Na jihu Čech bojují o Senát kandidáti pravice

V českobudějovickém obvodu č. 14 se o senátorské křeslo utkají vysokoškolský učitel Jan Zahradník (ODS) a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták (STAN/HOPB).

18. 10. 2012

V prvním kole měl výrazně navrch Zahradník. Získal mírně přes 30 procent hlasů a výrazná část veřejnosti ho vnímá nejen jako úspěšného hejtmana, který vedl kraj v letech 2004 až 2008, ale i jako konsenzuálního politika připraveného vždy k debatě i s opozičním konkurentem. To potvrdil právě počet hlasů, neboť ODS na jihu výrazně propadla, ale oblíbený politik bodoval.

Na otázku Práva, jak vnímá své šance pro druhé kolo, v němž se utká se Šestákem, uvedl, že spoléhá na úsudek lidí, kteří k volebním urnám půjdou, a věří, že voliči, kteří ho v první kole nevolili a dali hlas těm, kteří skončili za vítěznou dvojicí, se sami rozhodnou, zda bude lepší.

„Já jejich rozhodnutí s pokorou přijmu. Chci je ujistit, že se na mne mohou spolehnout stejně, jako já spoléhám na ně. Jsem ze staré školy, vždy jsem se rozhodoval sám za sebe a spoléhám na úsudek občanů,“ zdůraznil Zahradník.

Šesták považuje bezmála 23procentní zisk z prvního kola za úspěch, neboť, jak zdůraznil, měl silné konkurenty, které podporovaly politické strany, z nichž některé mají velkou ekonomickou i personální sílu. Věří, že právě voliči neúspěšných kandidátů by mu mohli přinést rozhodující hlasy.

„Zahradníka vnímám jako politického konkurenta, kterého musím porazit, chci-li zvítězit a dát smysl všemu snažení minulých měsíců jak osobnímu, tak mých přátel a sympatizantů,“ sdělil Právu Šesták. Podporu mu pro druhé kolo přislíbili lidovci a Jihočeši 2012, i když právě oni mu už ve většině případů hlasy dávali. Sociální demokraté a komunisté svým voličům oficiálně doporučení nedali. 

Vladimír Vácha

Právo, 18. 10. 2012, rubrika: Jihozápadní Čechy, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme