Niedermayer: Nelze říci, že je situace na Ukrajině špatná a dál nic nedělat

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do EP Luďkem Niedermayerem

Uplatnit vůči Rusku sankce, nebo se raději držet zpátky? To je otázka, kterou kvůli ukrajinské krizi řeší Evropská unie i národní vlády. Deník Aktuálně.cz oslovil uchazeče o křesla v Evropském parlamentu s dotazy, jak by postupovali sami a jak jsou spokojeni s postojem české vlády.

8. 3. 2014

Jak hodnotíte situaci na Ukrajině?
To, co se stalo, je jasné porušení všech demokratických závazků. Jako Čech se na to i díky historické zkušenosti dívám emotivně. Vytváří to otázku, do jaké míry stojí naše budoucnost na právních základech?

Jak by podle vás měla v této záležitosti postupovat Evropská unie?
Situace se mění z hodiny na hodinu. Je dobré, že se došlo k jednotnému rozhodnutí, že postup Ruska je nepřijatelný, ale musí to být doplněno akcí. Nepochybně si dovedu představit, že pokud nedojde k návratu do původního stavu, musí po dohodě s USA následovat nějaký hmatatelný krok. Uplatňovat hodně široké sankce je ale těžké rozhodnutí, lepší by bylo je přesně směřovat. Konkrétním institucím, či lidem by se mohly zmrazit finanční toky, nebo omezit možnost cestování.

Jak hodnotíte dosavadní postup české vlády? Co říkáte například na výroky týkající se dostavby Temelínu?
Česká vláda nejdříve zformulovala jasný názor, že postup Ruska je nepřijatelný, v posledních dnech mám ale pocit, že se tento přístup drolí. Zdá se mi problematické, že řekneme "je to špatné", ale nic konkrétního proti tomu neuděláme. Co se týče Temelínu -  země, která takto poruší pravidla mezinárodního soužití, je nedůvěryhodná. Vzhledem k tomu, že ruský stát má velký vliv i na tamní byznys, tak i tyto firmy jsou nedůvěryhodné.   

Lucie Kudláčková, Mikuláš Klang

aktualne.cz, 7. 3. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme