O brněnské místo v senátu se popere silná čtveřice

22. 3. 2012

Do senátních voleb v obvodu Brno-město zbývá přibližně půl roku. A čtyři největší brněnské politické strany už mají své kandidáty. V ostře sledovaném obvodu se snažili vybrat to nejlepší. Výsledkem je velmi silná sestava.

Těžké váhy vyslala čtveřice největších brněnských politických stran do voleb o post senátora. Ucházet o křeslo v horní komoře se bude rektor univerzity (TOP 09), bývalý brněnský primátor (ODS), šéfka krajských odborů (ČSSD) a bývalý ředitel městské nemocnice (KDU-ČSL).

Své křeslo chce obhajovat stávající senátor – Richard Svoboda. Ten byl v letech 2004 až 2006 brněnským primátorem, tedy posledním občanským demokratem na jižní Moravě s tak vysokou funkcí.

„K obhajobě jsem se rozhodl poté, co jsem nebyl zvolen lídrem kandidátky do krajských voleb,“ vzpomíná na loňský říjen, kdy jej ve stranických primárkách porazil nepříliš známý místostarosta Blanska Jiří Crha.

V dalším šestiletém senátorském období by Svoboda chtěl navázat na to, které mu právě končí. „Mnou podporovaná novela zákona například odpustila podnikatelům televizní poplatky za vícero mobilních přijímačů. A právě oblasti médií, vzdělávání a kultuře bych se chtěl i nadále věnovat,“ doplnil.

Protivníky bude mít skutečně kvalitní: Sociální demokraté nasadili dlouholetou šéfku krajských odborů Stanislavu Slavíkovou. Tato taktika se jim vyplatila už v předloňských senátních volbách, kdy získala ČSSD v senátu většinu a předsedou horní komory se stal také odborář Milan Štěch.

Známou osobnost vytáhla i TOP 09. Jako nezávislý s její podporou bude kandidovat rektor Vysokého učení technického (VUT) Karel Rais.

Naváže tak na další politiky TOP 09 spojené s brněnským vysokým školstvím, jako je poslankyně Anna Putnová nebo krajský šéf strany Jan Vitula. Ten v pondělí, právě kvůli času na volby, rezignoval na post kvestora Masarykovy univerzity (MU).

„Mně rektorský mandát vyprší v roce 2014. Navíc senát a rektorství lze kombinovat lépe,“ poukazuje Rais třeba na někdejší senátorské angažmá exrektora MU Jiřího Zlatušky. I v politice by se Rais chtěl věnovat vědě a výzkumu.

„Mým cílem je napomoci ostatním místním politikům k tomu, abychom dostali jižní Moravu mezi 50 nejinovativnějších regionů v Evropě,“ řekl.

Posílit svůj šestičlenný senátorský klub chtějí i lidovci. Pomoci jim k tomu má Daniel Rychnovský. „V senátu bych se věnoval prorodinné politice a zdravotnictví, kterým se zabývám celý svůj profesní život. A to si myslím, že je mou výhodou pro voliče. Nejsem žádným kariérním politikem,“ myslí si někdejší první náměstek primátora, který po komunálních volbách 2010 přišel i o křeslo ředitele Nemocnice Milosrdných bratří.

Za silné kandidáty považuje tuto čtveřici i brněnský politolog Stanislav Balík. „Je jasné, že takový obvod, jakým je Brno, si strany nemohou dovolit podcenit. Vyhrát může v podstatě kdokoli z této silné čtveřice,“ myslí si politolog.

Další strany zastoupené v brněnském zastupitelstvu – komunisté a zelení – ještě o svých kandidátech jasno nemají. Obě dvě strany o nich chtějí (stejně jako o kandidátkách do krajských voleb) rozhodnout na konferencích příští víkend.

FAKTA

Karel Rais - nezávislý s podporou TOP 09, rektor VUT, 62 let Původně vystudovaný kybernetik má za sebou dlouhou akademickou kariéru. Začal už v roce 1974 v brněnské Laboratoři počítacích strojů. Od osmdesátých let se věnoval managementu ve strojní výrobě a v letech 1996 až 2002 byl děkanem Podnikatelské fakulty VUT. Nyní je rektorem VUT. V roce 2003 získal profesuru. Do voleb letos kandiduje poprvé.

Aleš Černý

Mladá fronta DNES, 22. 3. 2012, Rubrika: Brno, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme