Menšinová vláda bez důvěry je pro Česko riziko

20. 12. 2017

(editovaný přepis s poslankyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tento týden má podle předpokladů premiér Andrej Babiš a další lidé ve vedení ANO začít shánět podporu pro menšinový kabinet, který jmenoval minulou středu prezident Miloš Zeman. Zatím vypadá tato snaha jako marná, protože většina poslanců odmítá alespoň zatím dát tomuto projektu svou důvěru. Je variantou dlouhodobá vláda ministerského týmu bez důvěry, nebo se kabinet v čele s předsedou Babišem podpory dolní komory přeci jen dočká? Působí Česku problém, že nastoupila do Strakovy akademie menšinová vláda ANO, která nemá zatím vyjednanou podporu sněmovny? Podle vás je to problém?

Helena LANGŠÁDLOVÁ poslankyně /TOP 09/, 

Situace, ve které jsme se ocitli, je nestandardní ze dvou důvodů. V jiných zemích může vznikat menšinová vláda. Ale až poté, co jsou prověřeny všechny možnosti pro vznik většinové vlády a poté, co menšinová vláda má podporu a její programové prohlášení má podporu jiných stran. Druhý důvod, proč situace, ve které jsme se ocitli, je nestandardní, je souběh s prezidentskou volbou. Ukazuje se, že sestavování vlády, respektive taková hra na sestavování vlády, je součástí kampaně před prezidentskými volbami. Ať už je to v otázce svolání sněmovny v tom nejzazším termínu, ať už je to vystoupení prezidenta na půdě Poslanecké sněmovny v přímém přenosu těsně před volbami, nebo v mediálním prostoru, který je prezidentovi v této souvislosti vytvářen. Je to i jeho vliv na sestavení vlády a na své zastoupení, ať už na úřadu vlády, či mezi členy vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tak, paní poslankyně Langšádlová, podle vás je tam nějaká možnost, že se nakonec přes všechny pesimistické předpoklady podaří Andreji Babišovi už v tom pokusu o sestavení vlády a získání podpory pro tuto vládu, že se mu podaří uspět?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Postup opravdu byl nestandardní, zatím tomu nic nenasvědčuje, ale samozřejmě my jsme tady svědky v posledních týdnech při ustanovování sněmovny velmi úzké spolupráci mezi hnutím ANO, komunisty a SPD. Možná vznikne vláda na této platformě. Nicméně právě v souvislosti s tou prezidentskou volbou to nebude tak jednoduché, protože k druhému pověření o sestavením vlády by pravděpodobně muselo dojít až po prezidentské volbě. Je otázka, jak by k tomu postavil nový prezident. Pokud bude, a já v to věřím, zvolen někdo jiný než Miloš Zeman. Ta doba vládnutí této vlády bez důvěry v každém případě bude poměrně dlouhá. A vzhledem k tomu, že de facto sněmovna nemůže vyslovit nedůvěru vládě, která ani nezískala důvěru, tak je velmi důležité, aby pak se neprodlužovala nad míru. Abychom se nedostali mimo rámec i naší, naší ústavy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Jak důležité je vydání pro Andreje Babiše a pro fungování možná i jeho menšinové vlády?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Pokud by se předseda, byť i vítězné strany, dostal do podobné situace, tak by strana navrhla jiného kandidáta ze svého středu na post premiéra. Potom by byla možnost sestavit většinovou vládu a většinová vláda je vždycky podstatně stabilnější. Menšinová vláda má mnoho úskalí, je de facto vydíratelná těmi, kteří tu důvěru na počátku svěří. Vládnutí pravděpodobně teď bude směřováno více na exekutivu, ale ve chvíli, kdy je menšinová vláda, která nemá důvěru ve sněmovně, tak opravdu se nejedná o žádný stabilní projekt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

V minulosti už v Česku byly u moci vlády bez důvěry poměrně dlouhou dobu, dá se říct, 4 měsíce vláda Mirka Topolánka, půl roku kabinet Jiřího Rusnoka. V této souvislosti vy jste zmínila, že tady ta vláda Andreje Babiše i vzhledem k tomu, že se blíží prezidentské volby, může být delší dobu. Je to ale takový problém, když už jsme si to zkusili?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Rozhodně to není vláda dlouhodobá, rozhodně je to vláda, která by neměla přijímat základní zásadní rozhodnutí. Samozřejmě, že i v našem ústavním systém k takovým situacím může dojít, nicméně neměla by to být věc trvalá. Už i proto, že pokud by ta vláda opravdu dělala nějaké kroky, se kterými by Poslanecká sněmovna nesouhlasila a v našem ústavním systému vláda se odpovídá v Poslanecké sněmovně, tak vládě nemůže být vyslovena nedůvěra. Protože vlastně nezískala ani důvěru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tak, když jsme u té plnohodnotné funkce vlády, paní Langšádlová, prezident Miloš Zeman už se nechal slyšet, že podle něj je tato vláda stejně plnohodnotná jako kterákoliv jiná vláda, tedy, ať už získá nebo nezíská důvěru, protože ji sestavuje vítěz voleb. Vy to tedy tak nevidíte?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Nevidím. Nikdo nezpochybňuje vítězství hnutí ANO, ale získali pouze 30 %, tudíž nemají většinu, a do doby, než budou mít důvěru, tak by opravdu neměli dělat základní kroky. Samozřejmě někteří kolegové již zvažují navrhnout nějaké úpravy ústavy, které by limitovaly konání vlády bez důvěry. Já si myslím, že to není šťastné. Měli bychom vycházet spíše z ducha ústavy a měli bychom si nastavit chování tak, aniž by bylo jasně ukotveno v ústavě, abychom se podle toho chovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Paní poslankyně, k tomu programovému prohlášení, se kterým teď Andrej Babiš tedy, jak už zaznělo, začne obcházet jednotlivé strany, aby získal pro ně důvěru, nemůže se stát, že se některé straně z těch, které si říkají demokratické, ten Demokratický blok, že se programové prohlášení natolik protkne s jejich programem, že bez ohledu na politické rozepře, ideologické rozepře přece jenom dají Andreji Babišovi důvěru?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To já samozřejmě vyhodnotit nemohu. Mohu říct, že to určitě nebudou poslanci TOP 09, kteří by důvěru vyslovili. Za ostatní hovořit nemohu, jak jednání budou probíhat, co bude jejich obsahem. Zatím opravdu všichni deklarovali, že se nejedná pouze o otázku programovou, ale že jim vadí, že by v čele vlády měli podpořit Andreje Babiše, který je podezřelý ze spáchání trestného činu. To si myslím, že je tím blokem. Také záleží na hnutí ANO, jak se k tomuto postaví. Nemyslím si, že samotné programové prohlášení a jeho obsah je zcela rozhodující. Už i proto, že ze strany ANO už bylo mnohé řečeno, a ne všechno bylo i v minulosti naplněno. Myslím si, že kolegové nejsou tak naivní, aby jenom na to, že je něco pěkně napsáno na papíře, takto reagovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Nepřehodnotí to ANO přece jenom, jestli Andrej Babiš musí být ten, kdo povede vládu? V zájmu své vlády, v zájmu Česka, tedy stabilní vlády s důvěrou?

Roman KUBÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu ANO

Tak je to otázka toho, kam budou směřovat ta jednání, to bych teda spekuloval o něčem, o čem momentálně nevím a říkám, jsme na začátku vyjednávání, je tomu třeba dát čas.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

No, já bych chtěla přece jenom reagovat. Tady je velká souhra té prezidentské volby a sestavování vlády. Stojíme před situací, že velmi pravděpodobně, pokud 10. ledna nezíská menšinová vláda Andreje Babiše důvěru, velmi pravděpodobně vystoupí prezident Zeman a řekne svým voličům - pokud chcete, aby Andrej Babiš zůstal, dostal důvěru, dostal příležitost i podruhé, musíte volit mě. Proto je tady ta dohoda, která je naprosto zřejmá mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. A do čela úřadu vlády přišel člověk přímo od Miloše Zemana. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Paní poslankyně, když jste před chvílí řekla, že byste byla proti změnám ústavy případně, ke kterým se přichylují někteří z vašich kolegů v dolní komoře parlamentu, ale že bychom měli nebo parlament, že by se měl chovat tak, aby se podobná situace, kterou vy jste nazvala nestandardní, neopakovala při sestavování vlády, tak, co by se mělo stát? Co když tady skutečně bude delší dobu vládnout kabinet, který nezíská důvěru sněmovny, co se dá dělat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Tak to není jenom o jednání parlamentu, to je o jednání všech aktérů. Jedná se i o pana prezidenta, o předsedu vlády, o ministry. Myslím, že změny a úpravy ústavy by měly být až tím nejzazším krokem. My bychom nejdříve měli vycházet z toho, jak je nastavena stávající ústava a neměli bychom zneužívat prostoru. Je proto velmi, velmi nešťastné, pokud prezident říká, že mu vlastně vůbec nevadí, pokud tady dlouhodobě bude vládnout vláda bez důvěry. Je velmi nešťastné, pokud vítězná strana de facto nevede vážná jednání s ostatními aktéry k sestavení většinové vlády. Já ještě pořád věřím, že se podaří v rámci mantinelů stávající ústavy nedestabilizovat Českou republiku. Situace opravdu není úplně jednoduchá ve chvíli, kdy je ve sněmovně 9 stran a z toho vlastně je tam 115 poslanců zvolených za strany, které mají minimální koaliční potenciál. To je určitě velmi destabilizující situace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A když říkáte destabilizace Česka, tak co by se mohlo stát, co konkrétně máte na mysli?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Podobný vývoj známe z některých dalších zemí jako z Německa minulého století, Itálie podobnými situacemi prošla. Já pořád věřím, že se z té situace najde východisko, že nedojde k nějakým krokům, které by nás vyvedly úplně na jinou cestu. Pořád věřím, že dojde k tomu, že nebude tady dlouhodobě menšinová vláda bez důvěry, že tuto myšlenku nebude prezident prosazovat, že ta vláda se bude chovat zodpovědně a nebude dělat žádné zásadní kroky, dokud nebude mít důvěru. Rizika, která se před námi otevírají, jsou zřejmá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ministr spravedlnosti ANO Robert Pelikán uvedl v nedávném rozhovoru, že premiér má jít žádat o důvěru do parlamentu až poté, co ho prezident jmenuje a ne předtím, že o tom mluví ústava a že se tím vlastně ANO a Andrej Babiš vrací ke kořenům ústavy. Není to tedy spíš problém na papíře, že teď ještě nemá důvěru?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Problém byl na samém počátku, kdy pan prezident pověřil nejdříve sestavením vlády a následně jmenoval pana Babiše, aniž by měl podporu, vyjednanou podporu v Poslanecké sněmovně. Do té doby v této situaci prezidenti trvali na tom, že bude mít tu 101 v Poslanecké sněmovně ten, kdo se stane premiérem. Myslím, že v tuto chvíli hlasovat o důvěře vládě budeme 10. ledna. Do té doby má ANO prostor o vyjednávání o většinové podpoře pro tuto vládu, i když to si naprosto nedovedu představit. Nemůže vzniknout většinová vláda, aniž by třeba další ti členové koaliční měli zastoupení ve vládě. Pravděpodobně důvěru nedostane a potom proběhnou prezidentské volby. Tam opravdu souběh je. Je to realita. Všechny tyto otázky na další vývoj se odsouvají do února.

Zdroj: Pro a proti, ČRo Plus, 19. 12. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme