Mé jméno je Karel, ne Mojžíš

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

24. 6. 2010

*Co říkáte na to, že jste teď nejpopulárnější český politik? V Praze už teď prý volby nevyhrává Klausova tenisová raketa, ale Schwarzenbergova dýmka.

Já se tím nezabývám.

* Vůbec vás nezasáhly všechny ty akce okolo vaší osoby? Například „spíme s Karlem“ a podobně?

Bohužel to byly jenom plakáty a žádný osobní slib. To vás musím s politováním ujistit.

* Musí vás ale těšit, že je o vás takový zájem například i mezi českými dívkami a ženami.

Bylo by to hezké, ale je to pouhá teorie.

* Pamatujete si, jak velmi jste byl ale neoblíbený, když jste byl ještě kancléřem prezidenta Václava Havla?

Samozřejmě. Já byl tím člověkem, který stál za přívětivým Havlem v pozadí a vždy se mračil. To je taková moje vlastnost. Na všech fotkách vypadám, jako bych se strašně mračil. A měl jsem také po jednačtyřiceti letech v emigraci cizí přízvuk. To mi také lidé vyčítali. Když si ale po tak dlouhé době v cizině zachováte svůj jazyk, tak je to čirý zázrak. To ale někteří nemohli pochopit.

* Lidé také neměli rádi šlechtu, která tehdy chtěla po státu zpátky své nemalé majetky.

To ano, ale my jsme byli opravdu často marnotratní. Starali se více o děvčata a jeleny než o poddané. Chlastali a podobně. To je pravda. Nicméně ty baráky, které jsme postavili, jsou ještě teď potěšením pro oko. A ti pánové, kteří přišli po nás, byli ještě horší. Takže to nám tu pověst trochu vylepšilo.

* O vás by se teď dala napsat pohádka. O tom, jak zchudlý kníže, který byl vyhnán ze své země, zbohatl, vrátil se zpět do vlasti a stal se tam prezidentem země české, moravské a slezské.

Ne, ne. Dejte pokoj. Nesmíte zapomenout, že jsem dva a půl roku na tom Hradě seděl. Na to mě nikdo nalákat nemůže. Já jsem to zažil.

* Vždyť už jste ale sám připustil, že byste v případě přímé volby na prezidenta kandidoval.

To ano. Mě by ale na tom nelákal tolik ten pobyt na Hradě, mě by bavil ten volební souboj. To ano. Pobyt na Hradě ne. Člověk tam má přece jenom omezenou působnost a je pořád pod dohledem.

* Takže budete kandidovat?

Kdy to je? Za tři roky? Až naprší a uschne. Nejdřív musím vyřešit tyto věci. Nastolení vlády práva je důležitější. Snad se najde nějaký důstojný pán, který přinese určitou objektivitu a kterého by lidé s nadšením volili. Bylo by dobře, kdybychom měli prezidenta, který není vysloveně straník. To by nám prospělo. Toho se ale asi nedočkám.

* Václav Havel navrhuje třeba Šimona Pánka.

Ten by byl bezvadný. Má za sebou dvacet let velmi úspěšné práce.

* Celý národ teď ale bude chtít mít na Hradě Karla Schwarzenberga.

Národ chce někoho, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk. To byl důstojný starší pán. To je pravda. To ale není podmínka. Mohl by to být i někdo mladší.

* Jste zastáncem rozšíření prezidentských pravomocí. Proč? Aby se vám případně lépe vládlo?

Můj soukromý názor je, že by celá ústava potřebovala po dvaceti letech důkladnou revizi. Celý ten systém trpí určitou nevyvážeností. Při tom vyjednávání koncem roku devadesát dva byla – kvůli konfliktu mezi budoucím českým premiérem Václavem Klausem a budoucím českým prezidentem Václavem Havlem – velká snaha prezidentské pravomoce co nejvíc ostříhat.

* Co byste v ústavě změnil?

U nás jsou pravomoce výrazně vychýlené ve prospěch sněmovny. Opravdu výrazně. Senát se spíš vytvořil z potřeby udělat něco s poslanci federálního shromáždění, ze kterých se přes noc stali houmlesáci. Asi by bylo dobré zvýšit kvórum pro přehlasování veta senátu poslaneckou sněmovnou, neboť dnešní stav, kdy stačí nadpoloviční většina, není vyvážený. Jedna z nesmyslných věcí také je, že každý poslanec může navrhnout zákon či přílepek k zákonu, čímž se celá tvorba zákonů u nás stala nesmírně obtížnou a nesrozumitelnou. V jiných státech má takové právo jen určitý počet poslanců. To je čisté bláznovství, co jsme povolili. Nejdůležitější ale je, že bychom měli mít obrácený volební systém. Proporční systém by měl být zaveden pro volbu do senátu a většinový do poslanecké sněmovny. Tím bychom měli lepší výběr poslanců do sněmovny, poněvadž v tom malém okrsku by se dotyčný poslanec musel osvědčit, aby ho lidé volili, a částečně by to bránilo tomu, aby z poslanců byli jen straničtí pohůnci. Strany by musely navrhovat skutečné osobnosi. To jsou takové moje nápady a mé čistě soukromé názory.

* Konzultoval jste je už s ostatními politiky? Mají šanci na prosazení?

Ještě ne. Teď se řeší aktuální věci.

* Jak ta současná jednání o vládě budou podle vás ještě dlouho trvat?

Jestli se budou všichni držet toho, co teď říkají, tak by to mohlo být docela rychlé.

* Vidíte nějaký termín? Do července?

Mé jméno je Karel, ne Mojžíš.

* Už se těšíte zpátky na ministerstvo zahraničí?

V tomto životě není nic automatické.

* Ale už se pomalu začínáte hádat o to, kolik postů bude mít která strana ve vládě a kdo kde bude sedět?

Toto je opravdu trpké období, které nás teď čeká. Vláda se asi scvrkne. Asi bude mít jen čtrnáct ministrů. A když se podívám na volební výsledky, kde rozdíl mezi námi a ODS je nepatrný, tak podle nás je samozřejmost, abychom měli stejný počet ministrů jako oni. Vždyť ódéeska už má premiéra!

* A také asi budete chtít mít Miroslava Kalouska na ministerstvu financí.

Na to jsou trochu odlišné představy.

* Trochu?

Málokdy jsem zažil tolik klepů a prohlášení, které někdy někdo anonymně pustil. Bylo by v zájmu koalice, aby ministerstvo financí vedl člověk, který nejenže této problematice rozumí, ale ještě má tu výhodu, že to umí dobře prodat. Cokoliv můžete Kalouskovi vyčítat, ale že není výřečný, že neumí věci vysvětlit, to nemůžete. On dokáže složité ekonomické problémy vysvětlit tak, že to každý pochopí. To je neskutečná výhoda.

* Přátelé Miroslava Kalouska jsou významní podnikatelé – například obchodník se zbraněmi Háva – nebojíte se, že by je třeba mohl chtít ve své funkci nějak zvýhodňovat?

V tomhle Kalouskovi důvěřuju. On je upřímný a nepopírá ani vteřinu, že je Háva jeho starý přítel, ale anžto neusilujeme o ministerstvo obrany, tak to musíme od sebe oddělit.

* Vy jste také podnikatel. Věříte tedy například tvrzení Miroslava Kalouska, že „nákupem zbraní přes prostředníky se nic neprodražuje“? To je jeho reakce na návrh, aby si ministerstvo obrany mohlo nakupovat vojenskou techniku samo.

Něco vám řeknu, jakmile si ministerstvo obrany sjedná stejnou licenci, jakou musí mít ti obchodníci, tak ať klidně nakupuje. Nemám větší důvěru v úředníka než v obchodníka. Bohužel ne.

* Vždyť ale stát takhle přichází o peníze. Obchodník si samozřejmě za zprostředkování obchodu bere nemalou provizi.

A co když pak tu provizi dostane ten úředník?

* A co když tu provizi dostane obchodník i úředník?

Jasně. Ať to stát nakupuje přímo, ale ten úředník musí mít stejnou licenci jako ten obchodník. Opravdu jsem proti tomu, aby ti jedni museli dostat licenci a ti druzí ne. Nevím, jestli je úředník zdatnější než obchodník.

* A nebylo by lepší, kdyby se Miroslav Kalousek vůbec zdržel jakéhokoliv prohlášení o obchodech s armádní technikou, když jeho přítel je obchodník se zbraněmi?

Ale on řekl, že když se to zruší, tak proti tomu nebude nijak protestovat. Jemu to je prý docela jedno. Sice to nepovažuje za příliš rozumný počin, ale prý to není pro něj problematická věc.

* Vy jste někde řekl, že Miroslavu Kalouskovi v současné době nic nevytýkáte, protože „seká dobrotu“.

A seká.

* A co když tu dobrotu sekat přestane?

To bychom se asi rozloučili. On je ale zatím velmi loajální a velmi dobře spolupracuje.

* Nebojíte se trochu, že až jednou, když už nebudete předsedou, bude mít Miroslav Kalousek TOP 09 sám v rukou, že tuto stranu dovede někam, kde by se vám to nelíbilo?

Miroslav Kalousek ji nikdy sám v rukou mít nebude. Tady dospívají docela pozoruhodní mladší lidé. Jaromír Drábek sice není nejmladší, ale je to velmi pozoruhodný člověk, který má zajímavé názory a v krajích jsou také svérázní lidé. Ti nám ještě zatopí, což o to.

* Každá vláda u nás dostává nějaké přezdívky. Jak myslíte, že se bude říkat té vaší?

Masochistická nebo sadomasochistická. Poněvadž lidé nám budou vyčítat, že pod námi strašně trpí. My víme velmi jasně, že blahodárné účinky rozpočtové disciplíny a reforem se ve skutečnosti dostaví až po našem čtyřletém vládním období, takže tím, co budeme dělat, si budeme vlastně politicky škodit. Ale musíme to udělat velmi brzy, protože každý den zpoždění nás stojí strašné prachy a také by blížící se další volby mohly to naše nadšení pro reformy ohrozit. Musíme pospíchat.

Milan Šíma

Instinkt, 24. 6. 2010, Rubrika: Bez obalu, Strana: 72