Minuta ticha za zemřelého Zapatu byla gestem pro Kubu

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

27. 2. 2010
* Inicioval jste ve Sněmovně minutu ticha za Orlanda Zapatu, kubánského bojovníka za lidská práva, který zemřel na následky hladovky proti podmínkám svého věznění. Co vás k tomu vedlo?

- Myslím, že nikomu z nás, kdo žijeme ve svobodném světě, bez ohledu zda je levicového nebo i konzervativního smýšlení, nemůže být jedno, když někde na Zemi umírají lidé v totalitních kriminálech. A protože mezinárodní ohlas je nesmírně významný, pokládal jsem za důležité, aby Sněmovna uctila smrt vězně svědomí a tím také odsoudila jeho vrahy.

* Máte osobní vztah k problematice lidských práv na Kubě?

- To není otázka vztahu ke Kubě, ale otázka svobodného člověka ze svobodného demokratického světa k lidským právům všude na světě. Ti, kteří za lidská práva bojují v době totality, velmi nutně potřebují vědět - a totéž platí i pro režim, který je utiskuje - že mezinárodní veřejnost k tomu není lhostejná.

* Myslíte si, že to Evropa dává dostatečně najevo?

- Já pevně doufám, že EU zesílí svůj tlak na totalitní Kubu v otázce lidských práv, a stejně doufám, že v tom bude aktivní i česká diplomacie. Ta minuta ticha v naší Sněmovně je významné gesto a věřím, že se zpráva o ní dostane prostřednictvím světových agentur až na Kubu.

ada, nig
Právo, 27. 2. 2010, rubrika: Zpravodajství, strana: 4