Niedermayer: Návrh evropského rozpočtu k nám byl velkorysý, čistí příjemci si nemůžou dávat ultimativní požadavky

V Bruselu ztroskotal mimořádný summit lídrů Evropské unie ohledně nového společného rozpočtu. Ukázalo se, že členské státy se zatím nedokážou domluvit na velikosti rozpočtu ani na tom, na co jeho prostředky použít.

25. 2. 2020

„Tragédie to není, vyjednávání se vedou průběžně, k tomu není třeba summit. Je to ale varující. Ekonomicky je evropský rozpočet něco velmi malého a o to se rozpoutala bitva plná populismu a nepřijatelného pragmatismu,“ upozorňuje Luděk Niedermayer (TOP 09).

Europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN vysvětluje, že evropský rozpočet odpovídá zhruba 1 % HDP členských států, bitva se ale vede o řádově setiny procenta.

Česko podle kompromisního návrhu mělo v příštích letech získat o 450 miliard korun více, než kolik do evropského rozpočtu odvede. „Jsme na 85 % životní úrovně v Unii, na úrovni Itálie nebo Španělska. A i přesto nám Evropská komise navrhla velmi velkorysou alokaci,“ zdůrazňuje.

„Není možné, aby čistí příjemci stavěli tak ultimativní požadavky. Problémem poslední doby je to, jak s těmi penězi příjemci nakládají. Za ty stovky miliard, které jsme dostali, jsme nepostavili ani základní dálniční síť,“ podotýká Niedermayer.

Dohoda je v našem zájmu

Podle něj je proto třeba ujistit bohaté země, že s penězi budeme nakládat lépe. A souhlasí i s návrhem Evropské komise, že když některá země přestane plnit své závazky, například pokud jde o právní stát, může být čerpání finančních prostředků dočasně zastaveno.

Peníze je navíc třeba vynakládat v souladu s prioritami Evropské unie, což je teď například ochrana klimatu a životní prostředí. „Na tom se dohodly členské země. Ty chtějí, aby byla Unie silná, byla schopna vyjednávat obchodní dohody a hrála roli na velmi agresivním světovém ekonomicko-politickém hřišti,“ dodává.

V našem zájmu je podle Niedermayera dosáhnout dohody co nejrychleji, i když to pro nás nebude úplně nejvýhodnější. Jde prý ale především o to, aby bylo možné začít s přípravou struktury čerpání prostředků, aby je lidé a firmy mohli začít čerpat.

„Dohoda nám nikdy nebude vyhovovat, protože se musí shodnout plátci i příjemci, z nichž každý chce získat co nejvíce,“ uzavírá europoslanec.

Poslechněte si celé Interview Plus s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem. 

Zdroj: Český rozhlas, Interview Plus, 24.2.2020

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme