Nejstarší poslanec Karel Schwarzenberg slaví narozeniny

10. 12. 2018

Čestný předseda TOP 09, nejstarší poslanec a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v pondělí slaví 81. narozeniny. Na podzim se někdejší ministr zahraničí potýkal se zdravotními problémy, na konci listopadu se už ale účastnil hlasování sněmovny o nedůvěře vládě a vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) k rezignaci.

„Dnes slavíme Den lidských práv, zároveň má náš čestný předseda Karel Schwarzenberg 81. narozeniny. Přeji Karlovi zejména pevné zdraví, aby v boji za lidská práva nadále pokračoval, protože ve světě vydobyl ČR prestiž tím, že se neučí stabilizovat společnost, ale chrání svobodu,“ uvedla na Twitteru první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Za vlastence a diplomata označil Karla Schwarzenberga předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Dnes se dožívá 81. narozenin Karel Schwarzenberg. Vlastenec, diplomat, státník a nekonečně laskavý člověk. Milý Karle, přeji hodně zdraví, lásky a srandy. Jste dnes v naší zemi jediným politikem světového formátu. Potřebujeme Vás víc než kdykoliv dřív,“ uvedl Kalousek.

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze Bubenči. V roce 1948 musel s rodinou odejít z Čech. Coby předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se Schwarzenberg zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. Na podzim roku 1989 se vrátil do Čech a v roce 1990 se stal kancléřem prezidenta Václava Havla. Z funkce odešel o dva roky později v souvislosti s Havlovou abdikací. Mezi lety 2007 až 2009 a 2010 až 2013 byl ministrem zahraničí. TOP 09 založil spolu s Miroslavem Kalousek v roce 2009. V roce 2013 se dostal do druhého kola prezidentské volby, zvolen byl ale Miloš Zeman.

Zgrejznout ještě nehodlám, vzkázal začátkem listopadu Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se na podzim potýkal se zdravotními problémy. Ve Vídni se léčil z virového zápalu plic. „Mohu si představit, že bylo dost těch, které zpráva o mé nemoci naplnila jistou nadějí,“ uvedl tehdy osmdesátiletý politik na Facebooku. „Musím jim vzkázat, že musí ještě počkat, prozatím ještě zgrejznout nehodlám,“ dodal s humorem bývalý ministr zahraničí.

Zdroj: echo24.cz, Karolína Vaverková, 10. 12. 2018

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme