Niedermayer: Dohoda s Řeckem je dobrý začátek

13. 7. 2015

Moderátor

Reakce českých europoslanců, teď konkrétně Luďka Niedermayera, nestraníka zvoleného za TOP 09. Zdravím Vás. Dobrý den.

Dobrý den.

Moderátor

Jak Vy hodnotíte to ujednání mezi eurozónou a Řeckem? Je to dobrý start pro případné vyřešení řecké finanční krize?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Já jsem především rád, že k nějaké dohodě došlo. K dohodě, která dává Řekům šanci, aby splněním podmínek, získali peníze, které potřebují na to, aby tu ekonomiku dali do pořádku. Ono už se toho Řecku hodně povedlo. Opravdu ten deficit výrazně klesl. Ještě to ale není dostatečné proto, aby ta ekonomika mohla fungovat. Čili je to dobrý začátek. Teď bude nejvíce záležet na následujících dnech. Mě trochu znepokojují takové ty interpretace, že Tsipras v jednání na hlavu prohrál. To by totiž mohlo vytvářet situaci, ve které by se Řekové proti té dohodě postavili, a to by nebylo dobré. Je třeba, aby Řekové pochopili, že to jsou reformy, které potřebují. Oni je dělají kvůli tomu, aby řecká ekonomika fungovala, aby se v té zemi v budoucnu žilo mnohem lépe, než se tam žije právě teď.

Moderátor

Ano, ale ty podmínky jsou přeci jenom tvrdé, velmi tvrdé. Schválení klíčových tří reforem do středy, dalších reforem, včetně občanského soudního řádu, do další středy, vytvoření svěřeneckého fondu a tak dále. Není to příliš tvrdé? Není to protektorát, jak říká slovenský premiér Fico?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Takhle bych to neviděl. Já bych rozdělil dvě věci. Jedna je ten obsah a ten obsah je opravdu poměrně razantní. Ten obsah je ale prostě daný tím, v jaké situaci je řecký rozpočet. Řekové měli na výběr různá opatření a rozhodli se podporovat tato opatření. A co se týká těch deadlinů. Z hlediska těch dní, to je opravdu velmi neobvyklé. Je to ale důsledek předchozího chování Tsiprasovy vlády. On měl celé dlouhé měsíce na to, aby vyjednával a ta jednání se nepovedla. Nakonec došlo k referendu, o kterém si myslím, že nyní už všichni vidí, že bylo velmi nešťastné vzhledem k tomu, že se tam kupí další splátky řecké vlády. Zároveň banky jsou prakticky uzavřené, protože nemají přístup k refinancování sebe. Je tak opravdu postupovat velmi rychle a to v zájmu řeckých lidí, nikoliv proto, že by to byl nějaký kapric evropských politiků. Oni totiž nejsou samozřejmě schopní a ochotní dát ty peníze bez toho, aniž by věděli, že ty reformy se budou konat.

Moderátor

A ty záruky, že k těm reformám skutečně dojde, ty jsou dostatečné z Vašeho pohledu?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Myslím si, že nikdo nemůže donutit vládu, aby dělala to, co nebude chtít dělat. Proto říkám, že je strašně důležité, aby Řekové cítili určité spoluvlastnictví toho programu. Ideálně jeho celé vlastnictví, aby věděli, že je to program pro Řecko. To není nějaký program, který jim vnutili věřitelé. Myslím si, že to je to, co rozhodne nakonec o úspěchu.

Moderátor

Když budu citovat řeckého premiéra Tsiprase. Ten tvrdí, že Athény dosáhly restrukturalizace dluhů, střednědobé pomoci v hodnotě skoro jednoho bilionu korun v přepočtu, a opatření dávají čas na dojednání třetího záchranného balíčku. To je ta interpretace, která by mohla řeky přesvědčit?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Tsipras poté, co měsíce tak trochu popouzel řeky proti Evropě, teď udělal obrat o sto osmdesát stupňů. Je potřeba, aby on tam tu práci odvedl. Protože kdyby jakýkoliv evropský politik letěl do Athén a přesvědčoval Řeky, že to co dělá, je v jejich zájmu, tak zdaleka nemůže tolik uspět jako řecký představitel. Takže Tsipras se teď musí chovat trochu méně jako levicový aktivista a trochu více jako odpovědný premiér Řecka. Myslím si, že k tomu ho to jednání minulý týden v parlamentu trochu dotlačilo. Netroufám si ale dohadovat, jaké budou věci příští. Já jenom doufám, že to dopadne dobře, protože šance tady stále je.

Moderátor

Když se podíváme ještě na podmínky toho garančního, svěřeneckého fondu, který má vzniknout. Ze kterého se mají mimo jiné plynout prostředky na rekapitalizaci bank. Dvacet pět miliard na rekapitalizaci bank řeckých, bude to stačit?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Těžko říct. Ty banky jsou teď výrazně poškozené tím, že ta měsíce trvající nejistota vedla k odlivu vkladů a ten odliv vkladů ty banky nepochybně poškodí. Ekonomika se také po růstu dostala znovu do poklesu, což zhoršilo tu kvalitu úvěru. Čili bude třeba počkat, až dojde k posouzení situace bank. Z jiných zemí, kde probíhala krize, vidíme to například v Irsku, aktiva nebo banky, které vypadají velmi špatně, se pak nakonec začnou jevit jako lepší. Ty aktiva jsou lepší, banky potřebují méně kapitálu a pak se může stát, že všechny ty prostředky dokonce nebudou vyčerpány. Ale myslím si, že minulé týdny jasně ukázaly, že i ekonomika jako řecká absolutně nemůže fungovat bez fungujícího bankovního sektoru. Proto si myslím, že cílem tady té části plánu je zvýšit jednoznačně důvěryhodnost řeckých bank. Už také pro to, aby Řekové, až se začnou uvolňovat ty kontroly, které teď Tsipras chce zavést, nevzali z bank veškeré peníze a neutíkali s nimi někam za hranice nebo do matrací.

Moderátor

Právě ten svěřenecký, garanční fond není právě tento institut něco, proč by Řekové měli mít dojem, že celá ta dohoda je diktát?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09 a STAN/

Už v těch minulých dohodách byla dohoda o tom, že bude privatizováno. Ten fond se mi zdá lepší z toho hlediska, že se do něj převedou aktiva a já doufám, že to budou Řekové, kteří budou rozhodovat o tom, kdy,jak a co s nimi udělají. Ale ten svěřenecký fond je zřejmě reakce na to chování vlády Syrizy, kdy se ujala moci a začala zpochybňovat ty smlouvy, které řecká země uzavřela. Že nejsou platné, že to co udělala předchozí vláda, je vlastně nezavazuje. Dokonce řecká vláda nezaplatila splátku Mezinárodnímu měnovému fondu. A to si myslím, že vede ty věřitele k tomu, aby použili tady tento docela bezprecedentní mechanismus. Ale jak už jsem říkal, pokud všechno dopadne dobře tak tady to bude pouze právní ujednání.

Moderátor

Říká europoslanec Luděk Niedermayer. Dekuji. Pěkné odpoledne přeji.

Nashledanou.

zdroj: ČT 24, 13. 7. 2015