Mám za sebou dlouhou profesní kariéru, kterou každý může prověřit

Na otázky čtenářů odpovídal lídr TOP 09 v Královéhradeckém kraji Leoš Heger

22. 4. 2010

Na otázky čtenářů a Deníku včera odpovídal Leoš Heger, lídr krajské kandidátky mladé strany TOP 09 v květnových parlamentních volbách.

* Proč kandidujete do Sněmovny? (redakce Deníku)

Jako ředitel nemocnice jsem se dostal do blízkosti vysoké celostátní politiky přes řešení problémů ve zdravotnictví. Další zkušenosti jsem získal v královéhradeckém městském zastupitelstvu. Dlouho jsem se snažil zdokonalovat v manažerských dovednostech. Když jsem oznámil, že chci opustit ředitelskou funkci, bylo to proto, že jsem si potřeboval trochu odpočinout, ale zároveň s tím mi začaly přicházet jiné nabídky. Nabídce od TOP09 zaujmout vrcholové místo na kandidátce pro volby do Sněmovny Parlamentu ČR jsem se dlouho bránil. Nakonec jsem si řekl, že udělám ještě jeden pokus něco vykonat k lepší mu v širší sféře, než je jenom moje rodina. Bude-li díky voličům tento pokus realizován, budu se velmi snažit, aby se z našeho zdravotnictví stal systém, který nejenom funguje tak, jako dosud, ale také aby v něm bylo více pohody jak pro pacienty, tak pro všechny, kdo ve zdravotnictví pracují.

* Jde o republikové volby, přesto - co nejvíce chybí lidem v Královéhradeckém kraji? (redakce Deníku)

Na tomto tématu se politici většinou dobře shodují. A budou snad v budoucnu moci více spolupracovat pro rozvoj kraje než dosud. Je potřeba dokončit dálnici až k polským hranicím a přispět tak nejen k zlepšení dopravní situace pro běžné občany, ale přinést tím i možnosti hospodářského rozvoje Trutnovska a Náchodska, kde je tradičně vyšší nezaměstnanost než v jiných městech kraje a nižší poměrné mzdy (zkráceno).

* Co je mottem volebního programu vaší strany? (redakce Deníku)

Celé směřování TOP09 je postaveno na odpovědnosti. Každý člověk má nést odpovědnost sám za sebe a jedna z klíčových představ konzervatismu je, že úspěšní jedinci přebírají i odpovědnost za společnost. Mám-li to říct příkladem, pak ruka pro dotace se natahuje daleko snáze, než hledat cesty, jak začít sám u sebe, a hledat možnosti, jak problémy vyřešit. Když se rozdávají peníze, tak se vždycky na někoho dostane, na někoho ne. Když jsou motivováni lidé, aby hledali řešení sami, roste tím celospolečenská efektivita a dostane se nakonec na všechny. V programu TOP09 se to projevuje např. v otázce státních dotací do sportu. Budeme pro dotace zejména těm subjektům, kterým bude stačit 50% požadované částky a ve zbytku se postarají samy o sebe. Tamtéž směřuje příklad ze zdravotnictví. Dlouho všichni touží po způsobu a plateb zdravotnických zařízení, kterému se říká „peníze jdou za pacientem". Toto motivuje poskytovatele péče, aby pro pacienta dělali maximuma získali ho k sobě, čímž se zvyšuje kvalita naprosto automaticky, a nejsou pro to potřeba žádná administrativní nařízení. Neúspěšní se potom musí přizpůsobit. Musím zdůraznit ještě jeden aspekt, na kterém je náš program založen a podle kterého jsme vybírali lidi do našich kandidátek. Je to důvěra, kterou chceme získat, a mít tak prostor pro dlouhodobé působení v politice a službě společnosti (zkráceno).

* Všichni se vás ptají, jaký budete politik, co uděláte. Ale jak byste se charakterizoval jako člověk. Stačí tři slova. (Petr Dobeš)

Přes funkci, kterou jsem zastával, jsem zůstal normálním, obyčejným člověkem, který si bere ze svého vysokého místa víc odpovědnost za to, co dělá, než moc a peníze.

* Proč jste se dal na politickou dráhu? (Petr)

Někdy si to myslím také, ale naštěstí mám ještě jednu vysokou funkci, na kterou jsem velmi pyšný. Dělám předsedu Hradeckého klubu veslařů a na Labi si tak mohu třeba na skifu krásně vyčistit hlavu. Využíval jsem to jako ředitel nemocnice a doufám, že to bude fungovat i v politice.

* Nelitujete toho, že jste skončil v nemocnici? (Leontýnka)

Mé půlroční zkušenosti v jiném zaměstnání potvrzují, že jsem odešel ve správný čas. Vždycky jsem se smál syndromu vyhoření a nechtěl bych se s ním ztotožnit. Ale přeci jenom, když uděláte takovou velkou změnu, získáte novou energii a schopnost se dívat na věci i jinak. Návrat k mému původnímu povolání na řadové pozici rentgenologa je pro mě skvělou zkušeností, a ať dopadnou věci v budoucnu jakkoliv, budu na toto své hektické životní období rád vzpomínat.

* Není díky příliš benevoletní sociální síti zbytečně navyšovaná nezaměstnanost? Máme tu statisíce zahraničních dělníků a tolik nezaměstnaných Čechů. (Nosek K.)

Dříve, před krizí, jsem velmi oceňoval názor, že země, která vyplácí benevolentní podporu v nezaměstnanosti a přitom si na neoblíbené práce zve zahraniční dělníky, je špatně hospodářsky řízená. Určitě v té době sociální síť zneužívaná byla. Dnes, když mezi nezaměstnanými převažují lidé, kteří chtějí pracovat, ale vzhledem k hospodářské recesi místo nemohou sehnat, se je potřeba dívat na problém jinak a spíše hledat cesty, jak ji hospodářsky oživit. A vyhánět zahraniční dělníky, když nám byli po léta dobří, to pokládám za velmi neseriózní.

* Příštím hostem on - line rozhovorů Deníku bude Jozef Kochan za ODS. Cítíte v něm soupeře? (redakce Deníku)

Soupeř to samozřejmě je, o tom není sporu. Dnes každý kandidujeme za jinou stranu. Ze své minulosti se však dobře známe, protože jsme ze stejného oboru, oba lékaři rentgenologové. Nemámena vše stejné názory, ale rozhodně jsme schopni spolu slušně mluvit a hledat řešení problémů.

Celý rozhovor naleznete na webu.

Hradecký deník, 22. 4. 2010, Rubrika: Královéhradecký kraj, Strana: 2
Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme