Nové referendum o brexitu? Tomu dávám tak 25% pravděpodobnost

10. 1. 2019

Podle předsedy TOP 09 a europoslance zvoleného za TOP 09 a STAN Jiřího Pospíšila by tvrdý brexit znamenal pro všechny členské země problém. „Dnes se naše vláda začala připravovat, že vyjednaná dohoda podporu britského parlamentu nezíská. Schválila legislativní úpravu postavení občanů Velké Británie v ČR, což potřebujeme,“ tvrdí Jiří Pospíšil.

Protože by jinak cca 35 tisíc Čechů, kteří v Británii už žijí, nemělo dál současný právní status. Europoslanci ale vadí, že „se nebavíme vůbec o budoucnosti. Co bude dál? Jestli při tvrdém brexitu budeme pořád jezdit do Británie bez víz, nebo jak to bude s obchodem. Jestli bude na české zboží uvaleno clo podle pravidel WHO, nebo ne… Cla by nás poškodila a je to téma, které se nevyřeší přijetím jednoho zákona,“ připomíná.

Nové referendum? 

Jak velké šance pak Pospíšil dává snahám o vypsání nového referenda o brexitu, případně veřejnému hlasování o znění „rozvodové smlouvy“?

„Řeknu vám hned několik ‚kdyby‘, nebo ‚asi‘. Teoreticky se může stát, že by nové referendum mohlo být znovu na scéně, kdyby do 25. března nebyla schválena dohoda o vystoupení a evropští lídři se nedohodli na prodloužení členství Spojeného království. Kdyby se nejdřív britská politická scéna dohodla, což by asi bylo až po předčasných volbách, a kdyby zvítězili labouristé. Na úplném konci ‚kdyby‘ a ‚asi‘by pak stálo referendum, ve kterém by labouristé hájili voliče, kteří nechtějí odejít.“

Každopádně, vyloučit to prý úplně nemůže, přesto sám vypsání nového hlasování dává tak 25% pravděpodobnost. O samotné rozvodové smlouvě se podle Pospíšla nebude hlasovat téměř 100%. Kvůli složitosti několika set stránkového dokumentu, který by těžko kdokoli studoval.   

Domluvit se musíme všichni

Všechno zlé je na něco dobré, a tak prý i brexit a jeho složitosti v přímém světle ukázal, že u klíčových politických témat je třeba najít v Bruselu dohodu a nepoužívat nátlak.

„Taky proto se už upustilo od povinných kvót, které byly pro země V4 opravdu nepřijatelné, přestože na ně pořád panuje v Evropském parlamentu nejednotný názor. Dnes všichni cítíme, že se musíme domluvit všichni. Jinak to ohrožuje stabilitu celku.“ Proč ale někteří naši politici neustoupili a stále používají takové termíny, jako je ‚diktát Bruselu‘?

„Asi to trochu konvenuje naší nátuře. Byli jsme 40 let pod ruskou diktaturou a jsme trochu neradi, když se něco rozhoduje mimo naše území. Své hraje i jisté nepochopení EU, což je ale dáno politiky, kteří své chyby a nedostatky shazují na Brusel,“ myslí si Pospíšil.

Neúspěchy se hází na Brusel

Aby byl konkrétní, uvedl příklad směrnice regulující střelné zbraně, která byla přijatá proti vůli Česka. „Ministr vnitra Milan Chovanec sice proti směrnici hlasoval, ale už lidem neřekl, že neobjel všechny ostatní ministry vnitra a další partnery, aby jim vysvětlil, že český názor je správný. Většina našich europoslanců pak pracovala na tom, aby náš názor vysvětlila ve svých klubech napříč politickým spektrem. Nakonec se směrnice z velké části opravdu podařila změnit,“ dodává.

Samostatnou kapitolou je pak i bývalý prezident Václav Klaus, který byl podle europoslance nejvíc euroskeptickým prezidentem v EU a který si své názory nenechal nikdy jen pro sebe. Syn prezidenta a poslanec Václav Klaus ml. na něj svým způsobem navazuje. Nedávno v xtv.cz prohlásil: „EU nenávidím, manželství homosexuálů nepatří do veřejného prostoru, neziskovky bych krátil na nulu.“ „To já absolutně odmítám, a taky proto stavíme TOP 09 na jasně proevropských tématech,“ komentoval Klausova slova Pospíšil.

Raději budeme mít jednociferné výsledky

„Hájit Evropu tady dnes bohužel není populární, ale raději budeme mít s obhajobou principů evropské integrace jen jednociferné volební výsledky. Raději než říkat věci účelové, které zabírají na voliče.“ Pro květnové eurovolby pak chystají kandidátku, zřejmě koaliční se STAN a dalšími stranami.

„Nebudeme ale do Evropy posílat vysloužilé politiky jako odkladiště na nějakém vejminku. Chceme výrazné politiky. Já jsem nominován a včas řeknu, jestli kandidovat opravdu budu. Pro nás je důležité, a budeme to vědět tak do tří týdnů, jestli vznikne projekt se STAN a jestli se případně připojí i další proevropské strany… ODS to ale určitě nebude,“ dodává předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu.

ZDROJ: ČESKÝ ROZLAS PLUS, 9. 1. 2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme