Nikdo nominovaný za ANO změnu na ministerstvu financí nepřinese

15. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Přesvědčil Vás premiér o svém rozhodnutí nejmenovat Alenu Schillerovou do funkce ministryně financí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

ČSSD logicky odmítla hrát hru na předstírání změny. To by bylo jen loutkové divadlo. Skutečností však zůstává, že nikdo nominovaný za hnutí ANO opravdovou změnu nepřinese. Výzva, ať nominují někoho jiného, pokud si pan premiér přeje skutečnou změnu a ne pouze kosmetickou, postrádá smysl.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Jaký předpokládáte další postup? Podle premiéra je velmi spjata s hnutím ANO. Na druhou stranu ale není členkou toho hnutí. Navíc je to uznávaná odbornice. Pan premiér přece nespojitost s Agrofertem a odborníka chtěl.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Neumím předpokládat, co udělá pan premiér. Alena Schillerová je nominována Andrejem Babišem. Faktem je, že Andrej Babiš, Agrofert a hnutí ANO je jeden nedělitelný organismus. Ať bude hnutím ANO nominován kdokoliv, bude krýt na ministerstvu financí zájmy Andreje Babiše a prosazovat zájmy Agrofertu. Je úplně jedno, jaké to bude jméno. Když to bude někdo, koho bude nominovat Andrej Babiš, tak to tak dopadne. Nepřeje-li si premiér změnu pouze kosmetickou, pak musí navrhnout ke jmenování někoho mimo hnutí ANO nebo sám sebe. To je na půl roku představitelné řešení, že je premiér rovněž pověřen řízením nějakého ministerstva.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Dovedete si představit, že hnutí ANO přistoupí na to, že bude novým ministrem někdo mimo hnutí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Opravdu nevím. Jsem předseda opoziční strany.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Ano, ale také jste uzavíral koaliční smlouvy.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pochopitelně, ale nejsem součástí této koalice. Jejich koaliční smlouva a jejich vztahy mě zajímají jenom do té míry, že mohu říct, že zavedli tuhle zemi do pasti. Tahle koalice zavedla zemi na samé politické dno tím, že se tři a půl roku tvářila, že tady problém neexistuje a řeší ho až teď. Podle mého názoru platí ústava. Ústava říká, že ministra navrhuje premiér a prezident ho jmenuje. Nepokládám za patřičné míchat do ústavy koaliční smlouvu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Ještě k rozpočtu. Jaký horizont, aby vše bylo v řádných termínech, se teď otevírá před vládní koalicí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nemluvme o vládní koalici, mluvme o vládě. Vláda má termíny dané ze zákona rozpočtových pravidel republiky. Do konce května musí mít hotové jednotlivé limity a do konce září musí předat návrh rozpočtu do poslanecké sněmovny. To je zákon, který to vládě ukládá. Jestli to bude vláda menšinová nebo většinová, je úplně jedno. Dokud tady bude nějaká vláda, má tuto povinnost ze zákona.

Zdroj: ČT24, 15. 5. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme