Niedermayer: Postupně ve mně narůstal pocit, že není fér stát stranou

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do EP Luďkem Niedermayerem

Je za ním 12 let v bankovní radě ČNB, z toho osm let na pozici viceguvernéra. Pak pět let ve velké poradenské firmě na pozici hlavního ekonoma. To už není Klausova „rychlokvaška“. Lídr eurokandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer.

26. 2. 2014

Bankéř má činit a nemluvit, politik to mívá opačně – kdy jste v sobě našel chuť k přerodu?
Tak ten přerod může být, že nebudu mluvit ani činit nebo že budu mluvit i činit. (smích) Datum vám neřeknu, ale postupně ve mně narůstal pocit, že není fér stát stranou.

Jakou míru jistoty, že to bylo rozhodnutí správné, cítíte?
Každé rozhodnutí v sobě nese riziko. Jestli se mě ptáte, jestli se občas v noci neprobudím a neřeknu si: Ježíšmarjá, co jsem to udělal, tak to se mi stane samozřejmě. Určitě.

Z vedení TOP 09 je vám bližší pan Schwarzenberg, nebo pan Kalousek?
Tak samozřejmě Karel Schwarzenberg je pro mne naprosto klíčová postava, hodně jsme doma emocionálně prožívali prezidentskou kampaň a pan Schwarzenberg je pro mne hrozně důležitý...

Pan Kalousek pro vás není důležitý?
(smích) Pan Kalousek je velmi kontroverzní a velmi schopný člověk. Hodně jsem se s ním střetával ohledně jeho pozice ministra financí a to bylo období, kdy jsem ho sledoval. Hlubší minulost si už nepamatuju, tehdy jsem řešil jiné věci a on také.

Máte pocit, že image, kterou má u velké části veřejnosti, je zasloužená?
Z hlediska profesní práce na ministerstvu financí ne. Ty další věci nevím. Určitě ten způsob vyjadřování není úplně můj šálek kávy.

Říkáte, že chcete jít proti všeobecné naštvanosti lidí, a zároveň přijmete lídrovství na kandidátce partaje, kterou fakticky řídí člověk, jenž se pod tu naštvanost lidí také částečně podepsal. Nevadí vám to?
No to je hodně složitá otázka... Pokud se tady vzbudila nevole proti Kalouskovým úsporným opatřením, tak tuto naštvanost nesdílím.

Když sáhnu hodně do minulosti tak v době, kdy byl pan Kalousek náměstkem ministra obrany pro akvizice, nakoupila armáda nefunkční padáky. Když sáhnu do doby nedávno minulé, pan Kalousek jako ministr financí držel dlouho ochrannou ruku nad panem Bartákem, dnes souzeným pro podezření z korupce. Mluvím o těchto typech akcí, s nimiž je pan Kalousek spojován.
Mně se to nehodnotí jednoduše. Protože když si vzpomenu, za co všechno jsem byl obviňován, když jsem byl v České národní bance, a jak to byly nebetyčné nesmysly, tak jsem opatrný v rychlých soudech. Na padáky si trochu vzpomínám, ale absolutně o nich nic nevím. Pokud jde o pana Bartáka, tak ty věci mne znepokojovaly, to je věc, která nevypadá dobře. Ale netroufnu si na to mít nějaký silný názor. Když jsem začal přemýšlet o té nabídce, nesnažil jsem se někoho lustrovat, ale díval jsem se na to, jestli věřím té straně, jestli se mi líbí ten program.

Řekl jste, že ODS je pro vás příliš euroskeptická. Zdá se, že takového euroskeptika teď máte jako dvojku na kandidátce, pana Pospíšila.
To já vím, ale neřekl bych, že je takový euroskeptik. Řekl, že jeho osobní postoj k euru je, že by mělo být referendum, a já s tím zásadně nesouhlasím.

ODS vždy byla proti odebírání dalších národních kompetencí ve prospěch Bruselu. A TOP 09 teď vyžaduje připojení se k fiskálnímu paktu – čili obě strany jdou zcela proti sobě. Co je to za tým, když dva hlavní představitelé – budou-li zvoleni – budou razit zcela odlišné zásadní teze?
Evropský parlament určitě nebude řešit euro. Pan Pospíšil řekl jednoznačně, že se hodlá profilovat odborně jakožto právník, který se pokusí dosáhnout toho, aby ta legislativa byla lepší.

Ano, vaše číslo dvě na kandidátce veřejně vyhlašuje, že se nebude věnovat tomu nejzásadnějšímu, oč se teď v EU hraje. Hraje se o fiskální pakt a směřování EU do budoucna.
Já se v těch věcech angažovat budu a můj názor je velmi blízký názoru topky. A pan Pospíšil se pravděpodobně v těchto věcech příliš angažovat nebude, tak to chápu.

Sám jste řekl, že jste jako matematik systémově uvažující člověk. Víte, že vy, lidé na kandidátce jedné strany, máte tvořit kompaktní tým v pohledu na věc. Jak můžete tvořit kompaktní tým s člověkem, který má na směřování EU zásadně jiný pohled než vy?
A dívala jste se někdy, o čem ten Evropský parlament hlasuje? Protože drtivá většina těch norem je technicko-právní povahy. Protože to směřování Evropy, ty přesuny pravomocí, to není něco, co se odehrává v Evropském parlamentu, to se odehrává primárně v Evropské radě.

Říkáte, že vlastně při kandidatuře do Evropského parlamentu vůbec není důležité, jaký mám vztah k prohlubující se integraci a přesunu pravomocí do Bruselu, ale důležité je, jaký jsem profík v technických věcech?
Já nevím... Myslím, že to hrotíte a hrozně zjednodušujete. Protože ono je důležité všechno, jenom říkám, že si nemyslím, že teď tam stojí nějaká rozhodnutí, která by byla taková, o kterých mluvíte. Samozřejmě, že pokud by se ukázalo, že s panem Pospíšilem máme na všechno diametrálně odlišný názor...

Tipuji, že to se neukáže. To víte, posuny názoru jsou možné.
Tak to, že řekl svůj osobní názor na euro, takový náhled úplně nepodporuje. Ale ten rozhovor vypadá, jako bychom v příštím roce dvou měli rozhodovat o české federalizaci. Ale ty věci jsou schválené – rozpočtová pravidla, sankce pro země eurozóny, to už je schváleno, to už platí. Záchranné mechanismy fungují přes fond ve formě úvěrů, které jsou návratné.

Úvěry poskytnuté Řecku budou návratné kdy?
Teď tam došlo k nějakému prodlužování splatnosti, ale do té doby, dokud je dlužník schopen platit úrok, tak na tom věřitelské země neprodělávají.

Jak mohou neprodělávat, když se jim peníze nevrátí v dohodnutou dobu? Představa, že peníze takzvaně půjčené Řecku budou v dohodnuté době vráceny, je naivní – na tom se shodneme?
Ne, na tom se absolutně neshodneme. Naopak si myslím, že ty peníze vráceny budou. Domnívám se, že pokud ta splatnost bude dostatečně dlouhá v řádu desítek let, nebudou mít problémy ty peníze vrátit včetně úroků.

Ale přece na tom, že jakoukoliv zapůjčenou sumu vracíte za desítky let, někdo musí prodělávat.
Během krize potřebovalo pomoc šest nebo osm zemí. Řecko na tom bylo zdaleka nejhůř – potřebovalo nejvíc peněz, ekonomika je na tom nejhůř. A jak byste si ten svět představovala? Kdybychom si řekli, že nějaká země, která má dočasné problémy, žádnou pomoc nedostane, tak jsme v úplně jiném modu.

Nic takového jsem neřekla. Chci jen, abychom vyložili karty na stůl a řekli si, že věřitel může prodělávat.
Nemusí, záleží na tom, jaký dostává úrok. Samozřejmě, ti Řekové úrok platí. V případě Řecka je určitě nižší, než by byl jakýkoliv tržní úrok, myslím, že tam došlo k nějakému podstatnému snížení. A i kdyby to bylo prodělečné, je to stokrát méně prodělečné, než kdyby došlo ke kolapsu kterékoliv evropské ekonomiky. Kolaps jednoho totiž v Evropě znamená ohrožení druhého.

Bude mít Brusel vliv – vedle stanovení maximálního rozpočtového schodku v jednotlivých zemích – také na to, nač budou státy vynakládat rozpočtové peníze?
Z hlediska doporučení ano, z hlediska jakéhokoliv rozhodnutí ne.

Jde mi o to, jestli pocit, že Brusel rozhoduje o našich vnitřních věcech, nemůže být oprávněný.
Představme si, že jsme v eurozóně. Kdybychom neudrželi deficit rozpočtu, dostali bychom finanční sankci, která by byla bolestivá. A samozřejmě, pak můžete říct třeba: Já jsem strašně chtěl přidat skupině občanů nebo chtěl jsem snížit daně a teď to kvůli Bruselu nemůžu udělat – čili ano, samozřejmě, takto se to dá interpretovat.

A kdybychom právě teď byli v eurozóně a je zřejmé, že stávající koalice nemá zajištěny rozpočtové příjmy na své plány, už v tuto chvíli by Brusel začal s nějakými sankcemi?
V žádném případě, postupně bychom dostávali varování, že sice není urgentní potřeba reforem, nepotřebujeme je v průběhu roku nebo dvou, ale že potřeba reforem je velká. O sankcích bychom se nejdřív bavili za rok či rok a půl. A třeba se může stát, že ten letošní rozpočet dopadne dobře. Ale v každém případě, kdyby vláda plánovala tříprocentní deficit, dostalo by se to do rozporu se závazky, které bychom na sobě v eurozóně měli.

Proč nechcete do TOP 09?
Opravdu mě vyčerpalo rozhodnutí, jestli vstoupím do volební kampaně. A myslím si, že dvě rozhodnutí zároveň by na mne byla v tuto chvíli trochu moc. Nemám z české politiky moc dobrý pocit a myslím, že se nic nestane, když o tom ještě chvíli budu přemýšlet.

Byl by pro vás výrazný signál, kdyby se Karel Schwarzenberg přestal v TOP 09 angažovat?
Pro mne je Karel Schwarzenberg jako šéf topky velmi důležitý. Nejen symbolicky, ale celou řadou názorů.

***

PŘÍMO K VĚCI s Barborou Tachecí
Obličej má pořád klukovský, a tak v něm husté prošedivělé obočí vypadá trochu nepatřičně. Objednal si zázvorový čaj s medem a bylo mi jasné, že pro cigáro u něj najdu pochopení těžko. Nabídl nikoliv pochopení, ale toleranci a za to býváme my, závisláci, zpravidla vděční. Pochopil, co jiným trvá léta. Že totiž replika: „To je dobrá otázka,“ dává bystrému zpovídanému tu dostačující vteřinu na promyšlení odpovědi, a navíc umí tázajícího se dobře naladit. A tak tenhle hmat používá relativně často. Ale nepoužil ho ani jednou, když měl pocit, že jsem zlá na tu naši Evropskou unii – v ten moment náš dialog dokonce nazval hádkou. Měl by vidět, ten bývalý bankéř, jak to vypadá, když se hádám; vždyť jsem ho svými dotazy v podstatě hladila. Rodina je pro něj klíčová a zjevně ji nebere jen jako vhodný doplněk pro profesionálního muže. Se ženou totiž svůj krok do politiky řešil velmi obsáhle a několik dní. „Nebylo to tak, že bych přišel a řekl: Miláčku, napadlo mě, že budu kandidovat do europarlamentu,“ směje se. Luděk Niedermayer je slušňák. V dětství to byli kluci, kteří rodičům nikdy nelhali. V pubertě ti, kteří nekouřili, nikdy nebyli za školou a ani jednou do žákovské nevlípli podpis rodičů. A slušňáka vstupujícího do politiky poznáte třeba v tom, že mu pouhé komentování situace z pozice dobře vydělávajícího hlavního ekonoma prestižní auditorské firmy nepřipadá fér. A než si udělá názor, má fakt nastudováno. A pak přijde do hospody na minutu přesně a dá si zázvorový čaj.

Luděk Niedermayer
Narodil se 13. března 1966 v Brně. Sedmačtyřicetiletý ekonom Luděk Niedermayer, který povede kandidátku TOP 09 v evropských volbách, byl v letech 1996 až 2008 členem bankovní rady České národní banky, od roku 2000 i jejím viceguvernérem. Nyní působí jako ředitel consultingu ve společnosti Deloitte. Je absolventem oboru teoretická kybernetika, matematická informatika a teorie systémů na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita), kde získal titul RNDr. Niedermayer je ženatý, má tři děti.

Barbora Tachecí
Mládá fronta DNES, 26. 2. 2014, rubrika: Publicistika - Přímo k věci s Barborou Tachecí, str. 12
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme