Nový: Jan Švejnar si státní vyznamenání zaslouží

17. 4. 2023

Letos se na udělování státních vyznamenání těším, protože bude probíhat v jiné atmosféře než v posledních deseti letech. Do 28. října je ještě poměrně daleko, ale návrhy na udělení státních vyznamenání už nyní bude řešit Poslanecká sněmovna. Osobně jsem navrhl udělení Medaile Za zásluhy prof. Janu Švejnarovi. Jsem totiž přesvědčen, že svojí činností se výrazně podílel na hospodářském úspěchu české společnosti a české ekonomiky po roce 1989.

Jeho celoživotní přínos v oblasti vědy a vzdělávání je nezpochybnitelný. Mezi nejzásadnější počiny prof. Jana Švejnara patří spoluzaložení CERGE-EI, díky tomu již počátkem devadesátých let vznikla v České republice výjimečná vzdělávací a vědecká instituce amerického typu s prvním moderním doktorským programem ekonomie v postkomunistických zemích a špičkovým ekonomickým výzkumem. Stovkám mladých českých a zahraničních studentů umožnila přímý kontakt s obdobnými vyspělými vzdělávacími a vědeckými institucemi v USA či západní Evropě, a to jak prostřednictvím výuky špičkových zahraničních profesorů, tak možností zahraničních studijních pobytů a účasti na výzkumných studiích a grantech.

CERGE-EI byla navíc několikanásobně oceněna Evropskou unií a Americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj jako „Centrum doktorského ekonomického studia vynikajících kvalit“. Dnes se jedná o důležitou instituci, která se kvalitou řadí k předním evropským ekonomickým fakultám. Jeho akademická excelence ovlivňuje nejen úroveň ekonomického myšlení, ale i společensko-politickou kulturu v bývalých postkomunistických zemích, neboť řada dnes vysoce postavených ekonomů v akademických, vládních i obchodních sektorech má společné profesionální kořeny právě v CERGE-EI.

Bez enormní podpory prof. Jana Švejnara spočívající v získávání potřebných finančních zdrojů, personálních kontaktů na špičkové akademické a vědecké pracovníky a znalosti fungování předních vzdělávacích a vědeckých institucí by takové pracoviště nevzniklo. Jsem proto přesvědčen, že si prof. Jan Švejnar státní vyznamenání zaslouží.

Miloš Nový, místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny

Zdroj: medium.seznam.cz, 17. 4. 2023

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme