Niedermayer: Češi nedoceňují přínos EU

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do EP Luďkem Niedermayerem

Bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer povede ve volbách do Evropského parlamentu kandidátku TOP 09. V rozhovoru pro Novinky uvedl, že by byl rád, kdyby se změnil postoj České republiky vůči Evropské unii. Podle něj je v ČR pohled na EU zdeformovaný a čeští občané nedoceňují přínos EU.

24. 2. 2014

Jaká jsou hlavní témata, s nimiž jdete do kampaně?
Z hlediska toho, jak se profiluje téma TOP 09, je třeba mluvit o ekonomice, finančním trhu. Nicméně mám zkušenost s tím, že postoj k EU je u nás výrazně deformován. Někdy je to neznalost, nedostatek informací, někdy je to náznak ideologie. TOP 09 se rozhodla profilovat jako viditelně proevropská strana, to je asi to, co bych v kampani chtěl potenciálním voličům prezentovat.

Na co konkrétně z těch ekonomických témat se chcete zaměřit?
Už jsme zmínili téma regulace finančních trhů, což je velké téma, sice pro většinu lidí odtažité, ale je to něco, co bude hodně určovat, jak bude fungovat společný evropský trh. Druhé téma, které se mi zdá velmi podstatné, jsou otázky ekonomické koordinace. Vidím tam ještě jakýsi třetí pilíř, který mě osobně zajímá, a to je udržitelnost vývoje klimatu. Myslím si, že Evropa, která je relativně bohatá, životní úroveň je tady vysoká, by se neměla pod vlivem nějakých krátkodobých problémů odklánět od této otázky, která může být naprosto klíčová pro naše děti, a když ne pro ně, tak pro děti našich dětí.

Další věc, která mě také zajímá, je vývoj občanské společnosti. Ale pravděpodobně stěžejní témata, přes která je dnes Evropa vnímána, jsou témata ekonomická.Budete chtít nějakým způsobem vypíchnout i téma vstupu do eurozóny?
Když jsem zvažoval nabídku na kandidaturu, tak jedna z věcí, kterou jsem bral v úvahu, je to, že TOP 09 je jednou ze stran, která se k této věci zásadně vyjadřuje (strana je pro vstup do eurozóny pozn.red). Nemám problém říct, že pozice TOP 09 se mi líbí. Myslím si, že je to nepochybně politické rozhodnutí. 

Ale podpořit nějakou veřejnou diskusi, ve které se začne mluvit méně o ideologii a více o argumentech a faktech, by měl být hlavní krátkodobý cíl.Kdy by mohla Česká republika vstoupit do eurozóny?
Od momentu, kdy by vláda rozhodla, že chce zahájit tento proces, to trvá tři roky. Čili pokud se bavíme o tom, že v tomto roce by vláda o vstupu začala diskutovat, eventuálně by se pokusila proces nastartovat, tak bychom do RM2 systému (měnový mechanismus svázaných kurzů - pozn. red.) vstoupili začátkem roku 2015, v roce 2017 bychom vyhodnotili průběh a v roce 2018 při splnění kritérií a při našem pokračujícím zájmu přijmout euro bychom euro přijali. To je ten nejrychlejší množný rozvrh.

Na tiskové konferenci k představení kandidátky do Evropského parlamentu zaznělo, že by se měl přehodnotit postoj České republiky k EU, jaký by měl být?
Nemůžu České republice nutit, aby změnila vztah vůči EU, byl bych ale rád, aby ho alespoň část občanů postupně měnila, protože si myslím, že úplně nedoceňujeme významnost evropského projektu pro nás. Nemluvím o desítkách miliard, které dostáváme přes kohezní politiku, a vůbec co proces evropské integrace znamená pro budoucí život v Evropě, pro její politickou stabilitu, pro životy lidí. Je to koneckonců vidět na pravidelných průzkumech, které jsou prováděny ve všech zemích unie - české pozice bývají často velmi extrémní. Bohužel v negativním slova smyslu.

Pokud uspějete ve volbách, čemu se budete věnovat v Evropském parlamentu? Platí zásadně ekonomická témata?
V Evropském parlamentu je celá řada výborů, které se zaměřují ekonomicky, jsou tam výbory, které se zaměřují na fiskální nebo měnovou politiku, také finanční regulaci. To by pravděpodobně byly ty oblasti. Ovšem život v tom víc než 700členném parlamentu je komplikovaný, takže je otázka, jak realistické je, že by se člověk dostal do výborů, které jsou pro něho nejvhodnější.

Ale určitě bych se o to pokusil.Víte už, jak bude vypadat vaše kampaň?
Nevím. Bylo pro mě velmi složité se vůbec rozhodnout, že do toho půjdu. Dlouhá léta ve veřejném prostoru pohyboval, ale nechtěl jsem do něho vstoupit tak, jak do něho vstupuji teď.

Václav Lang

novinky.cz, 21. 2. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme