Malého Schwarzenberga potkávala v hájence

12. 3. 2010

Ústí nad Labem - Slzy na krajíčku, objímání a vzpomínky na staré časy. Až skoro rodinně proběhlo setkání devětaosmdesátileté Marie Hůlové ze Všebořic s knížetem Karlem Schwarzenbergem. Viděli se po pětašedesáti letech.

Přímo její rodinu zaměstnával knížecí rod Schwarzenbergů na zámku Orlík.

„Strýc byl vrchním stáj mistrem a vozil v kočáře šlechtu a dědeček byl lesní hajný. Staral se o les a park kolem zámku a zároveň o schwarzenberskou hrobku," vyprávěla a ukazovala staré fotografie na svůj věk skvěle vypadající paní Hůlová.

Do svých jedenácti let vyrůstala právě v hájovně u schwarzenberské hrobky, v blízkosti zámku Orlík.

Knížecí klučina

Sama znala dobře knížecí pár i senátora, tehdy ještě coby malého klučinu. Když se narodil, bylo jí šestnáct let.

„Jeho znám jako malého prince. Nejvíce jsem ho poznala v Čimelicích, kde je také zámek. Zde chodíval se svou chůvou na procházku. I se svojí sestřičkou," vzpomínala na dobu dávno minulou stará dáma. Vídala se s nimi, když tam jezdívala k babičce a dědečkovi. „Někdy i zaběhli k mojí babičce a dědečkovi si popovídat," popisovala přátelský vztah mezi oběma rodinami Hůlová.

Malý Karel Schwarzenberg měl prý rád pejsky. „Měli na zámku pejska, který se jmenoval Torýk. Na jeho počest a protože ho měl rád, pojmenoval na Orlíku teď i restauraci. Ta vznikla z bývalých koňských stájí," pokračovala paní Hůlová, která v minulosti pracovala hlavně jako sekretářka.

Schůzka naslepo

Po více než pětašedesáti letech se setkala s teď už senátorem a volebním lídremTOP09.
Setkání proběhlo v restauraci na Klíši a před novináři bylo utajeno. Utajeno bylo i před samotnou aktérkou.

„Babička to vůbec nevěděla. Bylo to překvapení," usmívala se její vnučka Kateřina Šrámková. Právě její manžel schůzku zařídil. „Kontaktoval ústeckou TOP 09 a oni se zeptali v Praze s tím, že existuje paní, která ho zná z dětství," vysvětlovala Šrámková. Čekalo se tak jen na vhodnou příležitost. Všichni přítomní byli dle jejich slov dojatí. I Jan Teufel, předseda ústecké krajské TOP 09. „I tak ostřílení hoši, jako jsem já, jsme měli na krajíčku," rozněžnil se Teufel.

Největší radost měla samozřejmě hlavní protagonistka. „Byl to můj sen, ještě se s ním setkat. Přinesl mi nádhernou kytičku a bonboniérku," ukazovala na ně.

Kateřina Drozdová
Ústecký deník, 12. 3. 2010, rubrika: Titulní strana
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme