Navrhujeme konkrétní řešení vážných problémů

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Moravskoslezském kraji Pavolem Lukšou

24. 5. 2010

* Někteří vaši političtí konkurenti nazývají TOP 09, kvůli některým vašim spolustraníkům, recyklovanou stranou. Jak byste tato tvrzení vyvrátil?

Pokud ta otázka směřuje k počtu bývalých členů KDU-ČSL v TOP 09, tak jejich počet tvoří 4,5 procenta z celkového počtu členů. Mluvit v tomto případě o recyklované straně je proto pouhou volební rétorikou.

* TOP 09 poprvé kandiduje do sněmovny. Jaký výsledek v kraji očekáváte nebo s jakým výsledkem byste byl spokojen?

Výsledky průzkumů, které pořídila Česká televize a Český rozhlas před svými diskusními pořady s lídry politických stran v našem kraji v těchto dnech, říkají, že by TOP 09 volilo od 9,5 po 11 procent občanů. Věříme, že skutečný výsledek bude ještě lepší, ale i s touto podporou budeme určitě spokojeni.

* Co by bylo pro vás volebním zklamáním a vyvodil byste z něj, vzhledem k tomu, že jste jedním z místopředsedů strany, osobní odpovědnost?

Skutečným zklamáním by bylo, kdyby podpora voličů v Moravskoslezském kraji nestačila na náš vstup do Poslanecké sněmovny, tomu ale současné průzkumy nenasvědčují.

* Do sněmovny jste kandidoval už v letech 1996, 1998 a 2002. Vždy neúspěšně. Proč myslíte, že nyní uspějete?

Moje účast na kandidátkách KDU-ČSL byla pouze symbolická na nevolitelném místě, nikdy jsem nebyl v pozici lídra, který vede v kraji stranu do volebního boje. Na programu TOP 09 jsem se jako zakládající člen strany aktivně podílel, říkáme v něm pravdu o situaci v zemi a navrhujeme konkrétní rozumná řešení vážných problémů. To je blízké mně osobně, a jak se ukazuje, tak také velkému počtu zodpovědně uvažujících občanů.

* V předvolebních debatách o možném povolebním složení vlády se i vaše jméno objevilo mezi možnými ministry. Kdyby ta šance byla, jakému resortu byste se chtěl věnovat?

Pokud by k takovému „lámání chleba“ skutečně mělo dojít, určitě bych chtěl působit v oblasti, kde bych mohl uplatnit své zkušenosti z komunální politiky. Zatím však podobné úvahy považuji za velmi, ale skutečně velmi předčasné.

* Před dvěma lety, při krajských volbách, jste se v předvolební kampani „proslavil“ jako Robin Hood z Čeladné. Připadáte si stále jako Robin Hood, nebo byste si dnes dal jinou přezdívku? Jakou a proč?

„Robin Hood“ byl spojen s určitou etapou v mém osobním i veřejném životě. Šlo o odlehčení mezi jinak jednotvárnými volebními kampaněmi. V současné vážné době nevidím vymýšlení jakýchkoliv přezdívek jako aktuální a potřebné.

Pavel Karban

Právo, 24. 5. 2010, Rubrika: Severní Morava a Slezsko, Strana: 13

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme