Niedermayer: Ekonomické dopady? Vláda by měla podpořit malé a střední firmy

Vláda vyhlásila ve čtvrtek ve 14 hodin nouzový stav. Zakazují se akce nad 30 osob, mezinárodní doprava se omezuje, hranice s Rakouskem a Německem se uzavírají, čeští občané nebudou moci cestovat do rizikových zemí. Co všechna by vláda mohla dělat, aby se zmírnily ekonomické dopady opatření? A jaké sankce hrozí za jejich porušení?

13. 3. 2020

„Čím dál více mě trápí ekonomická dimenze, opatření budou mít dopad na naši, evropskou i světovou ekonomiku. Není možné, aby jedna země uspěla, zatímco Evropa jako celek nikoliv,“ říká europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Doufá také, že s ostatními představiteli států probíhá konzultace. „Některé země reagovaly ne úplně vstřícně, když se dozvěděly, že jiná země činila nějaká rozhodnutí,“ vysvětluje, a v té souvislosti uvádí příklad Německa, které zastavilo vývoz zdravotních pomůcek v okamžiku, kdy v Itálii nastupovala velká krize spojená s koronavirem.

Firmy nebudou mít zákazníky

Mluví se o ekonomických konsekvencích a nedá se přitom odhadnout, jak velké budou – otázkou totiž je, jak dlouho situace bude trvat. „Zaměstnanci nemohou pracovat, protože jsou na karanténě, a firmy mají problém s tím, jak je nahradit, a sníží výrobu,“ přibližuje.  

Dochází také k poruchám v dodavatelském řetězci – konglomerát nových opatření výrazně sníží poptávku. „Některé byznysy, které by byly schopny fungovat, budou čelit tomu, že nebudou zákazníci, kteří by si jejich služby nebo zboží chtěli koupit,“ konstatuje.

Stát může pomoci úvěry

Situace se tak podepíše na výkonu ekonomiky – řada firem bude čelit nedostatku hotovosti, a pokud vstoupí stát zvýhodněnými, provozními úvěry, tak to podle Niedermayera určitě pomůže.

„Čím lépe stát podpoří fungování ekonomiky, tím k menším ztrátám dojde,“ říká s tím, že největší úsilí vlády by mělo směřovat na podporu malých a středních firem, zatímco ty velké, které jsou kapitálově silnější, by si měly poradit samy.

Dopady v pohostinství

Prezident Asociace hotelů a asociací Václav Stárek považuje rozhodnutí o omezení provozu stravovacích zařízení ve večerních a nočních hodinách za správné, připouští ale, že to bude mít značné ekonomické a existenční dopady na některé podnikatele, a to zvláště v pohostinství.

„Vyjednáváme s vládou a čekáme, jak se k tomu postaví, premiér sám řekl, že je připraven pomoci podnikatelům, kteří se určitě dostanou do velkých problémů,“ vyzdvihuje.

Zdroj: Český rozhlas Plus, 12.3.2020

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme