Nejčastěji hlasují poslanci TOP 09, ženy jsou pilnější než muži

28. 6. 2011

Občanské sdružení KohoVolit.eu zpracovalo k ročnímu výročí fungování nové Sněmovny statistiku pilnosti poslanců. Po počátečním tahu na branku ubrali poslanci Věcí veřejných, před něž se dostali zákonodárci TOP 09. A to i přesto, že její předseda Karel Schwarzenberg okupuje dno tabulky.

Řadit poslance podle hlasovací aktivity sice nevypovídá o jejich práci ve Sněmovně zdaleka vše - někdy lze za dvacet minut stihnout deset hlasování, jindy žádné, poslanci pracují také ve výborech – po roce ale už výpovědní hodnotu má.

Ve srovnání se statistikou,kterou portál iDNES.cz zpracoval loni v listopadu, si udržují vysoké tempo poslanci TOP 09. Ze 1 327 hlasování, která se dosud ve Sněmovně odehrála, se zúčastnili průměrně 987.

Věci veřejné se do sněmovního dění pustily s vervou a v prvním půlroce se jejich poslanci účastnili tří ze čtyř hlasování. Teď už to není tolik, i tak ale poslanci VV zůstávají druzí nejaktivnější. Průměrně každý z nich hlasoval 935x.

Obdobně se hlasovací nadšení pozvolna vytrácí z řad poslanců ODS, kteří hlasovali průměrně 880x. Komunisté zůstávají čtvrtí a ČSSD pátá.

Peloton vede lékařka z Kadaně

Stejně jako v listopadu zůstává v čele pořadí hlasujících primářka kadaňské nemocnice Patricie Kotalíková. Už loni přiznala, že při bezúčelných hádkách a osočováních může ze Sněmovny pracovat i pro nemocnici, protože se do jejích systémů připojí přes internet. Mimochodem, když nedávno koaliční poslanci houfně popletli hlasování, Kotalíková jako jediná z TOP 09 hlasovala správně.

V první desítce nejaktivnějších kromě Kotalíkové jsou další čtyři zástupci TOP 09 (Zdeněk Bezecný, Ladislav Jirků, Jaroslav Eček a Petr Gazdík), čtyři poslanci ODS (Jaroslav Martinů, Ivana Řápková, Zbyněk Stanjura a Jiří Šulc) a Viktor Paggio z Věcí veřejných.

V první desítce nicméně také břehy mele "tichá voda". Lékařka Kotalíková a historik Bezecný dosud k plénu dolní komory nepromluvili, nebyli zpravodajem k žádnému sněmovnímu tisku a z návrhů zákonů si mohou připsat jen spoluautorství zákona o protikomunistickém odboji.

Blondýny se propadají

Povadla také aktivita blondýn z Věcí veřejných. Zatímco před půl rokem Kateřině Klasnové, Kristýně Kočí a Lence Andrýsové náleželo 6., 8. a 13.místo, nyní ve stejném pořadí okupují 22., 34. a 36. příčku.

Obecně ale ženy zůstávají mírně aktivnější než muži (účastnily se průměrně 922 hlasování, muži 840).

Dno tabulky tradičně okupuje Karel Schwarzenberg, který se zúčastnil jen 199 hlasování. Jako ministr zahraničí ale často bývá mimo republiku. Ještě menší účast má Petr Jalowiczor z ČSSD, který je ale vážně nemocný a schůzí pléna se účastnit nemůže. Mezi nejméně často hlasující poslance patří i Pavel Bém, premiér Petr Nečas, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka či ostrý řečník David Rath.

Jan Wirnitzer

idnes.cz, 28. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme