Na sever! Přednáškové pivo s knížetem Karlem

15. 4. 2010
Studenti i štamgasti nemají blbé otázky. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg agitoval na levicovém severu, na školách a po hospodách.

Šéf mezinárodní školy Brett Gray se dal do gala a vyhlíží proskleným vchodem školy předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Stranický lídr bude na česko-kanadských dnech v Ostravě mluvit k vybraným maturantům o české diplomacii. Pro školu jeden z prestižních hostů akce, pro Schwarzenberga úvod dne, kdy loví voliče pro svoji stranu.

Brett se strachuje zbytečně. Exministr nedal ani jednou za šedesát minut záminku, aby si kdokoliv myslel, že ve škole agitoval. Naopak, plná aula středoškoláků se ptá fundovaně na mezinárodní problémy a Schwarzenberg odpovídá česky. Když však k němu přisedne kanadská velvyslankyně, vystřihne několikaminutovou odpověď v angličtině.

Nejsou blbé otázky, jen blbé odpovědi

"Ptejte se na cokoliv, neexistují blbé otázky, jen někdy blbé odpovědi," vybízí maturanty a pak stejnou větu zopakuje o dvě hodiny později i vysokoškolákům v Karviné. Studenty "starý" pán baví. Sál rozesměje nečekané vyzvánění mobilu s lesními rohy, ale i fakt, že moderátor musí občas opakovat otázky přímo politikovi do ucha. "Já s ním moc nesouhlasím. Nejsem z takové rodiny, která by tak jako on souhlasila s Evropskou unií," prozrazuje jedna z maturantek, jak byla vychovávána.

Na akademické půdě v Karviné předvolební agitku chválí. "V době, kdy jsou mítinky, jsem stejně ve škole. Tak jsem ráda, že tady byl," míní studentka ekonomické fakulty. Na Slezské univerzitě totiž přednáška jako mítink vypadá. Blonďaté hostesky ve stranickém tričku, členové strany s plackami. A učitelé pomáhají: "Běžte se nenápadně podívat, kdyby tady někdo bloumal bezprizorně po chodbách, tak ho hned přiveďte. Protože takového člověka tady nemáme každý den," káže studentům těsně před začátkem jedna z profesorek.

Schwarzenberg balancuje na hranici mítinko-přednášek po svém. Nepodbízí se. Naopak, bez skrupulí dávkuje hořké kapky. Maturantům vmete, že pokud chtějí pracovat v Bruselu či jinde ve světě, musejí ovládat minimálně tři cizí jazyky. Vysokoškolákům a jejich učitelům v Karviné zase naservíruje, že jeho strana hodlá některé nekvalitní školy a obory rušit.

Oranžovou dojíždíme

Přirozené předsednické chování vyvolává většinou sympatie. TOP 09 by však mohla přijít na buben, pokud by se její předvolební akce kryly s policejními. Přejezdy mezi městy a místy, které Schwarzenberg navštěvuje, jsou jak z dokumentu Jak přijít o body za jediný den. Obcemi rázovitého kraje se kolona nezdráhá razit osmdesátkou, mezi poli sto dvacet a na semaforu ji nezastaví ani čerstvě červená, natož oranžová. "Možná jsme jeli rychleji, ale na červenou nikdy nejezdíme. Na oranžovou dojíždíme," hájí divokou jízdu severomoravský lídr Pavol Lukša.

I přes brzké ranní vstávání působí předseda Schwarzenberg ještě pozdě odpoledne ve svém šedém obleku s lehce proužkovaným motýlkem svěže. Jestli za to může onen pověstný ranní litr čaje nebo dršťková polévka, kterou mu vlastnoručně přinesla majitelka baru, není jasné. "Tohle bude moje rozvodová fotka," štěbetá potěšeně, když se jí předseda za cvakání fotoaparátu podepisuje do pamětní knihy. "Hlavně s tím neotálet, jestli můžu radit," opáčí sarkasticky Schwarzenberg.

Ať si políbí prdel...

Neváhá ani vyplísnit spolustraníky, když si má v nečase propagačně sednout na novou dřevěnou lavičku s logem své strany: "Vy chcete, abych se posadil na mokrou lavičku a měl mokrou prdel?"

Když si ho později štamgasti v třinecké "čtyřce" nad pivem ptají, proč by nešel do koalice s Paroubkovou ČSSD, vysvětlí jednoduše: Pan Paroubek je velice inteligentní, ale nedrží slovo. To je stejné jako svatba a já bych byl blázen, kdybych se ženil, když mi ženská dopředu řekne: "Zahnu, kdykoliv budu moct."

O koalici mluví i s vrstevníky u dalšího stolu. Ti si ho dobírají, jak chce donutit ostatní strany udělat pořádek ve veřejných zakázkách. Schwarzenberg nakonec nad pivní pěnou utrousí jasný vzkaz: "Když do toho nebudou chtít jít, tak jim řekneme, ať si políbí prdel. Nemusíme být ve vládě za každou cenu."

Za každou cenu nehoní ani voliče. Sice si řízeně sedá na pár minut ke každému ze stolů, ale pivo nikomu neplatí. "Minulý týden byl ve městě Zeman. Taky byl agitovat v hospodě a lidé si tam platili pět korun a on doplácel zbytek za pivo a párek. Alespoň jsem to tak slyšela," svěřuje se číšnice Petra Banášová, jinak volička zelených. Není divu při pohledu na kolos místních železáren a okolní haldy. Nejvíc ji ale stejně pálí maličkost. "Když chodím domů, nemůžu jít po chodníku. Musím po okraji silnice, kde mě míjejí kamiony. Chodník tam totiž už léta není," stěžuje si.

Knížeti fandí třeba důchodce Oto Zajonc, ale přesto bude volit ODS. "Já je volím pořád, ale jemu fandím. V parlamentu musí být víc pravicových stran, jinak si tam Paroubek bude furt dělat, co chce," přemítá nahlas. Než Schwarzenberg opustí sál, ještě se dozví, že "se moc mluví a málo dělá a že by měl dořešit dálnici až do Třince".

Nejsem hvězda, jsem manažer

V havířovském baru Stolárna dojde i na roztržku. "Ten darebák Kalousek, tak to ne!" vstává po pár minutách od stolu s politikem rozčílený muž ve značkové mikině a odchází. Ještě předtím se snaží s pražským lídrem diskutovat o tom, proč jeho strana chce rušit rodinné přídavky na děti. Ostatní spolustolovníci však zůstávají a s předsedou si pořizují hromadnou fotku.

Vůbec se hodně fotí. Kdo by si však vsadil boty, že nejfotografovanější osobou dnešní předvolební šňůry je Karel Schwarzenberg, ten by si musel volat domů pro gumáky. Štamgasti i studenti ze Slezska vědí, kdo je politická hvězda, ale také, kdo je ta jejich. A tou je moderátor známý z televizní Medůzy Aleš Juchelka. Usměvavý blonďák pracuje v kampani pro TOP 09 a dnes se usilovně se snaží schovat do "knížecího" stínu. Marně. Tak alespoň tu a tam nenápadně vykouzlí podpis nebo úsměv do objektivu.

Dvě školy, tři hospody. Program prvního dne na severu je vyčerpán. Ne tak kníže. Ve čtvrtek zamíří na střed a jih Moravy. "V devět zavelím a jdeme spát," plánuje asistentka lídra. Ten se drží třetího piva a nacvičeným grifem ho i dnes, stejně jako jindy, nedopíjí. "Jsem stará ochmelka. Nedělá mi problémy, vypít víc piva. Ale na druhou stranu jsem schopen se džbánkem vydržet poměrně dlouho. Je pravda, že u toho taky musím kecat. Ale i to se musí nacvičit," přiznává se nakonec Schwarzenberg.

Martina Macková
Tyden.cz, 15. 4. 2010, Rubrika: Volby 2010