Niedermayer: Máme odpovědnost být spolutvůrci Evropy

17. 10. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

Václav MORAVEC, moderátor

Tři roky žijeme s oslabenou korunou. Myslíte si, že přijde ještě rok čtvrtý, pátý kvůli tomu, jaká je ekonomická situace eurozóny, kdy vedení Mezinárodního měnového fondu opakuje, že se Evropa nevzpamatovala z hluboké ekonomické recese?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Myslím, že čas se už nachyluje. Situace pro nás důležitých evropských ekonomik není tak úplně špatná, aby zdůvodňovala, že bude měnová politika s nulovými úrokovými sazbami a velmi nízká inflace. V naší ekonomice konečně dochází k opravdu výraznému oživení. Oživení po pár čtvrtletích začíná tlačit na růst mezd. V okamžiku, kdy začnou růst mzdy, a podle mě k tomu dojde a bude to dobře, tak se začne zvyšovat inflace. Těch signálů, které začnou blikat centrální bance, že je potřeba změnit měnovou politiku, začne přibývat.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinými slovy, nemyslíte si, že vstoupíme s oslabenou korunou do pátého roku existence kvůli vnějším faktorům? Tedy špatné ekonomické situaci eurozóny či Evropské unie jako takové.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Nikdo nemá lepší odhady než centrální banka. Nikdo nemá tolik vynikajících ekonomů jako centrální banka. Pokud je jejich odhad, že je dnešní měnová politika udržitelná ještě v průběhu prvního pololetí, tak je to nejlepší, co můžeme vidět.

Václav MORAVEC, moderátor

Když jsme spolu ale mluvili po vyhlášení devizových intervencí, tak se počítalo s tím, že to bude na rok, na rok a půl. Jsou z toho tři roky.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

A je to dobře, protože ten režim má nějaký účinek pouze, když trvá delší dobu. V té době se opravdu hodně změnily ekonomické podmínky. Výhledy, které jsme měli ohledně naší ekonomiky a ohledně světové ekonomiky na další dva roky, byly tehdy optimistické. Od té doby se toho hodně změnilo. Mám pocit, že teď už to opravdu vypadá, že se blížíme ke konci.

Václav MORAVEC, moderátor

Tedy 4 roky s oslabenou korunou a dost?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

No, co bude potom? To je zásadní otázka. Na to jsem zvědavý a hlavně doufám, že to nepoškodí ekonomiku.

Václav MORAVEC, moderátor

Účetní ztráta 600 miliard korun za vytištění těch peněz, stálo to za to? Byly náklady potlačeny výnosy?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Tištění peněz není ztráta. Ztráta vznikne v okamžiku, když koruna posílí vůči euru. Toto je ale taková filozofická otázka. V centrální bankovní komunitě se o tom hodně debatuje. Také na to mám nějaký názor, ale myslím si, že skutečný náklad, který tato politika může přinést, je, že po jejím opuštění nám začne kurz lidově řečeno příliš lítat. Dojde k příliš velkému posílení v krátké době, k vysoké volatilitě. To by poškodilo reálnou ekonomickou aktivitu. To je mnohem větší hrozba než debata o tom, jestli můžeme mít ztrátu v centrální bance nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor

Myslíte si, že tuto hrozbu centrální banka rozptýlila, když říká, že to bude pozvolné, normální, uvolňování a že pokud koruna výrazně poskočí, budeme intervenovat dál?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Záleží, co je to výrazné. Pro některé podnikatele je výrazné, když koruna během pár měsíců posílí o korunu, někomu to nebude vadit vůbec. To je otázka. V případě, kdy bude centrální banka na trhu po ukončení kurzového závazku na 27 hrát velkou roli, tak to znamená, že režim neskončil. A stále se bude vyplácet, jak se říká ledově, spekulovat proti centrální bance.

Václav MORAVEC, moderátor

Myslíte, že to je nejpravděpodobnější scénář?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Myslím si, že spekulace budou obrovské. Teď stojíme na jejich začátku. Vidíme, že, intervence jsou opravdu velké. Na první pohled to totiž vypadá jako sázka na jistotu. Naše ekonomika má nyní na silnější kurz, nevím, jestli je to 26, jestli je to 25. Byl bych rád, kdyby koruna zhodnocovala pomalu a plynule, protože s tím si firmy umí velmi dobře poradit. Je jasné, že naše ekonomika na ten kurz má. Pak do hry vstupují různé technické faktory, které ten kurz rozkomíhají a také nejistota ohledně toho, co vlastně centrální banka myslí intervencemi, když se koruna pohne příliš mnoho.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinými slovy, kdybyste byl v bankovní radě, tak byste teď měl těžké spaní, protože byste se bál útoku spekulantů na českou měnu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Od začátku jsem říkal, že účet za tuto politiku, která měla velmi mnoho důvodů, se ukáže až po jejím úplném ukončení. Čili já bych ty tři roky nespal. Opravdu.

Václav MORAVEC, moderátor

Očekáváte v době exitu z toho kurzového závazku i tlak na zvyšování úrokových sazeb?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Centrální banka ukončí ten závazek proto, že bude mít za to, že při měnové politice, kterou má, to znamená slabé koruně a velmi nízkých úrokových sazbách, by se inflace příliš zvýšila. Opuštění proběhne proto, aby došlo ke zpřísnění měnové politiky. K tomu může dojít kombinací posílení kurzu a zvýšení úrokových sazeb. Banka asi bude čekat, co se stane s kurzem. Na začátku to asi bude trošku divoké, protože všichni budou čekat, že koruna posílí, ale všichni zároveň svá eura dopředu prodají. Na trhu zřejmě bude jejich nedostatek. Je asi klidně možné, že posílení kurzu by odehrálo roli zpřísnění nové politiky. Bude to, myslím si, hodně operativní, hodně rychlé řízení. Žádné rozhodování jednou za měsíc s pohledem, na klidnou stabilní ekonomiku. Bude to komplikované, ale dá se to určitě zvládnout

Václav MORAVEC, moderátor

Pane europoslanče, souhlasíte s tím, že čím dřív by padlo politické rozhodnutí jít do eurozóny, tím lépe pro Českou republiku a českou ekonomiku?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/

Myslím, že málokterá země je tak dobře připravená na přijetí eura, jako jsme my. Myslím si, že málokteré zemi v Evropské unii by euro tak moc pomohlo ke stabilnímu ekonomickému růstu. Nicméně ta otázka není tak jednoduchá. Stále se tváříme, že se tam v Evropě něco děje a stane se to nebo ono a, a podle toho se bude odvíjet náš život. My jsme toho ale spolutvůrci. Záleží na tom, co od toho opravdu chceme. Myslím si, že chceme fungující Evropskou unii a chceme fungující eurozónu. Pokud někdo hovoří o kolapsu eurozóny, tak také mluví o kolapsu evropského projektu. Jedno bez druhého by se nestalo. Měli bychom si vyjasnit, co chceme. Měli bychom napnout naše politické síly, abychom toho dosáhli. Je to neobvykle komplikované, protože si to tady v Praze úplně neuvědomujeme, ale Evropa se může vydat nějakým úplně jiným směrem, než tomu bylo v posledních dekádách. Ten směr by mohl být pro naši zemi strašně nebezpečný. Není to vnější rozhodování, že se díváme přes okno a zvažujeme, co se bude v Evropě dít. Jsme toho spolutvůrci a máme odpovědnost. A povinnost se tím spolutvůrcem stát. Víc než dřív. Co se týká eura, myslím si, že z ekonomického hlediska je to docela jasná záležitost. Má to velkou politickou dimenzi. Politická dimenze podle mě spíše podporuje úvahu o tom stát členem eurozóny, než dále vyčkávat.

zdroj: Otázky Václava Moravce, ČT24, 16. 10, 2016

Osobnosti: Luděk Niedermayer