Müllerová: V premiérových očích jsem viděla slzy

Přípitek, společná fotka i odznak na památku. A možná i slzy v očích. Kabinet Petra Nečase (ODS) včera zasedal naposledy.

4. 7. 2013

„Vláda probíhala úplně standardně. Nakonec se s námi pan premiér rozloučil a připili jsme si skleničkou šampaňského,“ uvádí Kamil Jankovský (LIDEM), který vyklízí resort místního rozvoje.

„Musím říct, že mě rozloučení – speciálně s premiérem Nečasem – bylo lidsky líto. Měla jsem dojem, že v očích měl slzy, když jsme se osobně loučili. Já jsem je tam viděla,“ vzpomíná končící ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Od Nečase dostala kytici a jako všichni ministři také špendlík se lvem do klopy. „Najednou jsem si uvědomila, jak jsem hrdá na to, že jsem mohla být ministryní. Jsem ráda, že jsem takový odznáček mohla dostat,“ dodává.

„Za sebe nepředpokládám, že bych hned nastupoval někam na plný úvazek pracovat. Udělám si takový volnější režim. Pojedu na dovolenou a zřejmě se budu tak na půl úvazku snažit pomáhat synovi ve firmě,“ plánuje si Jankovský.

V Nečasově kabinetu seděl jako jeden z mála od začátku, byť nejdřív jako reprezentant Věcí veřejných. Teď na něj ale – na rozdíl od končícího premiéra či ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nečeká křeslo ve sněmovně.

Poslanecký mandát nemá ani Müllerová, plán na nejbližší dny má proto jasný: „Určitě prázdniny. A dál uvidíme.“ Sám Nečas se po sněmovních volbách chystá úplně stáhnout z politiky. Včera se jako premiér rozloučil s novináři a žertoval na účet kolegy Miroslava Kalouska. „Pan ministr financí dnes navrhl tolik výdajů v takovém objemu, že to je skutečně takřka na odvolání,“ vtipkoval. A Kalousek přitakal, že je připravený podat demisi.

„Co se týče vyklizení kanceláří, tak jsou vyklizené,“ konstatoval pak Nečas. Do Strakovy akademie se ovšem plánuje ještě jednou vrátit. Příští středu, když bude sídlo vlády předávat svému nástupci Jiřímu Rusnokovi. Tři roky, 29 členů Nečas a jeho tým složený ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nastoupili do vládních funkcí 13. července 2010.

Tehdy se ve sněmovně mohli opřít o bezmála ústavní většinu 118 hlasů a pasovali se na vládu rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci. Během tří let se ve funkcích vystřídalo dohromady 29 lidí. Rekordní byla fluktuace na ministerstvu dopravy, které mělo postupně čtyři šéfy. Jeden z bývalých ministrů, Ivan Fuksa (ODS), je teď kvůli údajné politické korupci ve vazbě. A policie s justicí se zajímala také o několik dalších členů kabinetu, ať už kvůli bytu na Floridě, „odkloněným milionům“, nebo půjčkám.

Zatímco vládní důchodová reforma narazila na nezájem občanů, proti změnám ve zdravotnictví se postavil Ústavní soud. Nejvýraznějším pomníkem Nečasova kabinetu tak budou zřejmě odsouhlasené církevní restituce.

Jan Kálal

Lidové noviny, 4. 7. 2013, rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme