Niedermayer: V dlouhodobém horizontu by mělo euro přinést spíše snížení cen

Rozhovor s lídrem TOP 09 do EP Luďkem Niedermayerem

Ekonom Luděk Niedermayer věří, že přijetí eura nepřinese Čechům zdražení. Pokud bude Evropa silná, zvládneme podle něj lépe i katastrofy.
PLZEŇ - Co může přinést Čechům přijetí eura? Mohla by se opakovat finanční krize z roku 2008? Na názor se týdeník 5plus2 dny zeptal bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera, který přijel přednášet o ekonomických tématech studentům plzeňské pobočky Metropolitní univerzity Praha. Niedermayer letos kandiduje do Evropského parlamentu.

5. 5. 2014

V jakém stavu jsou přípravy České republiky na přijetí eura?
Z technického hlediska jsme připraveni velmi dobře. Manuály pro přijetí eura jsou na vládě hotové již několik let. Každoročně na podzim vláda debatuje o přijetí eura na základě materiálů, které aktuálně zpracovává Česká národní banka a ministerstvo financí. Tento materiál je veřejný na internetu. Loni tomuto tématu nebyla věnována taková pozornost. Letos očekávám, že bude diskuze mnohem zajímavější a vážnější. Mohla by vést i k zahájení přípravných kroků k přijetí eura a v tom případě by se mohl stihnout termín přijetí od roku 2018. To je ale spíše optimistický pohled, i když vnímám už určitý posun ve vnímání lidí i firem. Myslím si, že na ústupu je už i euroskepticismus, který zapříčinilo i působení pana prezidenta Klause.

Mnoho Čechů se přesto opuštění koruny stále obává…
I když je mezi lidmi zakořeněno, že přijetí eura jim nepřinese mnoho dobrého, já věřím, že to bude spíš naopak. Obavy jsou, že euro přinese výrazné zdražení. To riziko je ale malé. Navíc existuje řada opatření, aby k tomu nedošlo. Například dlouho před zavedením eura, ale i po něm funguje tzv. duální oceňování, to znamená, že ceny zboží jsou uváděny v obou měnách. Lidé tedy mají kontrolu nad tím, jestli obchodníci využívají přijetí eura ke zdražení zboží. Data ukazují, že v drtivé většině zemí ke zdražení okamžikem zavedení eura nedošlo. V dlouhodobém horizontu by to mělo přinést dokonce spíše snížení cen. Přijetí eura má ale i další výhodu. Teď když si kupujete cizí měnu, platíte i rozdíl mezi nákupem a prodejem, což je zisk finančního sektoru. To je ročně mnoho miliard korun. Zavedením eura zůstanou tyto peníze v kapsách lidem a firmám, což je dobře i pro ekonomiku.

Hrozí podle vás, že se bude opakovat finanční krize z roku 2008?
Krize se budou stále opakovat, ale žádná není stejná jako ta minulá. Jde o to, být na ně dobře připravený. Lekce, které vyplynuly z poslední krize, byly myslím vyslyšeny. Finanční sektor a fiskální politika opravdu byly problémem, ale teď jsme celkem dobře vyspravili díry, kterými se do lodi nahrnula voda. Možná se v budoucnu ukážou nějaké jiné. Mohou se stát i události, které nevycházejí z ekonomické politiky, například přírodní nebo společenské události. Teď v souvislosti s Ukrajinou si uvědomujeme, že ani bezpečí a mír není komodita, která je zadarmo garantovaná. Já i v téhle souvislosti akcentuji, že Evropa je silný samonosný prvek. Když bude dobře fungovat, zvládneme krize lépe. Nejen díky solidaritě, ale i díky velikosti společné ekonomiky. Když má jedna část problémy, například i z demografických důvodů, je tady zbytek trhu, na který mají firmy přístup, a díky tomu mohou přežít. Dobrý je příklad Španělska, kde vytvořili obrovskou bublinu na trhu nemovitostí statisíce Britů, kteří tam chtěli mít letní dům. Ta když splaskla, došlo k obrovské havárii. Španělé se poté ale upnuli na společný evropský trh a dnes je posun Španělska směrem ven z krize opravdu impresivní. 

Lucie Sýkorová

5+2, 2. 5. 2014, rubrika: Plzeň a Plzeňsko, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme