Mladí volí Karla a TOP 09

Středoškoláci by nejraději viděli ve Sněmovně TOP 09. Ve Studentských volbách uspěla i Česká pirátská strana a hnutí ANO. V hlasování 50 tisíc studentů starších patnácti let nedopadla dobře ODS, kterou předskočila i extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti.

3. 10. 2013

TOP 09 získala 17,8 procent hlasů (9 000), druzí Piráti za ní zaostali o pouhých 39 hlasů. Pro ANO hlasovalo 13,4 procent studentů, pro ČSSD - hlavního favorita skutečných voleb - 8 procent

Do Sněmovny by středoškoláci pustili ještě DSSS (7,1) a ODS (6,2). Pětiprocentní hranici měli ve studentském hlasování na dohled komunisté, lidovci či Strana zelených, výrazně neuspěli Zemanovci či hnutí Hlavu vzhůru.

"U nás by měl z výsledků radost hlavně Karel Schwarzenberg, Piráti pohořeli," řekl iDNES.cz čtvrťák Filip Jelínek z malém pražském Gymnázia ALTIS, kde volilo 54 z 80 studentů.Cvičných voleb se ve středu a ve čtvrtek zúčastnilo 50 551 studentů starších 15 let ze 434 středních škol. Studenti vybírali ze všech stran, které za tři týdny kandidují do Sněmovny.

Samotného Schwarzenberga výsledky pochopitelně potěšily. "Velmi oceňuji, že nás studenti podpořili. Myslím, že mají pochopení pro rozumnou argumentaci a naše postoje," uvedl pro iDNES.cz.

Studentské volby pořádá Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. V roce 2010, kdy studenti zkoušeli volit poprvé, volby kritizovala ČSSD, která je vnímala za útok proti sobě. Další Studentské volby (loňské krajské a letošní prezidentské) už probíhaly v poklidu.

V Třeboni se studenti ptali na preference i učitelů

Na třeboňském gymnáziu hodilo do urny vyplněný lístek 60 procent studentů. "Byli z toho vesměs nadšení. Studenti, kteří to u nás organizovali, pak ještě obcházeli učitele a dělali anonymní anketu. Asi to chtějí trochu proprat ve studentském časopise," popsala průběh volebních dnů ředitelka školy Anna Kohoutová.Jako obvykle volil jen ten, kdo chtěl. Přesto byla účast na školách často nadpoloviční a v improvizovaných volebních místnostech se tvořily fronty. "Volit nebolí, zkuste to," vyzývalo své studenty na školním webu na poslední chvíli gymnázium v Sokolově.

Cílem projektu je zvýšit účast prvovoličů v řádných volbách a přiblížit jim volební systém i základní demokratické principy. "Jsem všemi deseti pro, musíme studenty vést k angažovanosti," řekla iDNES.cz Kohoutová. 

Jelínek, jinak také místopředseda České středoškolské unie, kromě zvýšení volební účasti považuje za důležité, že akce také dokáže vzbudit mezi studenty diskusi, koho a proč volit. "Může to pomoct, aby společnost byla politicky uvědomělejší a aby se lidé více zapojovali do činnosti politických stran," věří student, který cvičné volby na své škole pomohl prosadit.

Čtvrťáci a část studentů třetích ročníků jsou už plnoletí, takže 24. či 25. října můžou nabyté zkušenosti uplatnit i naostro.

Jan Jiřička

idnes.cz, 3. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme