Niedermayer: Ve spolupráci se STAN a lidovci vidím potenciál

30. 10. 2017

S cílem pomoci oslabené straně vstoupil podle vlastních slov do TOP 09 europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ke stejnému kroku se podle všeho chystá i další europoslanec zvolený za TOP 09/STAN, bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Jako svoje téma vidí v tom případě zejména větší spolupráci TOP 09, Starostů a KDU-ČSL - tedy subjektů, které jsou ve Štrasburku ve frakci Evropské lidové strany.

Můžete  potvrdit, že o vstupu uvažujete?

Uvažuji. Byl jsem dlouho přesvědčen, že do politiky jdu, abych se zabýval odbornými otázkami, ve kterých se cítím poměrně silný. Kombinace mého zapojení do práce v Evropském parlamentu a současné domácí situace – tedy rostoucího euroskepticismu - mne však přivedly k angažovanosti v širších tématech, které už spadají do centra politické diskuse. A tedy k určitému myšlenkovému posunu, který jsem původně nečekal.

Co je hlavní motivací pro vstup?

Motivací každopádně není to, že bych chtěl stranické funkce. Nejsem na to - myslím - ten správný typ. A hlavně je zde jedna věc „nad tím“. Topka, stejně jako další strany z naší unijní politické rodiny, tedy lidovci a Starostové, si opravdu nestojí dobře. Přitom i tyto volby ukázaly, že programy které jsou si hodnotově a směrováním blízké s pohledy Evropské lidové strany, mají v naší společnosti dost silnou podporu. A tu můžeme společně posilovat - nebo ztratit. Proto je důležité, kam se po volbách tyto strany "nasměrují" a jak začne mezi nimi diskuse o tomto tématu. Pokud se ukáže, že lidé z topky považují za užitečné, abych se do hledání takových cest zapojil, pak je to asi ta motivace, na kterou se ptáte.

Proč jste byl až dosud mimo stranické struktury?

Úplně mimo jsem nebyl. Před volbami jsem slíbil, že se ujmu ministerstva financí, pokud topka uspěje. Podílel jsem se na programu a snažil se co nejlépe informovat vedení strany o dění v EU; témata jsme často probírali i osobně. O moc víc se ale při práci poslance EP, kterou chci dělat pořádně, nedá stihnout. Moc lidí si to neuvědomuje, ale pro silnou unijní orientaci a prezentaci strany je třeba silná přítomnost přímo v evropské politice. Z vnějšku není úplně snadné rozumět tomu, co se v EU děje.

Proč TOP 09 u voličů podle vás nebodovala?

Asi by bylo dobré získat exaktní data, ale důvodů je víc. Tragédií pro mne byl rozchod se Starosty. Topka také doplatila na personifikaci sporu s panem Babišem, i když se ukázalo, že ve spoustě věcí měli její představitelé pravdu. Na druhou stranu vidím hodně pozitivních věcí - a na těch je možno stavět. Vážím si jasného a srozumitelného prounijního kurzu, který strana nastavila. Významný je pro mne důraz na lidská práva a právní stát či na české poměry velmi vstřícný pohled na otázky životní prostředí. Ale i důraz na témata, jako je možnost férového zapojení žen a využití jejich potenciálu pro rozvoj společnosti. A dobrých věcí je na minulých letech mnohem víc.

Zvažujete kandidovat i na předsedu strany, když z tohoto postu odchází Miroslav Kalousek?

Nezvažuji. To opravdu ne.

Kdo by tedy měl TOP 09 vést?

Z mnoha důvodů by to měl být člověk, který v TOP 09 delší dobu působí. Má kontakty s členy a příznivci, ví, jak strana funguje a podílel se na formování dnešního programu, který považuji za dobrý a pevný bod dalšího směrování. A který bude s to vést onu debatu o sbližování stran. V topce je spousta šikovných osobností, mezi nimi by se měl hledat nový šéf. Topka podle mne není podnik, který hledá nového vlastníka. Zároveň vidím politiku víc jako týmovou záležitost, jako hledání dobrých řešení a kompromisů. I proto nejsem fanda centralizace moci do jedněch rukou; jde o to sestavit dobrý tým, který by měl stranu vést a efektivně si rozdělit efektivně práci.

Jak přesně se tedy chcete účastnit stranického života?

Tenhle rozhovor děláme během plenárky ve Štrasburku. Příští týden máme jeden z domácích týdnů a během něho se chci s lidmi z topky a jejího okolí bavit. Takže toho asi moc teď neřeknu, ale v něčem mám jasno. Podpora členství v Unii je pro mne jedním ze základních bodů strany. Myslím, že v tomto mohu pomoci a tuto linii posilovat. Podobně to platí pro ekonomickou agendu. Možná, že bych díky zkušenostem z EP mohl pomoci podpořit i zmíněný obrat od fragmentace k hledání dohody mezi názorově podobnými stranami; to je zásadní. O formálních pozicích opravdu vůbec nepřemýšlím, nejsem zatím ani členem. Bylo by podivné v této pozici něco takového očekávat.

Je šance znovu získat větší podporu voličů?

Myslím, že program má velkou šanci oslovit více voličů. Ale samo se to nestane. Velký potenciál vidím právě v tom, že se podstatně zvýší spolupráce českých subjektů z Evropské lidové strany. Nejenže to zabrání fragmentaci - bude to i ukázka, že se politici umí nejen hádat, ale také dohodnout. A to by mohlo přinést nové podporovatele.

Zdroj: Respekt.cz, 26. 10. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme