„Nechci ztratit kontakt s Čeladnou ani s lidmi z našeho kraje“

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Moravskoslezském kraji Pavolem Lukšou

6. 5. 2010
Nové apartmánové domy, obchůdky, hotely, golfové hřiště, opravené komunikace, příval turistů. Beskydská obec Čeladná se v posledních letech změnila k nepoznání. Lví podíl na tom má její starosta Pavol Lukša, který ji řídí kromě dvouleté přestávky v období, kdy byl náměstkem hejtmana kraje, od roku 1994.
Nyní kandiduje do Poslanecké sněmovny. Z KDU-ČSL odešel a pomáhal zakládat novou stranu TOP 09, o které říká: „Nechceme být populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů."

* Co vás táhne z malebné Čeladné do velké pražské politiky?

Stejně jako spousta dalších lidí v naší zemi nejsem spokojen s tím, jak vypadá politická a hospodářská situace v naší zemi, ani s tím, jak se politici chovají a jak jednají. Začíná to vypadat tak, že občané jsou tady kvůli politikům, nikoliv politici kvůli občanům. Myslím, že je nejvyšší čas tuto situaci začít měnit.

* Nebude vám ale život v Beskydech v případě zvolení chybět?

V žádném případě nechci ztratit kontakt ani s Čeladnou, ani s lidmi z našeho kraje a bude mi ctí je v případě svého zvolení zastupovat. Mé kořeny zde zapustily hluboko, vyrůstal jsem zde, vychováváme s manželkou naše tři děti, a to se jen těžko ztrácí kontakt s Beskydami.

* Zůstal byste po volbách starostou obce? Nebo byste jí pomáhal už jen z lavic parlamentu, například při porcování medvěda?

Zdali zůstanu, či nezůstanu po komunálních volbách starostou, koneckonců nezáleží na mně, ale na občanech Čeladné - komunálních voleb v roce 2010 se zúčastnit chci. Po dvaceti letech práce v malé obci občas šlápnete vedle, někomu na kuří oko, a proto půjde i o to, zda jako ve sportovní terminologii budu vypískán, nebo ten pískot nebude tolik uši drásat. Pokud jde o takzvané porcování medvěda, jsem zásadně pro jeho zrušení. Podle mého názoru se tento způsob rozdělování státních peněz přežil, stal se naprosto nevhodný, nesystémový a demotivující. Bude-li však zachován, budu za obce v Pobeskydí a jejich rozumné projekty samozřejmě bojovat.

* Odešel jste od lidovců, za které jste byl náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje, a zakládal jste TOP 09. Proč?

Moje názory na řešení mnoha politických i praktických problémů našeho kraje a naší země, ale také na řešení vnitřních problémů KDU-ČSL byly jen velmi obtížně slučitelné s politickou linií, kterou se rozhodlo vedení strany v posledních několika letech praktikovat. Výsledky vsetínského sjezdu potvrdily, že lidovci chtějí být nadále nalevo od pomyslného politického středu, a to prakticky znamená, že pro lidi zastávající pravicové názory není v této straně místo. Své členství v KDU-ČSL jsem proto po devatenácti letech loni v červnu ukončil a aktivně jsem se začal podílet na založení a tvorbě programu nové politické strany TOP09, jejíž zaměření odpovídá mému nejvnitřnějšímu přesvědčení a názorům na postavení člověka v dnešním světě a možnosti řešení současných problémů.

* Může se TOP 09 mezi zavedenými politickými „tygry" ve volbách i po nich prosadit? Jaké jí dáváte šance?

Nebudovali jsme projekt na jedno použití, proto jsem přesvědčen o tom, že se prosadit může, a také pevně věřím, že se prosadí. Nechceme být populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů. Otevřeně pojmenováváme nepříjemné problémy a nabízíme jejich konkrétní řešení. Nepřiměřené sliby způsobí vážné problémy do budoucna a ve svém důsledku budou i zdrojem nespokojenosti občanů s politikou. Náš program je programem pro zodpovědné a přemýšlivé občany, kteří mají podobný hodnotový systém, jaký prezentuje TOP09, a kterým záleží na tom, aby tato země nezbankrotovala a jejich děti nemusely v budoucnu splácet dluhy způsobené nezodpovědnými populisty. A těchto lidí není málo, přesvědčují mě o tom také setkání s občany na mnohých místech kraje v rámci naší předvolební kampaně. Navíc strana TOP 09, která kandiduje s podporou starostů, se nemusí prezentovat slogany o obyčejných lidech. My, starostové obcí a měst, s nimi nejen žijeme, ale dennodenně komunikujeme.

* Které zájmy tohoto kraje byste chtěl v parlamentu prosazovat?

Budoucí prosperita kraje by měla vycházet z pevných základů tradičních průmyslových oborů jako je hutnictví a strojírenství obohacených o nové technologie a perspektivní výrobní programy vznikající v úzké spolupráci s vědecko-výzkumnými kapacitami kraje, jeho vysokým i učňovským školstvím. Založíme Nadaci Moravskoslezského kraje, která pomůže ochránit a tvořit pracovní místa a bude podporovat také vzdělání, kulturu a sport. Důležité je také dokončení výstavby dopravní infrastruktury kraje, hlavně jde o výstavbu silnice I/11 ve směru Ostrava-Opava-Krnov Polsko a ve směru Třanovice Třinec-Bystřice-Slovensko, urychlené vybudování obchvatu Frýdku-Místku a dokončení výstavby rychlostní komunikace R48.

* V cyklu předvolebních rozhovorů se lídrů stran ptáme na tři plusy a tři minusy tohoto regionu. Jaká jsou podle vás pozitiva, a naopak negativa severovýchodního cípu republiky?

Hlavní plusy našeho regionu jsou podle mého názoru množství pracovitých, schopných a vzdělaných lidí, kteří v našem kraji žijí, dále rozvinutý systém vysokých a středních škol, a v neposlední řadě krásná příroda Beskyd a Jeseníků. Knegativům regionu patří zejména nedokončená dopravní infrastruktura - spojení se Slovenskem a Polskem, opomíjené učňovské školství a také nedostatečné využití přírodních krás Beskyd a Jeseníků pro rozvoj turistického ruchu.

* Co neustále propírané téma znečištěného ovzduší? Jaký recept by podle vás přinesl jeho zlepšení?

Úvodem je třeba říci, že znečištění ovzduší v našem kraji je problém historický, dlouhodobý a jeho řešení bude drahé a nelze ho očekávat ze dne na den. Nejviditelnější jsou hlavně velcí znečišťovatelé, jako je například ArcelorMittal, ale nejpřísnější limity musí dodržovat všechny podniky a používání špičkových technologií omezujících maximálně znečištění ovzduší by mělo být pod přísnou veřejnou kontrolou. Dále je bezpodmínečně nutné, aby peníze vybrané od znečišťovatelů v našem kraji v plné výši vracel stát zpět do našeho kraje. Bude třeba konečně začít jednat také s polskými znečišťovateli a dobudovat páteřní dopravní infrastrukturu a obchvaty měst, a omezit tak znečištění ovzduší způsobené nárůstem automobilové dopravy. Lidé také musí přestat zamořovat okolí pálením plastů a jiných škodlivin. Buduli zvolen poslancem parlamentu, budu rozhodně prosazovat nový zákon o ochraně ovzduší a udělám vše pro získání peněz z evropských i národních zdrojů na financování uvedených aktivit. A těch peněz bude rozhodně potřeba velmi, velmi mnoho...

Martin Pleva
Frýdecko-místecký a třinecký deník, 6. 5. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 5
Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme