Novoroční přání Jana Grulicha

Nenechme se otrávit těmi, kdo úmyslně šíří dezinformace

Co v této překotné a bouřlivé době popřát do nového roku? Před třemi lety jsem studentům na přednáškách vysvětloval, že se nikdy doba neměnila tak rychle jako dnes a že na nové výzvy nestačí reagovat ani rodiče studentů, natož vzdělávací systém.

Rok poté se svět změnil zcela, a to doslova během několika týdnů. Aby toho nebylo málo, 24. února letošního roku se zhroutily i naše křehce naivní bezpečnostní jistoty. Od té doby dennodenně vidíme v médiích válečné záběry z Ukrajiny. Ztrácíme i ekonomické jistoty. Ceny energií jsou volatilní, stoupá inflace a každý z nás musí v daleko větší míře, než byl kdy zvyklý, řešit, co si může dovolit nebo kde omezit svou spotřebu. Na sociálních sítích zuří hybridní válka. Lidé jsou štváni jeden proti druhému, útočníci v nás umně rozdmychávají to nejhorší – zlobu, zášť, nenávist. Možná právě v této náročné době je důležitější než kdy jindy, abychom se vrátili k základům, na nichž naše společnost stojí. Podpora slabých a potřebných, vzájemná sounáležitost, respekt, úcta k sobě i druhým a zdravý optimismus ruku v ruce s aspoň občasnou dobrou náladou.

To bych chtěl popřát naší společnosti. Aby tyto hodnoty v sobě kultivovala.

To bych chtěl popřát každému z nás. Abychom v sobě tyto hodnoty dennodenně nacházeli.

Jako členové strany, která má ve svém názvu tradici, odpovědnost a prosperitu, chceme jít v tomto ohledu příkladem. Ano, někdy je to sakra nevděčná práce. A možná se nám bude zdát i marná. Milí přátelé, není! Proti zlu se dá bojovat jedině dobrem. Pokud rezignujeme, pokud to vzdáme, zlo vyhraje. A to nesmíme dopustit, vzali jsme na sebe odpovědnost. A i když by se mohlo zdát, že naše snaha je malá a zlo příliš velké, pokud tuto odpovědnost vezmeme všichni, pokud ji budeme šířit, můj zdravý optimismus mi říká, že to bude taková síla, že zase začneme vyhrávat.

Zcela jistě schytáme kritiku. Ať uděláme cokoliv, budou nás nejen sociální sítě označovat za nekompetentní a neschopné. Dovolím si na tomto místě citovat našeho ministra Vlastíka Válka, který mi při posledním setkání řekl: „Jsi přesvědčený, že děláš dobře? Pokud ano, musí ti být tyhle kecy ukradený.“

Milí přátelé, nenechme se otrávit těmi, kdo úmyslně šíří dezinformace, vyvolávají strach, rozdělení a nenávist. Jsme v první linii boje za svobodný a demokratický národ, boje za důvěryhodné instituce, boje za odolnou, blahobytnou a ohleduplnou společnost. Je to boj, který stojí za to bojovat každý den a nikdy nebude jednoduchý. Je to boj, ve kterém někdy prohráváme, ale nikdy ho nesmíme vzdát. Je to ale boj, který vedeme nejen za sebe, ale především za druhé lidi žijící s námi a vedle nás. Jsem hrdý na vás všechny, kdo tento boj bojujete. Do nového roku vám přeji vnitřní pokoj, sílu, rozvahu a moudrost. Ať jsou naše životní bitvy úspěšné.

Jan Grulich, Senátor Parlamentu České republiky za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme