Musí být jasné, kdo podporuje druhou opoziční smlouvu

1. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

moderátorka

Jak zareaguje TOP 09, až za vámi přijde vyjednavač za hnutí ANO s konkrétním programem menšinové vlády a seznamem ministrů?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Tady je konkrétní otázka, co chceme nebo nechceme a co je hlavní prioritou. Jsme přesvědčeni, že hlavní prioritou je nedovolit menšinovou vládu Andreje Babiše, která bude vládnout po dohodě s panem prezidentem Zemanem bez důvěry. Tvrdí to také většina Poslanecké sněmovny. Jestli to většina Poslanecké sněmovny říká vážně, tak jim to nemusí dovolit. To je její právo. Dokud se nezvolí předseda Poslanecké sněmovny, nemůže Sobotkova vláda podat demisi a Andrej Babiš nemůže být jmenován. Jsem přesvědčen, že by to Poslanecká sněmovna měla udělat, dokud pánové Zeman a Babiš nepřijdou s férovějším řešením, než je vládnutí Andreje Babiše bez důvěry. Jestli platí, to, co se píše v novinách, že všichni oponenti včetně pana Okamury a Pirátů takovou vládu opravdu nechtějí, tak máme jednoduchý způsob, jak tomu zabránit. Dokud pánové nepřijdou s jiným řešením, nebude ustanovena Poslanecká sněmovna.

moderátorka

Proč automaticky vycházíte z toho, že Andrej Babiš a jeho menšinová vláda důvěru nezíská, když jsme slyšeli, že KSČM nevylučuje určitou formu tolerance? Také zaznělo, že podpora nemusí být otevřená, že stačí odchod poslanců ze sálu.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vycházím z vyjádření pana prezidenta i pana předsedy hnutí ANO, kdy pan prezident řekl, že mu menšinová vláda bez důvěry nevadí. V minulosti byl přitom ochoten zase jiné kandidáty na premiéra trápit, ať mu přinesou 101 podpisů. Opravdu hrozí zvůle, že ten, kdo dostal sice 30 procent, ovládne po dohodě s panem prezidentem Zemanem úplně všechno, včetně resortů, které řeší jeho pravděpodobnou trestnou činnost. Buď tomu chceme zabránit, pak to máme ve svých rukou. Anebo s ním už někdo dohodu udělal, takže zvolí pana Vondráčka předsedou Poslanecké sněmovny a následně bude pan Babiš jmenován premiérem. Alespoň se veřejnost dozví, kdo je tichým společníkem druhé opoziční smlouvy, protože to je opravdu opoziční smlouva, jenom veřejně nepřiznaná. Tady si troufnu říct, že první opoziční smlouva byla v takovém případě významně férovější, protože tam to ty strany aspoň přiznali, i když to bylo nemravné. Tady to strany přiznat nechtějí, ale přesto jsou pravděpodobně připraveny. Já doufám, že úplně ne. Budeme s nimi o tom jednat a budeme chtít naše řešení umožnit.

moderátorka

Když mluvíte o vládnutí v resortech, které vyšetřují údajnou trestnou činnost Andreje Babiše, neexistuje žádná personální nebo programová varianta vlády, se kterou by přišel Andrej Babiš a kterou by byla ochotna TOP 09 tolerovat? Ptám se i kvůli tomu, kdyby nebyl například v čele vlády sám Andrej Babiš, nebo kdyby zmiňované resorty jako ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo vnitra dostaly do čela vámi akceptovatelné osoby. 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Mnohokrát jsme řekli, že i kdyby byl Andrej Babiš čistý jako lilie, tak jeho vládu nemůžeme podpořit, protože má za cíl mnohem autokratičtější správu země, než je svobodná parlamentní demokracie. Takže naše stanovisko platí. Teď chceme jenom vyzkoušet, a pevně doufáme, že tomu tak je, že i ostatní parlamentní frakce, které říkají to samé, to také myslí vážně. Jestli to myslí vážně, tak neumožní jednobarevnou menšinovou vládu Andreje Babiše. Neumožní to, dokud pánové Babiš a Zeman přijdou s jiným řešením. 

moderátorka

Částečně se už sbírají reakce ostatních parlamentních stran, a to například KDU-ČSL nebo ODS na návrh, který jste dnes přednesl, tedy neukončit ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, aby nemohla podat demisi vláda Bohuslava Sobotky, a tudíž nemohla být jmenována vláda Andreje Babiše. Ty reakce jsou zatím spíš rozpačité. Strany mluví o tom, že nechtějí blokovat Poslaneckou sněmovnu. Předpokládáte, že je přesvědčíte?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Řekli jsme to teprve dnes. Řada lidí naše argumenty ještě neslyšela, tak chápu rozpačité reakce. Odpovídám otázkou: „Oč lepší, než jednobarevná vláda Andreje Babiše bez důvěry, je stará vláda s důvěrou?“ Tady by měla vládnout vláda bez důvěry. Respektuji výsledek voleb. Respektuji, že Andrej Babiš má právo vládnout, ale musí mít většinu. A aby mohl vládnout, tak většina mu zvolí předsedu Poslanecké sněmovny. Když mu předsedu Poslanecké sněmovny nezvolí, tak většinu nemá a vládnout nemůže. Anebo má většinu dohodnutou tajnými dohodami, které je potřeba nasvítit podle toho, kdo mu předsedu sněmovny zvolí. 

Zdroj: ČT24, 31. 10. 2017

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme