Otys: Má vláda diletantů a kolaborantů ještě důvěru?

27. 4. 2021

Stejně jako většina z nás i já intenzivně prožívám událost posledních pár dní. Zapletení ruských tajných služeb do výbuchu skladu munice ve Vrběticích je aktem státního terorismu, na který musíme jakožto hrdá a nezávislá země bezprostředně (nikoli s týdenní pauzou) reagovat. Věřím, že naše vyšetřovací složky budou dále efektivně postupovat v našem nejlepším zájmu a již brzy budeme mít potřebná stanoviska k dalším krokům.

Navíc premiér s vícepremiérem kličkují jako zajíci a snaží se takřka omluvit Rusku, protože šlo jen o útok na zboží. Tohle je neskutečný nesmysl a vůbec nechápu, jak může dospělý člověk toto vyslovit. Pro dokreslení situace je dobré si připomenout, že když OLAF obvinil premiéra ze střetu zájmu, tak šlo o útok na Českou republiku.

Ve chvíli, kdy zaměstnanci Ruska vyhodí do vzduchu muniční sklad, zabijí dva otce od rodin a způsobí stamilionové škody, které zaplatí český daňový poplatník neboli každý z nás, tak jde o útok na zboží. Jsem přesvědčen, že tahle situace jen podporuje to, že tato vláda nemá právo zemi řídit už ani minutu. Nehledě na to, že jde jasně vidět z posledních kroků, že tato vláda už je Zemanova a logicky tak nemůže hrozit v případě vyslovení nedůvěry Zemanova vláda. Ta tu zkrátka už je.

Naše koalice SPOLU minulý týden představila jasný plán pro skutečné a efektivní urychlení změny ve vedení naší země. Proč jsme k tomuto kroku přistoupili? Pojďme si to říct znovu narovinu – naše vláda, která fakticky nemá podporu v poslanecké sněmovně, ale má stále formální důvěru, vede naši zemi do záhuby. Byť se ode mě, jakožto od opozičního politika, nesouhlas s vládou očekává, nevidět tu absolutní ztrátu kontroly nad zemí nemůže ani slepý člověk. I rok po začátku pandemie se vláda nebyla schopna poučit ze svých chyb a stále vrší jednu chybu na druhou a nastavení jakéhokoliv systému je pro ni spíše sprosté slovo než řešení.

Ryby a nevypuštěný rybník

Jak říká stará moudrost, „udělat chybu je lidské, udělat tu samou chybou dvakrát je volba“, a já jsem za poslední dobu nabyl dojmu, že už musí jít ze strany vlády o záměr, aby malí a střední podnikatele byli zdecimovaní, a to, že umře několik tisíc lidí navíc, vládě taky už nevadí. Neumím si už jinak vysvětlit to, co se za poslední dobu v naší zemi děje.

A i to je důvod, proč jsme vyzvali vládu, aby si ověřila i formálně, zda důvěru ještě stále má. Premiér již předvídatelně reagoval po svém, že už jednou důvěru dostal, tak proč ji znovu ověřovat (doufejme, že stejnou logikou nevidí i budoucí volby, že když už jednou zvolen byl, tak dalších voleb není třeba). Zkrátka i po 8 letech v politice je pro něj demokracie něčím divným a snad i obtěžujícím. Pokud do středy premiér nezmění názor, tak začneme sbírat podpisy pro vyslovení nedůvěry sami. Ukáže se tak, kdo to myslí se změnou vážně a komu vyhovuje to pověstné teplíčko a „smrádek“ – kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Pokud přeci jen politici dostojí svým slovům, tak by neměl být problém s vyslovením nedůvěry. Co bude následovat? Na stole máme dvě řešení. To nejčistší a nejdemokratičtější jsou předčasné volby. Volební zákon je v senátu, a pokud ho někdo nezneužije pro udržení současné vlády u moci, tak předčasné volby mohou být klidně na začátku léta. Proč čekat a trpět v chaosu až do října?

Druhá varianta přichází v úvahu, když sněmovna nebude rozpuštěna, ať už třeba z důvodu, že si „ryby sami nevypustí svůj rybník“, nebo že je vlastně vše v pořádku a pan premiér ani jeho vláda nepochybila (ano, i to se může stát). Tak či tak v takovém případě půjdeme za prezidentem republiky a požádáme o vládu odborníků, na které se musí dohodnout všechny strany. Věříme, že se to podaří.

Je třeba mít stále na paměti, že politik má hájit primárně zájem občanů a ne svůj vlastní. Právě teď se ukáže, kdo to myslí vážně se svojí povinností sloužit lidem a kdo jen s prominutím plká a myslí jen na vlastní prospěch. Věřím, že změna je na dosah, pojďme si SPOLU pro ni.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 23.4.2021

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme