Nejprve ČÍRO. Teď fórum...

Tak často návštěvy u sebe ve Voršilské ulici Karel Schwarzenberg nikdy nehostil. V poslední době se však v rodovém paláci v centru Prahy svítí dlouho do noci. Naposledy to bylo v neděli, kdy za předsedou TOP 09 dorazily špičky nejužšího stranického vedení -místopředsedové Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová. „Setkáváme se teď každý druhý den,“ potvrzuje Schwarzenberg, že přípravy platformy, kterou chce nabídnout veřejnosti jako alternativu stranické politiky, zabraly více času, než očekával.

26. 3. 2013

Právě během zmiňované večerní schůzky se však už doladily detaily, které mají využít potenciál „značky Schwarzenberg“. A po víkendu už je jasno v tom, jak hodlá tým okolo poraženého prezidentského kandidáta udržet společnost v zájmu o politiku.

Stejně jako v průběhu prezidentské kampaně se chce spolehnout na to, že kombinace jména Karla Schwarzenberga a vybraných osobností přiláká studenty a mladé lidi. Cílem je přitáhnout k politice ty, kteří nechtějí vstupovat přímo do stran, ale mají zajímavé a přínosné názory. A to napříč republikou: jedna z hlavních vizí počítá s tím, že fórum zaujme i mimo hlavní město. Pomoci ve vybudování regionální sítě má spřízněné hnutí Starostové a nezávislí. „Politika je vyprahlá jen proto, že úspěšní lidé do ní nevstupují,“ říká šéf Starostů Petr Gazdík.

Start fóra, které bude vedeno jako klasická obecně prospěšná společnost, by Schwarzenberg rád ohlásil do 14 dní. V řešení už je pouze, kdo přesně bude provoz centra, které má mít několik málo zaměstnanců, financovat. „Pan Zdeněk Bakala podporu nezvažuje,“ vzkázal mluvčí miliardáře Tomáš Pavlík.

Definitivně potvrzené je už i jméno platformy kolem šéfa TOP 09: vyhrála konzervativní varianta Fórum Karla Schwarzenberga. Ve hře přitom byly poetičtější varianty. Třeba ČIRO, tedy zkratka Český institut rozvoje občanstva, kterou prosazoval původně sám Schwarzenberg. Odkazovala by na jeho punkovou podobiznu, kterou pro prezidentskou kampaň šéfovi TOP 09 vytvořil výtvarník David Černý a která slavila mezi mladými lidmi úspěch. „Panu předsedovi se skutečně ten název zamlouval. Nakonec jsme se rozhodli pro konzervativnější verzi,“ přibližuje Helena Langšádlová. Neuspěly naopak další možnosti - Můj stát či prosté S Karlem.

Inspiraci si lidé kolem Schwarzenberga vzali podle svých slov ze švýcarské Nové helvétské společnosti. Ta vznikla téměř před 100 lety, aby různojazyčné skupiny Švýcarů komunikovaly a země zůstala pohromadě. Jejím současným hlavním mottem je nadstranickost a soustavně se věnuje starostem tamních obyvatel.

„To srovnání tedy úplně nepasuje. To, co pan Schwarzenberg zakládá, je spíše něco jako v Německu nadace Konrada Adenauera, to znamená spolek spojený s politickou stranou, který má za cíl vzdělávání, diskuse, konference,“ říká LN politolog Petr Sokol. Působit jako nadstranické by podle něj fórum mohlo jen za předpokladu, že by ho založili předsedové alespoň dvou politických stran.

Dienstbier chce využít potenciál, Fischer tápe

O tom, jak využít přes 800 tisíc hlasů a pozici dlouhodobě nejoblíbenějšího politika v zemi, přemýšlí po svém vypadnutí z vedení ČSSD také senátor Jiří Dienstbier. „Byla by škoda promarnit tu podporu z minulých týdnů. Budu teď přemýšlet, jakým způsobem na to navázat. Že na to navázat chci, je naprosto jasné. Jakou formou, to je zatím předčasné komentovat,“ uvádí Dienstbier, který na přímý dotaz nevyloučil ani vznik podobné platformy, jakou připravuje šéf TOP 09.

Vůbec jasno naopak nemá o své budoucnosti další z prezidentských kandidátů Jan Fischer. Má poslední čtyři dny na to, aby do Senátu poslal své uzavřené účetnictví, a měl kvůli tomu v poslední době jiné starosti. Zda by chtěl zůstat v politice, či zamířit do diplomacie, proto Fischer odmítá komentovat. „K tomu se nechci vyjadřovat. Nicméně mám některé nabídky z privátního sektoru, uvažuji i o pobytu ve veřejném. Ale dořeším to tak v horizontu měsíce. Je z čeho vybírat,“ řekl včera LN.

Filip Nachtmann

Lidové noviny, 26. 3. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme