupci dvojice demokratických opozičních bloků, koalice Spolu a PirStanu, mezi sebou pouštějí do politického boje, hrají tím vlastně do karet Andreji Babišovi. To je hluboké nepochopení politiky a také demokracie. 

Politika prostě je a vždycky byla soubojem idejí. Pozice SPOLU je prostě jinde než pozice PirStanu. Pokud mezi sebou vedeme argumentační boj, děláme to proto, že tak svoje vzájemné pozice vyjasňujeme a definujeme. Je možné, že se povede Andreje Babiše konečně odstavit od možnosti brutálně zneužívat moc. Je možné také to, že vytvoříme vládní koalici. Potom se náš poziční názorový střet posune na úroveň koaličního vyjednávání a hledání konsenzuálního postoje. Nikdy ale neskončí.

My totiž nejsme Národní fronta. Musíme se mezi sebou střetávat, aby voliči věděli, kdo jsme, co chceme a co naopak v žádném případě nechceme.

Stojí za to opakovat to. Tak tedy: Domnívám se, že programová východiska PirStanu jsou převlečeným levicovým blouzněním. Je pro mě naprosto nepřijatelné sledovat, jak se kolegové ve své volební kampani snižují k nejsprostšímu populismu. Jejich pozice je obscénní. Ničím se neliší od toho, co předvádí Babiš. Opakují se výzvy k boji proti korupci – PirStan opakuje rétoriku, kterou tu už předváděli Miloš Zeman pod heslem Čisté ruce, Věci veřejné i hnutí ANO.

A jak to dopadlo? Akce Čisté ruce vedla k tomu, že šel bručet Zemanův vlastní ministr financí. Věci veřejné se ukázaly být ryze ekonomickým projektem, který zkrachoval kvůli neschopnosti svého vedení. Co je zač hnutí ANO, snad netřeba popisovat. Naprosto není jediný důvod předpokládat, že protikorupční tažení PirStanu dopadne jinak – už teď přece víme, jak si členové Pirátů například přihrávali zakázky během pandemie koronaviru.

Tato země potřebuje rozumný, racionální, efektivní a především příčetný plán, jak nastartovat ekonomiku a jak obnovit důvěru lidí v liberální demokracii. Musíme lidem vrátit víru, že politika je správou věcí veřejných, nikoliv pokračováním oligarchizované ekonomiky jinými prostředky. Těchto cílů nedosáhneme vytvářením nových pravidel a zákonů, jak se domnívá PirStan. Nepotřebujeme aktivistické blouznění o milionech pohlavích a sharování všeho. Ne, potřebujeme každodenní poctivou práci založenou na společně sdílených hodnotách.

Shodneme se jistě na tom, že trh má být svobodný, daně nízké, stát efektivní a funkční, diplomacie sebevědomá, práva a povinnosti pro všechny stejné, hodnoty tradiční a tolerantní. Shodneme se na tom se svými voliči – ale jistě se na tom neshodneme s Piráty.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 20.7.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme