Lukša: Každá veřejná zakázka bude mít svůj rodný list

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Pavolem Lukšou

Po první otázce se Pavol Lukša, lídr TOP 09 a Starostů na hejtmana, nejprve odmlčel. Pak se zasmál. „Proč se chci stát hejtmanem? Myslím si, že znám dobře Moravskoslezský kraj, čtyři roky jsem působil jako náměstek hejtmana kraje pro dopravu a životní prostředí a jsem připravený nabídnout v prospěch kraje vše, co umím,“ tvrdí padesátiletý politik.

27. 9. 2012

Jak by se změnil život lidí v kraji, kdybyste byl hejtmanem?

Už ve svém programu říkáme, že je pro nás největší priorita zaměstnanost. Budou-li mít lidé zaměstnání, nebudou z kraje tolik utíkat. To je první věc. Za další závažný problém považujeme korupci.

Jak jí chcete zamezit?

Chceme zajistit, aby každá koruna byla účelně vynaložena, každý výdaj zdokumentován a aby každá veřejná zakázka měla takzvaný rodný list. To znamená, že by od počátku po konec měla být snadno kontrolována veřejností.

Jak chcete zvýšit zaměstnanost?

Chceme upřít pozornost na východ, do Číny. Chceme vyslat svého velvyslance do Šanghaje. Neměla by to být žádná prebenda. Měl by to být člověk, který bude znát řeč a prostředí tak, aby mohl čínské podnikatele a investory seznámit s možnostmi podnikání v kraji a přitáhnout je do zdejších průmyslových zón. Ty byly postaveny za peníze daňových poplatníků, ale ještě nejsou zcela zaplněny.

Jste starosta, poslanec, krajský zastupitel. Co by pro vás osobně znamenal možný průnik TOP 09 do krajské vlády?

Stanu-li se hejtmanem, položím mandát poslance. Chci si nechat jen funkci místopředsedy TOP 09.

A v případě, že se stanete náměstkem hejtmana?

I tehdy se vzdám postu poslance.

A kdybyste zůstal „jen“ krajským zastupitelem?

Hodně se diskutovalo o tom, jestli jsem byl v končícím volebním období větší či menší absentér. (Pavol Lukša při jednáních krajského zastupitelstva chyběl nejčastěji ze všech zastupitelů – pozn. red.) Opakuji ale, že s jedním hlasem se člověku v pětašedesátičlenném zastupitelstvu těžko pracuje. Pokud by se tato situace měla opakovat, řešil bych to postoupením svého místa dalšímu člověku na kandidátce.

Proč by měli lidé zůstávat v kraji a neodcházet pryč?

Důvody jsme přiblížili ve volebním klipu, který má v celé šíři ukázat mimo jiné, že tento region je regionem příležitostí, turistických zajímavostí i osobností, jako je třeba Leoš Janáček. V lidech je třeba vypěstovat pocit hrdosti na kraj.

PROFIL

• Pavol Lukša Lídr TOP 09 a Starostů je starostou Čeladné a poslancem.
  • vystudoval střední lesnicko-technickou školu v Hranicích na Moravě.
  • je ženatý, má tři děti. Jeho manželka je zdravotní sestra.
(ama)

Mladá fronta DNES, 27. 9. 2012, Rubrika: Moravskoslezský kraj, str. 4