Lídři stran se představují v Libereckém kraji

Hostem debaty Václav Horáček

13. 4. 2010
Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dobré odpoledne, vážení posluchači, dobré odpoledne i vám v sále liberecké Krajské vědecké knihovny. Začíná třetí předvolební debata Českého rozhlasu ze šestnáctidílného cyklu, který by vám voličům měl utvořit lepší obrázek o tom, kdo jsou a co vlastně chtějí lidé ucházející se o posty v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, tedy o posty, ze kterých budou moci bezprostředně ovlivňovat i vaše životy. Debaty Českého rozhlasu budou končit před samotnými volbami, tedy ve dnech před 28. a 29. květnem tohoto roku. V debatách byste se samozřejmě měli dozvědět jednak samotné názory kandidátů na posty poslanců Parlamentu České republiky, tedy vašich politických lídrů, na různá důležitá témata, ale také budete mít možnost se jich samozřejmě ptát na to, co právě v danou chvíli zajímá vás. Dnešní živý přenos debaty z Libereckého kraje bude hodinu a půl dlouhý. V první hodině v celostátním vysílání Českého rozhlasu budeme hovořit zejména o tématech, která mají určitý přesah ven z Libereckého kraje do celé České republiky a v té zbývající půlhodině, to bude ve vysílání Českého rozhlasu Liberec a Českého rozhlasu 6 v repríze od 23 hodin a 10 minut bude už jen na vás, posluchačích a samozřejmě také lidech tady v sále ve Vědecké knihovně, co je bude zajímat. Připomínám, že samotnou debatu můžete kromě rozhlasových přijímačů sledovat i obrazem, a to na webu zpravy.rozhlas.cz. Otázka je, jak jsme se dopracovali k té šestici politických lídrů, kteří jsou přítomni v této politické a předvolební debatě v Libereckém kraji. Společnosti SC&C a STEM provedly ve dnech 9. a 10. dubna průzkum veřejného mínění na vzorku 1222 respondentů a z něho byl vytvořen volební model, tedy předpokládaný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. A ten je následující. S 25 % by se dnes do Poslanecké sněmovny dostal lídr strany sociálnědemokratické v Libereckém kraji Pavel Ploc. Pavel Ploc je bývalý úspěšný český reprezentant ve skoku na lyžích, má 3 děti a dnes je poslancem Parlamentu České republiky a protože je poslancem Parlamentu České republiky, tak dnes právě tam ve Sněmovní ulici plní své povinnosti v poslaneckých lavicích a na poslední chvíli se omluvil. Pevně doufám, pane poslanče, že se slyšíme, dobré odpoledne.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Dobré odpoledne všem posluchačům. Slyšíme se dobře, jsou to trošku skautské podmínky, ale snad to nějak zvládneme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jaképak skautské podmínky, pane poslanče? Uvidíte, jak to bude luxusní přenos. S 22 % by se do Poslanecké sněmovny dostala Občanská demokratická strana, ve vysílání vítám jejího místního lídra Zdeňka Macha. Dobré odpoledne, pane Machu.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Dobré odpoledne z Poslanecké sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Protože pan Zdeněk Mach je také poslancem za ODS a tak plní své povinnosti a také se z dnešní debaty, řekl bych, fyzicky omluvil a zůstává virtuálně přítomen, dlužno podotknout, že Zdeněk Mach je poslanec specializující se kromě jiného na zemědělství a podnikání, má 2 děti a je vášnivý cyklista. 16 % by získala v Libereckém kraji strana TOP 09. Vítám tedy i jejího lídra Václava Horáčka, dobré odpoledne.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Dobré odpoledne všem posluchačům, skautské podmínky jsou vždycky tam, kde jsou skauti, a to jsme my tady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dlužno podotknout, že (Václav) (Horáček) je fyzicky přítomen ve Vědecké knihovně v Liberci, je členem hnutí Starostové pro Liberecký kraj, je starosta Železného Brodu a má 3 děti. S 11,5 % uspěly i Věci veřejné. Zdravím jejich místního lídra Petra Skokana. Dobré odpoledne.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Dobrý podvečer z liberecké knihovny. Zdravím za Věci veřejné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Petr Skokan je bývalý člen ODS a bývalý hejtman Libereckého kraje, dnes je zastupitel v České Lípě a má 4 děti. 9 % získala podle průzkumů agentur SC&C a STEM v Libereckém kraji Komunistická strana Čech a Moravy, vítám zde její lídryni Marii Nedvědovou. Dobré odpoledne.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Podotýkám, že Marie Nedvědová je nestraník, pracuje jako advokátka v České Lípě a má 2 děti. A nakonec s pěti procenty by uspěla i Strana zelených, v krajské knihovně v Liberci vítám i místní lídryni Martinu Pokornou. Dobré odpoledne.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Dobrý podvečer vám všem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Martina Pokorná je bývalá členka Unie svobody, je turnovská zastupitelka a jejím velkým tématem je komunikace R35, má také 2 děti. Kolegyně Lucie Husárová z Českého rozhlasu má připraven souhrn základních informací o Libereckém kraji, po něm bude, myslím, o něco jasněji, jaké šance vlastně jednotliví kandidáti mají. Možná se k samotnému souhrnu informací o Libereckém kraji dostaneme za malou chvíli, takže právě teď.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Při posledních sněmovních volbách v roce 2006 bylo v Libereckém kraji 347 095 oprávněných voličů. K volebním urnám jich přišlo 62,3 %. V porovnání s celostátním průměrem to bylo o 2 % méně. V Libereckém kraji se vinou malého počtu voličů rozdělovalo jen 8 mandátů. Straně zelených tak k zisku křesla nestačilo ani téměř 10 % všech hlasů. Její kandidát Petr Pávek podal ústavní stížnost, ale neuspěl. Za Liberecký kraj jsou tedy nyní v Poslanecké sněmovně 3 sociální demokraté, 1 komunista a 2 občanští demokraté. ODS sice ve volbách získala 3 mandáty, její poslanec Juraj Raninec ale během volebního období z poslaneckého klubu ODS vystoupil a je nezařazený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pojďme k tématu číslo 1, dnešní předvolební debaty Českého rozhlasu v Libereckém kraji. Cena kilometru nové dálnice v Česku. Několik kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu statistiky Evropského statistického úřadu, Správa národní ekonomické rady státu i prosté srovnání například s Německem nebo Slovinskem, to všechno dává dohromady poměrně nelichotivý fakt, že v Česku se staví draho a stavby se ještě v čase neúměrně prodražují. Jen pro zajímavost, cena jednoho kilometru české dálnice může dosáhnout až 500 milionů korun a takový betonový dálniční most dokáží čeští stavbaři postavit až o 30 % dráž než jejich němečtí kolegové. Ptám se tedy sociálně demokratického lídra v Libereckém kraji Pavla Ploce, je taková situace podle vašeho názoru v pořádku a pokud ne, pane poslanče Ploci, tak co byste s tím jako poslanec v tom dalším období chtěl udělat?

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Děkuji za otázku. Určitě tento problém není v pořádku a já si myslím, že to souvisí se zadáváním veřejných zakázek a my proto uskutečníme zásadní revoluci v zadávání veřejných zakázek, minimálně v těchto krocích. Chceme prosadit jedno centrální místo pro zadávání a posuzování veřejných zakázek, u všech státních zakázek zavedeme do jednoho roku jako povinnou formu elektronickou dražbu a nakonec u veřejných zakázek se nebudou moci účastnit ty firmy, které mají takzvané anonymní listinné akcie na majitele nebo které se dopustily v předchozích letech korupčního jednání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dobře, pane poslanče, a toto všechno, co jste vyjmenoval, povede k tomu, že kilometr dálnice nebude stát 500 milionů v hraničním případě, ale řekněme 300 milionů?

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Ano. Toto je to nejdůležitější, protože ty státní zakázky jsou předražený a já to vidím jako největší problém a když se nám podaří uskutečnit tyto závazky, které jsem tady již řekl, tak tyto opatření sníží ceny zakázek na výstavbu dopravní infrastruktury, jsem o tom hluboce přesvědčený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dobrá. Vedle vás v parlamentním studiu Českého rozhlasu sedí místní lídr za Občanskou demokratickou stranu Zdeněk Mach, pane Machu, je podle vás v pořádku cenová, řekněme, hladina stavby dálnic a silnic v České republice? Nebo ne? A případně co byste s tím chtěl dělat v příštím volebním období?

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Podle mého názoru určitě není v pořádku. Já jenom bych na začátek chtěl říct, že prosté srovnání cen různých dálnic není úplně tak jednoduchá věc, protože tam rozhoduje členitost terénu, kolik je tam přivaděčů, kolik je tam sjezdů těch dálnic, kde u nás ta síť...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pane poslanče, omluvám se, že vám skočím do řeči, ale dlužno podotknout, že jsem citoval zprávy či nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu, který všechno toto vzal v úvahu. Můžete pokračovat.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Já si přesto myslím, že je potřeba tady aby to zaznělo, protože některé věci v některých zemích platí obce, kraje, což jsou třeba ty věci, který jsou ty, co jsem jmenoval, další věci třeba chodníky, různé kruhové objezdy za to, že frekventovaná dálnice prochází územím přilehlé obce nebo města, samozřejmě další požadavky ekologických a občanských sdružení na různé ekomosty a přechody pro zvěř. Ale samozřejmě to jenom jsem chtěl na začátek říct, že to srovnání není úplně tak jednoduché a myslím si, že i těch studií je více a nelze říct, že stoprocentně my stavíme úplně ty nejdražší dálnice. V neposlední řadě si myslím, že i nákup pozemků u nás se provádí za podstatně vyšší ceny. Ale samozřejmě všude se dá ušetřit, takže se dá ušetřit i na těchto zakázkách a já si myslím, že nejjednodušší je, aby všechny ty zakázky měly co největší průhlednost, to znamená, pevný a jednotný pravidla veřejných zakázek a hlavně životopis zakázek, všechno aby bylo možno kontrolovat na internetu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik zatím Zdeněk Mach za ODS. Ta úplně stejná otázka teď bude položena Václavu Horáčkovi za stranu TOP 09. Vidíte to úplně stejně jako představitel ODS, to znamená, že to s těmi cenami není tak strašné?

(Václav) (HORÁČEK), lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Já za prvé musím říct, že si kladu otázku, proč teda, když to parlamentní strany vědí, proč se tak již neděje, proč teď přicházíme na to, co má být objevené. Já vidím ale problém úplně od začátku. Já to vidím od Ředitelství silnic a dálnic, jestliže mám konkrétní zakázku a určím si tvrdá a nekompromisní pravidla, už pro projektanta, tak mi nemůže ten projektant udělat třikrát násobnou cenu, protože vezme místo deseti milionů třicet. To je první. To je transparentně a velmi tvrdě. Další věc je...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pardon, jak to chcete zařídit, aby se to nedělo?

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Právě tou kontrolou, tím tvrdým přístupem říct ano, musíte se dostat do takového a takového objemu. Umíš to? Umíš. Neumíš? Nemáš šanci. Ale samozřejmě, že to musí mít svoje kritéria. Druhá věc, která je naprosto důležitá, jestliže vybereme firmu, tak musí garantovat, že na to má, ne že to bude subdodávka subdodávky, že si to třikrát přehodím a jsou tam troje peníze. Já si jenom nahrabu peníze a ti ostatní budou dělat. A třetí věc, která samozřejmě je taky velice důležitá, je následná kontrola. A jestliže to tak nebylo, proč to nebylo v termínu a proč je to třikrát dražší a kdo za to ponese postih.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, tolik (Václav) (Horáček) za TOP 09, na řadě je za Komunistickou stranu Čech a Moravy Marie Nedvědová, úplně stejná otázka, zda jsou u nás opravdu předražené dálnice, pokud ano, tak co byste s tím chtěla jako poslankyně dělat.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Mně teď tady připadá, že naším zaklínadlem v poslední době je neprůhledné veřejné zakázky, všichni to vědí, nikdo s tím nic nedělá, ale já si myslím, že ten problém není jenom v neprůhledných veřejných zakázkách, byť i tam je, ale ten problém je i někde jinde. Tady probíhají neprůhledná výběrová řízení, která jdou na ruku stavebním společnostem, které jsou spojeny s politickými stranami, tedy ODS nebo s ČSSD a ve vzduchu pak visí samozřejmě i podezření, že stavební firmy odměňují politické strany za to, že jim politická strana dá veřejnou zakázku a v ceně veřejné zakázky je i odměna pro příslušné politiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Omlouvám se, že vám skáču do řeči, ale to je tvrzení popisující tvrzení nějaké situace, tak jak ji vidíte vy nebo Komunistická strana Čech a Moravy, co uděláte proti tomu, aby se to změnilo?

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Já se přiznám, že já to cítím i osobně, ale tady je jedno jednoduché řešení, nebo respektive dát v tomto směru moc, pravomoc orgánům činným v trestním řízení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A to se teď neděje.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Úplně ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, to je plán Komunistické strany Čech a Moravy. Za Věci veřejné je tu Petr Skokan, předražené dálnice, případně plán, jak, řekněme, cenu na jeden kilometr snížit?

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Ono se to...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Ještě chvíli vydržte, bude vám podán mikrofon. Tak, děkuji pěkně.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Druhý pokus, já jsem tady na začátku v upoutávce říkal, že doufám, že neselže technika a to se může stát i u techniky Českého rozhlasu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jen velmi těžko, pane Skokane.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Taky mi to dalo hodně práce, než jsem ten mikrofon zničil, omlouvám se. Průběh veřejných zakázek by se měl od začátku až do konce transparentně zveřejňovat na internetu tak, aby kdokoliv si mohl sledovat vlastně, kdo se přihlásil, s jakou nabídkou se přihlásil, kdo to hodnotí, jak to hodnotí, jak to vyhodnotil, s jakými výsledky. To samozřejmě s sebou nese určitou úpravu zákona o zadávání veřejných zakázek, to je jasné, že ten zákon, který vlastně léta politické strany dnes zastoupené v Poslanecké sněmovně drží, tak že to je dále neúnosné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jenom pardon, pane Skokane, chcete říct, že za stávající podoby zákona o veřejných zakázkách není možno dostupné množství informací vyvěsit na internet?

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
To záleží na dobré vůli zadavatele. Zatím mu to zákon neukládá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Proč myslíte, že se ptám vás, coby bývalého hejtmana tohoto kraje?

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Já jsem právě zavedl to, že všechno, co bylo podle zákona zveřejnitelné, tak jsme dávali okamžitě na internet. Zaváděl jsem elektronické úřední desky, ať ve městě Česká Lípa coby starosta nebo tady právě na Libereckém kraji, takže já jsem velký propagátor elektronických informací, které okamžitě v podstatě online může mít kdokoliv k dispozici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tedy zprůhlednění zadávacího zařízení by mohlo poté vést ke snížení ceny, rozumím tomu správně?

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Určitě, já si myslím, že když budou strany účastny v tom výběrovém řízení cítit, že nevědí, kdo se na ně dívá, že se tam mohou s někým za zavřenými dveřmi domluvit, tak to je jasné a tam, kde se využívají například dnes internetové aukce, tak teď zpráva z Českého rozhlasu z poslední doby, jak klesla cena na dodávku služeb mobilního operátora v motolské nemocnici mě velice zaujala, až na 30 %, a to by se mohlo dít i v případě dálnic. Ale my máme ještě další návrhy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Zatím děkuji, určitě se k nim dostaneme, u dálnic ještě zůstaneme, nebojte se, pane Skokane, to byl místní lídr za Věci veřejné. Martina Pokorná, místní lídryně v Libereckém kraji za Stranu zelených, úplně stejná otázka, cena dálnic.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Já se na rozdíl od svých předřečníků nedomnívám, že ty problémy jsou pouze ve výběrových řízeních. Strana zelených má ten problém důkladně zmapovaný. My se domníváme, že ten problém se musí řešit od začátku, to znamená, jako zásadní vidíme to, že už od počátku se nevolí nejlevnější varianta, viděli jsme to před 2 týdny v Libereckém kraji. Ta jednání s obcemi, s občany neprobíhají, následkem toho jsou i zdlouhavá jednání, která samozřejmě ve finále prodražují i projektování dálnic, které se stavbou posléze souvisí. Problém vidím i v tom, že vlastně dodavatel díla, dodavatel té dálnice, ten, kdo ji staví, tak dopředu zná tu cenu díla. Ty ceny jsou známé ze systému Isprofin a každý, kdo se v té oblasti pohybuje, tak tu cenu je schopen spočítat. Velmi důležitý problém vidím i v tom, že jsou uzavírány kartelové dohody mezi těmi jednotlivými zhruba asi pěti společnostmi, které se ve stavebnictví silnic rychlostních a dálnic pohybují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dlužno podotknout, že zatím neprokázané.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Neprokázané, nicméně všichni o tom víme, že to asi probíhá, stejně jako kolegyně z Komunistické strany Čech a Moravy se domnívá, že zde probíhá nějaké nekalé jednání, tak o těch kartelech se můžeme domnívat, že probíhají také.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak. Martina Pokorná za Stranu zelených. V Libereckém kraji existuje jedno téma, které je sice čistě lokální, ale vlastně zajímá celou Českou republiku. Jde o rychlostní silnici R35, tedy tah ze severu od Liberce skrz Královéhradecký, Pardubický až do Olomouckého kraje, tedy komunikaci, která by mimo jiné měla odlehčit dálnici D1. Tady je několik dalších informací.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo takzvanou severní variantu rychlostní silnice R35. Pokud by jejich volbu v budoucnu potvrdila vláda, dálnice by protínala Chráněnou krajinnou oblast Český ráj. Průzkum, který exkluzivně pro Český rozhlas provedla agentura SC&C ukázal, že obyvatelé regionu jsou mírnými odpůrci stavby. S vedením rychlostní silnice severní variantou rozhodně nesouhlasí 34 % dotazovaných a spíše nesouhlasí 23 %. Naopak 21 % respondentů s vedením silnice přes Český ráj souhlasí. A 22 % lidí uvedlo, že souhlasí spíše. Mezi zastánci silnice budou podle průzkumu hlavně muži a osoby starší 60 let, mladí lidé do 29 let mají většinou opačný názor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik začátek debaty o R35C. Zdeněk Mach za Občanskou demokratickou stranu a otázka: pokud by se vaše strana, pane poslanče Machu, podílela na příští vládě, co byste prosazovali ohledně R35 a poprosím vás, buďte stručný, zkuste se vejít do minuty. Děkuji pěkně.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
R35 je určitě citlivé téma, které v Liberecku nebo vůbec na Liberecku zaznívá už delší dobu. Já si myslím, že nejdůležitější ze všeho je, aby ta se nějak rozhodlo a aby to rozhodnutí bylo pokud možno co nejdříve protože je to i z ekologického hlediska, myslím, si, že ty kamiony a auta, který tam jezdějí v zatáčkách, neustále řadí, je to věc, která tam určitě občanům nijak neprospívá, nehledě k tomu, že provoz je tam příliš velký, je tam neustále dopravní nehody, dokonce i vážné dopravní nehody. Takže já vnímám rozhodnutí Libereckého kraje jako určitý signál pro ministerstvo dopravy a je rozhodně na ministerstvu dopravy, zda rozhodne, že to tak bude nebo nebude. Nemyslím si, že vždycky je nejdůležitější pouze cena a jak říkala paní kolegyně, že nejdůležitější, že tentokrát nebyla zvolena teda ta nejnižší cena, ale myslím si, že je potřeba vzít v úvahu i ty aspekty, který jsem říkal, to znamená, vliv na životní prostředí a hlavně na dopravu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, tolik poslanec za ODS Zdeněk Mach. Marie Nedvědová za Komunistickou stranu Čech a Moravy, pokud by se komunisté podíleli na vládě, což zatím za této konstelace je samozřejmě minimálně zajímavá představa, ale přesto, tak jakou variantou byste prosazovali?

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Já osobně celorepublikově dopravu zejména kamionovou převést na železnice, stávající silnice opravit. Já si myslím, že R35 není až tak podstatná, pokud vede přes chráněnou krajinnou oblast, pak už to není chráněná krajinná oblast, co si budeme povídat a pokud silnice se jenom opraví, myslím, že by to bylo dostačující. Vždyť z Liberce do Hradce Králové nám vede přímá dálnice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Martina Pokorná za Stranu zelených, kamiony na železnici, to bylo velké téma zelených před minulými sněmovními volbami. Kdyby zelení byli teď ve vládě, co by dělali s R35? Nebo chtěli dělat?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Kdyby zelení nyní byli ve vládě, tak by určitě prosazovali to, aby se vycházejíc z té studie, která byla Velbekem vytvořená v minulých dvou letech, tak aby se v ní opravily ty chyby, aby se přihlédlo k námitkám obcí a aby se přihlédlo k námitkám občanů, kteří v této krajině žijí a nadále budou žít. A aby byla konečně vybrána ta nejlevnější varianta, kterou je varianta jižní, která shodou okolností má i menší vliv na obyvatelstvo a menší vliv na krajinný ráz na zásah do přírody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tedy přímo liberečtí obyvatelé, obyvatelé Libereckého kraje beze sporu vědí, když se mluví o severní či jižní variantě, o čem se baví, Petr Skokan za Věci veřejné a váš plán na to, co udělat případně, kdybyste byli ve vládě, s R35? Prosím stručně.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Tady od začátku je veliký deficit, chybí ochota institucí vlastně, které prosazují R35, diskutovat s dalšími účastníky řízení, a to si myslím, že by se mělo rychle napravit, ale souhlasím s tím, že také by se měla pokročit v přípravě rekonstrukce R35, protože ona tam v podstatě dneska vede, a ta doprava velice zatěžuje obce, skrz které prochází dnes neregulovaně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Bezesporu se k R35 dneska ještě dostaneme, minimálně podle dotazů, které psali lidé tady v sále ve Vědecké knihovně. (Václav) (Horáček) za TOP 09. TOP 09 ve vládě a R35?

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Já bych se určitě za současný situace nemohl rozhodnout, protože my jsme několikrát připomínkovali, že jak to tady zaznělo, nebyli seznámeni starostové, nebylo to probráno s lidma a jestliže nám někdo ukazuje od firmy, která tady byla jmenovaná, Ein Kessel Buntes, to je jenom taková jak to bude vypadat a těm lidem neřekne, človíčku, půjde ti to 300 metrů od baráku nebo 5 km, tak se domnívám, že nebyly udělány všechny kroky tak, aby se ten člověk mohl rozhodnout a samozřejmě pak chápu občany, že mají strach, protože vlastně byly vytvořeny jen obrovské koridory a skutečně není známo, kudy to půjde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A poslední dotázaný, řekněme, v tomto kole debaty Českého rozhlasu za Českou stranu sociálně demokratickou, poslanec Pavel Ploc. Úplně stejná otázka, sociální demokraté ve vládě a R35.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Krajské zastupitelstvo doporučilo severní variantu, je to nesmírně složité dilema nebo složitý téma a já si myslím, že prioritou je co nejrychleji dobudovat tuto rychlostní silnici ve směru Liberec - Jičín a můj názor je trošku, od mých kolegů se malinko liší, já jsem spíš pro tu jižní variantu, je to nejméně nákladná na veřejné rozpočty a je taky nejšetrnější k přírodě našeho Českého ráje a ušetřené veřejné prostředky bych investoval do rekonstrukcí a oprav stávající silniční sítě. Ale tento názor nerozhoduje, ani to doporučení krajského zastupitelstva, pokud vím, tak o tom bude rozhodovat ministerstvo dopravy a ministerstvo životního prostředí. Ale opravdu je tuto situaci potřeba řešit co nejrychleji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
To bezesporu, proto jsem také tu otázku modeloval tak, kdyby vaše strany byly ve vládě a případně by obsadily tato dvě klíčová ministerstva. Tak jak bylo řečeno už na začátku této předvolební debaty Českého rozhlasu z Libereckého kraje, debaty před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v průběhu těchto debat byste se měli ptát také vy posluchači, v tuto chvíli tady v sále Vědecké krajské knihovny v Liberci i diváci na to, co vás zajímá a co byste chtěli slyšet od kandidátů na politiky právě v Libereckém kraji. Tak pojďme přímo k dotazům. Pan Drobný se ptá: jste pro zrušení Senátu a já vás jen poprosím o odpovědi ano, ne, abychom se dostali k více dotazům. Martina Pokorná za Stranu zelených.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Nikoliv.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Nikoliv, Petr Skokan za Věci veřejné, zrušení Senátu.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Věci veřejné jsou pro to, aby senátoři vykonávali svoji funkci čestně a bezplatně. Senát zachovat, ale čestná funkce bez mzdy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
To je taková oblečená-neoblečená, bych řekl. Komunistická strana Čech a Moravy, Marie Nedvědová.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Děkuji. (Václav) (Horáček), TOP 09.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Nikoliv.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Zdeněk Mach za ODS.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
V žádném případě nerušit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A konečně Pavel Ploc za ČSSD.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Já se také přikláním k tomu nerušit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Děkuji pěkně. Jiří Novák se vás, pane Skokane, ptá. Cituji doslovně: "proč si myslíte, že právě vy něco dokážete v parlamentu, doposud byli všichni poslanci za Liberecký kraj velmi nevýrazní." Petr Skokan za Věci veřejné.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
To budou muset posoudit voliči, kdo byl nevýrazný, kdo byl výrazný. Já si v každém případě troufám tvrdit, že zkušenosti, kterých jsem nabyl jako starosta jednoho okresního města České Lípy tady v Libereckém kraji, jako hejtman Libereckého kraje jsem měl možnost také získat obrovské zkušenosti s problematikou tohoto kraje, já znám tenhle kraj, znám všech jeho více než 200 obcí a v současné době působím v Praze a věřím si, že budu umět výrazně prosadit problémy Libereckého kraje v Poslanecké sněmovně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, to je odpověď panu Novákovi. A stejný pan Novák se ptá tentokrát pana Ploce, Pavel Ploc za ČSSD: "opravdu si myslíte, že z občanů placených ze státních rozpočtů jsou na tom nejhůř důchodci?" Pavle Ploci.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že důchodci nebo jsem o tom přesvědčený, že důchodci si zaslouží za celoživotní práci odměnu a aby dosáhli důstojného stáří. Já si myslím, že spousta důchodců u nás nevystačí, mám spoustu i přátel dneska už i důchodců a jsou mezi nimi sportovci a dokonce jeden olympijský vítěz mi volal, že neví, jestli má nechat opravit střechu, anebo jestli má si zatopit, prostě jsou na tom někteří bídně a říká, za ten celoživotní výkon za to by si měli naši důchodci by měli mít zasloužené stáří a tím pádem vyšší důchody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik Pavel Ploc za ČSSD. Stále posloucháte předvolební debatu Českého rozhlasu, Jana Žižková, která sedí kdesi tady v sále ve Vědecké krajské knihovně liberecké se ptá: nelíbí se mi, že platíme vězně, uvádí v závorce hodnotu 1100 korun za den. Proč si na sebe nevydělávají? Měly by být ekonomicky nezávislé věznice? Otazník. Tak, třeba Marie Nedvědová za Komunistickou stranu Čech a Moravy bude odpovídat.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Ekonomicky nezávislé věznice si nedovedu dost dobře představit. To by musely být zřejmě nějaké soukromé věznice, jako máme v Americe. Otázka je, jaký by to přineslo přínos. Otázka zaměstnanosti vězňů samozřejmě ano, ale otázka je, když není práce pro normální pracující, co s prací pro vězně? Já jsem zásadně pro práci, aby vězňové pracovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Mohu se na to stejné zeptat ještě Martiny Pokorné za Stranu zelených?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Samozřejmě, ekonomicky nezávislé věznice asi jsou v dnešní době nereálný počin. Pokud jde o zaměstnávání vězňů, tak tam je logické, že je dobré, aby vězni byli zaměstnáváni, ale tady mám stejný názor jako předřečnice, v době krize musíme být rádi za to, že pracují ekonomicky činní lidé, kteří nejsou ve výkonu vazby nebo ve vězení a jaksi zaměstnávání vězňů pro nás pro společnost může být jakási perlička na dortu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Petr Skokan za Věci veřejné.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Já bych doporučil každému, kdo má čas a chuť, aby si udělal exkurzi do Stráže pod Ralskem, která je tady v Libereckém kraji, kde je věznice, která má jedno z nejvyšších procent zaměstnaných vězňů a myslím si, že z této věznice si mohou brát všichni příklad v tom dobrém slova smyslu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Chápu-li to dobře, Petr Skokan nabízí exkurzi do věznice. Dobře. Lenka Polívková se ptá, a teď to pojďme vzít opět systémem ano - ne, prosím. Regulační poplatky ve zdravotnictví, ano - ne? Pavel Ploc za ČSSD odpověď předpokládám bude jasná.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Zásadně proti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Zdeněk Mach za ODS také jasná odpověď.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
(Václav) (Horáček) za TOP 09, regulační poplatky ve zdravotnictví.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tedy ponechat v této formě.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Ponechat v této formě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Marie Nedvědová, KSČM.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Zásadně ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Petr Skokan, Věci veřejné.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Zrušit poplatky v lékárnách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
oblečená-neoblečená.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Jsou ve zdravotnictví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Rozumím. Martina Pokorná za Stranu zelených.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Ano, osvědčily se jak poplatky v lékárnách, tak poplatky u lékaře a došlo ke snížení péče zejména na pohotovostech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A teď ještě poslední dotaz v této fázi, dlužno podotknout, že k dalším dotazům vás v sále se dostaneme po šesté hodině. Jiří Souček se ptá. Jak byste řešili nezaměstnanost, jinými slovy, jak hodláte vytvářet nová pracovní místa? (Václav) (Horáček) za TOP 09. Váš plán prosím.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Určitě je to složitá otázka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Máte na to asi 10 vteřin řekněme. Dělám si legraci.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Kdybych věděl a uměl odstranit nezaměstnanost, tak bych měl Nobelovu cenu. Ale jinak musím říct, první fáze, odstranit práci načerno. Bere nám to spoustu příležitostí, spoustu pracovních míst. Druhá věc, podívat se na cizí příslušníky, to znamená, kdo u nás pracuje, jestli pracuje legálně, v pořádku, navazuje to na tu první otázku a potom, protože my tady třeba trpíme velice teďka nezaměstnaností, třeba na Železnobrodsku 16 % a podobně, vytvářet takové příležitosti, které třeba nejsou v té kvalifikaci, ale ten člověk by ji měl přijmout. Mě totiž nejvíc na tomhle vadí, že jsou lidé přihlášení na úřadu práce a zároveň pracují. Pokud mi toho pracovníka chceme, jdeme za tím podnikatelem, tak on nám řekne, no, dobře, když jste mě odhalili, tak já si ho přihlásím. To je přece špatně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik (Václav) (Horáček) za TOP 09 a ještě prosím odpověď na tuto otázku Martinu Pokornou za Stranu zelených.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Strana zelených preferuje podporu drobného podnikání ve srovnání s podporou nadnárodních koncernů, které v České republice vybudovaly maximálně nějaké montovny, které dočasně zisk a práci přinesly, ale není problém, aby si sbalily kufry a odstěhovaly se o zem na východ dál v případě, že to pro ně bude levnější. To drobné podnikání je pro občany České republiky výhodnější, protože vytváří stálá pracovní místa, vytváří stálá pracovní místa v regionech, kde se dá těžit z turismu, z kulturních památek, což je zejména tedy naše Frýdlantsko, ke kterému se dostaneme ve druhé půlce večera.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
To máte naplánováno. Dobře. Martina Pokorná za Stranu zelených. Tolik, řekněme, první třetina předvolební debaty Českého rozhlasu před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Posloucháte debatu z Libereckého kraje, tedy i debatu s místními lídry 6 politických stran, které v průzkumu a z něho vycházejícím modelu společnosti SC&C a STEM dosáhly minimálně hranice 5 %. Jsou tu s námi Pavel Ploc za Českou stranu sociálně demokratickou, Zdeněk Mach za občanské demokraty, (Václav) (Horáček) za TOP 09, Marie Nedvědová za Komunistickou stranu Čech a Moravy, Petr Skokan za Věci veřejné a Martina Pokorná za Stranu zelených. A je tu další téma pro šestku lídrů politických stran v Libereckém kraji. Česká republika se, řekněme to eufemisticky, pomalu potápí na žebříčku vnímání korupce sestavovaném organizací Transparency International. Teď je aktuálně na 52. místě. Mimo jiné zaostáváme v tomto vnímání korupčního prostředí i za ostatními členy Evropské unie. Tak se ptám Pavla Ploce za Českou stranu sociálně demokratickou, jak fungující protikorupční opatření byste chtěli prosadit?

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Podívejte, já bych dal takový příklad. A to myslím naše sousedy, jako je Německo a Rakousko, se trvale umisťují mezi 12. a 14. místě a nakonec s Rakouskem jsme do roku 1980 sdíleli společný osud v jednom státě, takže dnes je pro nás Rakousko v tomto ohledu velkým vzorem a totéž platí možná ještě více o Německu, a proto učme se od nich. A teďka k věci. Rád bych připomněl, že mimo jiné pod vlivem tehdejšího 40. místa dle žebříčku Transparency International pro Českou republiku jsme v závěru vlády ČSSD navrhovali centralizaci všech veřejných zakázek a o tom už jsem tady hovořil, pro všechny státní orgány z jednoho místa a jeho soustředění pod jeden orgán, tedy již jsme uvažovali o státním fondu hmotných rezerv. Mělo jít o útvar vybavený špičkovými odborníky pro zadávání veřejných zakázek, zvlášť prověřené a imunní proti korupci. Schopnými ovšem i dosáhnout nejlepších možných podmínek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pane poslanče Ploci, rozumíme tomu správně, potřebujete někde nalézt úředníky imunní vůči korupčnímu vábení.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Přesně tak. Ale jestli byste mě nechal, pane redaktore, ještě dokončit, protože korupce, asi jedno nejzávažnější téma, je to vlastně chobotnice v našem národě a já jsem rád, že Americká obchodní komora je připravena spolupracovat na systémových změnách našeho právního systému v této oblasti, byl jsem informován našimi zástupci, že již na druhé schůzce bylo vytvořeno 40 bodů, ve kterých je změna potřebná a díky jim ČSSD pokládá razantní snížení korupce za svůj strategický úkol, jako životní záležitost pro lepší budoucnost pro obyčejné lidi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pane poslanče Ploci, díky za vaše vyjádření, za ...

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Teď se neslyšíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
My vás slyšíme. Děkuji pěkně, za Občanskou demokratickou stranu sedí proti vám v parlamentním studiu Zdeněk Mach. Pane Machu, prosím o něco stručněji váš plán na fungující opatření proti korupci v České republice.

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Tak já začnu nejdříve tím, že nemám informace, jakým systémem je sestavován tento žebříček, ale vnímám, že korupce je problém, který trápí nejenom naši republiku, ale určitě všechny země a nejenom v Evropské unii. Z toho vyplývá, že s korupcí je nutné neustále bojovat. ODS má program takzvaný 3P, ve zkratce bych řekl, že nejdůležitější je zmenšení regulací, méně přerozdělování, protože každá koruna, která jde z veřejných peněz, představuje určitý potenciál pro korupci, méně veřejných zakázek, to znamená, formou centrálních nákupů, a tak dále. Co se týče průhlednosti, tak tam se jedná o pevný jednotný pravidla veřejných zakázek, životopis veřejných zakázek a z postihů bych uvedl třeba například generální inspekci bezpečnostních sborů a NKÚ rozšířit pravomoce na obce a na kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, tolik vyjádření Zdeňka Macha, místního libereckého lídra ODS. Místní lídr za TOP 09 (Václav) (Horáček) a plán jeho strany proti korupci.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Já si myslím, že u tohohle je potřeba říct, že je potřeba absolutní transparentnost. Už od zadání všechno mít pověšené na internetu, to znamená, zadávací podmínky, kdo se přihlásil, jaká je cena, jaká firma vyhrála, ale samozřejmě teďka někdo může namítnout, ale já internet nemám. To samé musí být vyvěšeno, je to ze zákona, i na těch jednotlivých tabulích. Víte, mně by se nejvíc líbilo to, a není to nerealizovatelné a už to i někde probíhá, že prostě do toho výběrovýho řízení a do komise je přizván občan. Ne který pracuje na ministerstvu, na kraji nebo na obci. Občan, který musí mít samozřejmě vzhledem k tomu, jestli je to stavební zakázka nebo jakákoliv, určité vzdělání, ale je tam a je toho přítomen a účastní se toho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Já se omlouvám, ale že by tedy občan byl vybrán třeba k výběrovému řízení na nové reaktory v Temelíně.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Ne, že by seděl v té komisi, která prostě bude vybírat a může si k tomu říct svůj názor a nemusí být jeden. Zrovna tak jako se vyplatí při těchto řízeních si vzít někoho z opozice. Vždyť jsme demokratický stát a pak nikdo nemůže říct, že u toho výběrovýho řízení došlo k tomu, k tomu a k tomu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dobře, tolik názor strany TOP 09. Komunistická strana Čech a Moravy a Marie Nedvědová.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Já se přiznám, že jsem skeptická k jakýmkoliv programům a plánům na odstranění korupce. Byla tady akce Čisté ruce svého času a výstupy z této akce byly podle mého názoru téměř nulové, ne-li žádné. Nicméně já si myslím, že tady postačí zcela jednoduchá věc, dodržovat důsledně všechny zákony. Já si jenom vzpomínám, že v roce někdy v 90.letech tady byl seminář v Praze na ministerstvu spravedlnosti, kterého se zúčastnili pracovníci švédské prokuratury. Švédsko, pokud vím, je vzorem v podstatě pro vymýcení korupce, protože tam v současné době ta korupce je téměř nulová. Oni nám tehdy záviděli naši tehdejší právní úpravu postihu korupce, kdy my jsme měli v paragrafu 163 trestního zákona ustanovení, že ten, kdo oznámí pokus nebo podplácení a odstraní následky, prostě že se na něj vztahuje účinná lítost a je beztrestný. My jsme v současné době tuto zákonnou úpravu, kterou nám svět záviděl a říkal, že se jedná o moderní úpravu, v podstatě zrušili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Rozumím tomu správně, že komunisté by se snažili v příštím volebním období tuto úpravu vrátit zpátky do našeho právního řádu.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Já bych se za to, já bych to prosazovala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik Komunistická strana Čech a Moravy, Petr Skokan za Věci veřejné protikorupční plán.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
Samozřejmě to jsou internetové aukce, zveřejňování všeho na internetu, co se týká nákupu pro státní instituce, tak tyto nákupy sjednotit, centralizovat, ale to jsou takové všeobecné věci. Já si myslím, že každý by si měl nejprve zamést před svým vlastním prahem, Věci veřejné k tomu přistoupily tak, že my máme ve vnitrostranických předpisech podmínku, ke které se všichni členové zavazují, a to, že pokud nám bude učiněna korupční nabídka, musíme ji do druhého dne nahlásit vedení strany. Pokud tak neučiníme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pane Skokane, to se týká vašich vnitrostranických věcí. Já se ptám jinak. Chtěli byste podobný, řekněme, podobný tlak vyvinout například na zákonodárce?

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
My ten tlak už vyvíjíme v současné době tím, že navrhujeme ostatním politickým stranám, ať si tuto věc zanesou taky do svých stanov.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, Petr Skokan za Věci veřejné. Martina Pokorná za Stranu zelených, protikorupční opatření.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Já bych na začátek řekla to, že Strana zelených už v tomto volebním období prokázala, že se s korupcí umí poprat, nám se podařilo prosadit několik legislativních řešení. Jednak je to změna obchodního zákoníku, kde se podařilo zrušit akcie na majitele, to znamená, zprůhlednit majetkovou strukturu vlastníků akciových společností, které se účastní na veřejných zakázkách a jednak se podvedlo změnit samotný zákon o zadávání veřejných zakázek tak, že všechno od nynějška musí směřovat na internet. To znamená, od zadání po otevření obálek, přes vyhodnocení. Já bych se ráda pochlubila tím, když už zde kolegové zmiňovali vlastní strany, že Strana zelených jako jediná ze všech politických stran obstála v korupčním testu Mladé fronty Dnes, kdy byl nabízen úplatek za změnu zákona. Jsme jediní a hodláme pokračovat v tom, že máme připravena další protikorupční ustanovení dalších zákonů, navrhujeme změnu fungování NKÚ.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Já se vámi, paní Pokorná, nechci za každou cenu hádat, ale mám takový pocit, že Občanská demokratická strana také neprošla úplně špatně tím testem.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Neprošla, nicméně náš hlavní manažer se s člověkem, který ten úplatek nabízel, rozloučil okamžitě bez dalšího, kdežto ostatní politické strany, které jakžtakž obstály, nemluvím o KSČM a TOP09, které bohužel neobstály, tak ty se minimálně s tím člověkem chtěly začít bavit dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, tolik téma protikorupčních, řekněme, plánů. V této předvolební debatě Českého rozhlasu před sněmovními volbami na konci května. Jednotlivá témata v těchto krajských debatách, kterých bude dohromady 16, se budou samozřejmě měnit, jedno téma na závěr té první hodiny zůstává stabilní, Český rozhlas je přesvědčen o tom, že zadluženost státu či, řekněme, veřejných či státních financí je natolik závažným tématem, zejména v doznívající ekonomické recesi, že se nezbytně musí stát jedním z předvolebních témat těchto sněmovních voleb v roce 2010, tak si pojďme poslechnout úvodní informaci o českém zadlužení veřejných financí.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o téměř 179 miliard na 1 bilion 178 miliard korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112 tisíc korun. Poslední neoficiální údaje uvádějí, že veřejný dluh České republiky už přesáhl bilion 300 miliard. Výzkum agentury SC&C pro Český rozhlas v Libereckém kraji provedený ve dnech 9. - 10. dubna ukázal, že pro 62 % dotazovaných je zadluženost státu i jejich osobní problém. Stav veřejných financí nejvíc trápí voliče ve věku mezi 45 až 59 lety. Z průzkumu také vyplynulo, že v otázce zadlužování státu lidé důvěřují ODS. Tuto stranu jmenovalo 13 % respondentů. Jedenáct procent dotazovaných věří ČSSD a TOP 09 přesvědčila 8 % lidí. Míra skepse vůči zajištění zadlužování státu je však na Liberecku vysoká.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Dlužno podotknout, že téma zadlužení českých veřejných financí či zadlužení Českého státu zajímá i posluchače a diváky tady v sále liberecké knihovny. Protože například pan Havlík se ptá, v podstatě na stejnou věc, na kterou se zeptám já nyní. Tedy, vážení lídři 6 politických stran, a jako prvního oslovuji Pavla Ploce za ČSSD, jaké škrty ve výdajích státu jste připraveni prosazovat jako poslanci, pane Ploci?

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Mě, pane redaktore, ještě mrzí, že jsem nemohl tady preferovat naše konkrétní body v boji proti korupci, ale na to se možná dostaneme někdy jindy, protože nás asi čas váže. Takže proti zadlužení naší součástí hlavních závazků sociální demokracie je také snížení tempa zadlužení do roku 2013 na polovinu, a to na schodek státního rozpočtu pod 3 % HDP, ČSSD proto jasně deklaruje, jakými rozpočtovými opatřeními hodlá tohoto cíle dosáhnout. Takže například obnovení progresivního zdanění, to je cca 5 miliard, zvýšení daně z příjmu právnických osob o 2 % na 21.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pane Ploci, já se omlouvám, že vás ruším.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Slyšíme se?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
já se omlouvám, že vás ruším, ale já jsem po vás chtěl vědět opatření sociálních demokratů na výdajové stránce, které výdaje hodláte jako poslanec prosazovat jaksi k ořezání?

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Už jsme tady mluvili o státních zakázkách, tak to znamená upravit ceny státních zakázek, investičních projektů, to znamená, na dopravní infrastrukturu, ekologii, a tak dále. Na ceny aby ty ceny byly obvyklé, jako jsou v Evropské unii. Výrazně snížit navrhované finanční vyrovnání mezi státem a církvemi, zpřísnit podmínky pro zadávání veřejných zakázek a s cílem omezit korupční jednání a dodržení stanovené ceny, o tom už jsme také mluvili, redukovat například počet orgánů státní a veřejné správy a postupně snížit počty úředníků, revidovat všechny stávající smlouvy státu na nákupy služeb nad 1 milion korun ročně, například státní maturity, mýtné, takto budeme šetřit, ale ne na lidech, kteří krizi nezavinili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Poprosím teď Marii Nedvědovou za Komunistickou stranu Čech a Moravy, aby řekla svoji představu o tom, které výdaje by se daly ořezat.

Marie NEDVĚDOVÁ, volební lídr KSČM v Libereckém kraji
--------------------
Podle mě zcela jednoznačně výdaje na vojenské mise, dále si myslím, že by se daly ořezat i některé výdaje na ministerstvech, protože mě třeba zaráží, že ministerstva si nechávají udělat různé audity, zejména personální audity, které draze platí a následně pak nejsou tyto audity nejenže nijak využity, ale ať mi někdo řekne, co tam dělá tedy šéf toho ministerstva nebo určitého oddělení, když neví, jak jeho pracovníci pracují a jaké pracovníky tam potřebuje. Dále si myslím, že je možné ušetřit i na vyhazování peněz za nějaké zbytečné reklamy, třeba ministerstva dopravy za to, že nám funguje železnice, to přece každý ví, že vlaky jezdí. Co si budeme povídat. Dále třeba výdaje některých zdravotních pojišťoven za reklamu a sponzoring. Proč zdravotní pojišťovny, které mají dávat peníze do zdravotnictví, si nechávají zadávat reklamy a sponzorují?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak to je drobný výčet opatření, nebo uvažovaných opatření Komunistické strany Čech a Moravy. (Václav) (Horáček) za TOP 09 a představa jeho strany o, řekněme, zbytných výdajích?

(Václav) (HORÁČEK), lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
TOP 09 má v programu především o 20 % snížit státní spotřebu, to znamená, mzdový i provozní náklady v jednotlivých kapitolách, potom se domníváme, že...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Rozumíme tomu správně, to je propouštění? To je jiný název pro propouštění...

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
To je zefektivnění u těch úředníků a samozřejmě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Pořád ještě to vypadá jako propouštění, pane Horáčku.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Řekněme si upřímně, že kdo se kdy setkal na ministerstvu, tak víme, že skutečně tam nemusí být tolik úředníků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Takže propouštění.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
Umíme to zefektivnění na základě toho, jestliže úředník je dobrý, tak nechť má ještě jednu třetinu toho špatnýho a ten další ať si hledá, na co má. Ale ne, to je jedna věc. Další věc, domníváme se, že minimálně o 50 % by měl být státní příspěvek, snížen státní příspěvek stranám. To znamená, protože tam když to vidíme, když teď vidíme honosné kampaně, lidé si říkají, z čeho to berou? A ten přepočet na poslance je opravdu vysoký a samozřejmě uskromnit se musíme všichni včetně vládních činitelů a úředníků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Snížení platů.

Václav HORÁČEK, lídr TOP 09 v Libereckém kraji
--------------------
O 10 %.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Zdeněk Mach, liberecký lídr za Občanskou demokratickou stranu, úplně stejný dotaz na vás, pane poslanče, jak byste, jaké byste prosazoval výdaje státu k ořezání?

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Já se domnívám, že úplně musíme začít od začátku, že je nutné řídit se základním pravidlem, že není možné utratit více peněz než mám. To znamená, že tak se řídí vlastně většina českých domácností, nebo aspoň jsem o tom přesvědčen a myslím si, že tak by se měl chovat i ten člověk, který utrácí z veřejných prostředků. Co se týče nějakých konkrétních řešení, tak já si myslím, že v prvé řadě je nutné zrušení zbytných investic, další úsporu vidím třeba v centrálních nákupech zboží a služeb formou online aukce, také možná zrušení některých ministerstev nebo sloučení jejich agendy, určitě důležitou věcí je provedení důchodové a zdravotní reformy a v neposlední řadě adresnost a účelnost sociálních dávek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jenom jedna podotázka, pane poslanče, která ministerstva byste chtěl zrušit, či sloučit?

Zdeněk MACH, poslanec /ODS/
--------------------
Určitě se nabízí ministerstvo zemědělství s ministerstvem životního prostředí a třeba i část agendy z ministerstva pro místní rozvoj.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tolik Zdeněk Mach za ODS. Předpokládám, že diváci, kteří se dívají na portál Českého rozhlasu přímo na adresu zpravy.rozhlas.cz, tak vidí, že Martina Pokorná za Stranu zelených kroutí hlavou. Znamená to, že byste za Stranu zelených neslučovala ministerstvo zemědělství a životního prostředí?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Tak samozřejmě principielně slučovat dva orgány, které vůči sobě působí jeden kontroluje druhý, tak je nesmysl. My máme připravené jiné programy na zefektivnění fungování státní správy nebo na šetření.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Mluvte o nich, prosím.

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Určitě víme všichni, že 30 miliard ročně se dá ušetřit na veřejných zakázkách, o tom už jsme tady mluvili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jak jste k tomu číslu došli?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Domnívám se, že ho někdo spočetl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Já se taky domnívám, paní Pokorná. Chtěl jsem vědět, jak a kdo?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Nevím, kdo konkrétně to číslo spočetl, já jsem ho převzala jako relevantní informaci, domnívám se, že je správná. Vychází to právě z diskusí, které probíhaly okolo zadávání veřejných zakázek a té neprůhlednosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A ta další opatření?

Martina POKORNÁ, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji
--------------------
Další opatření, provozní náklady státu i obcí se dají snížit třeba zateplováním budov, využíváním alternativních zdrojů energie při spotřebě energie, to znamená, solární systémy, fotovoltaika, tak to lze zateplit vlastně díky třeba programu Evropské unie nebo díky programu Zelená úsporám se takto dají zateplit všechny obecní nebo státní budovy nebo jejich většina. Máme připraveny i další, ráda bych zmínila, ekologický tendr nebo tendr na likvidaci ekologických škod, který vůbec neprošel posuzováním, který je v hodnotě několika desítek miliard, to samý tendr u Lesů České republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
A u něho prosím skončeme a jako poslední úplně stejnou otázku dostane Petr Skokan za Věci veřejné a plán Věcí veřejných na ořezávání, řekněme, veřejných výdajů.

Petr SKOKAN, volební lídr v Libereckém kraji /Věci veřejné/
--------------------
My bychom především chtěli, aby se úplně zrušily příspěvky politickým stranám, to jsou vyhozené peníze, máme za to reklamu, kterou nechceme. Dále jak jsem říkal už jednou, zamést si před vlastním prahem a navrhuji, aby příspěvky pro poslance, takzvané poslanecké náhrady, byly sníženy na polovinu, potom bychom chtěli, aby také byl omezen rozpočet armády, protože předražené armádní zakázky typu nákupu pandurů, kdy obrněný transportér potom ale nedojede ani k Rádiu Svobodná Evropa nebo gripenů, které střeží prostor nad Litvou draze, tak si myslíme, že i tam se dá šetřit. Samozřejmě zrušit některá ministerstva, jako například ministerstva pro místní rozvoj, vznikly kraje a toto ministerstvo mělo vlastně se vznikem krajů úplně zaniknout, naopak existuje tady dál. Sloučit ministerstvo životního prostředí s ministerstvem zemědělství a...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, pane Skokane, já vás v tuto chvíli utnu, budeme pokračovat bezesporu za malou chvíli, protože první část předvolební debaty Českého rozhlasu z Libereckého kraje právě v tuto chvíli končí, to znamená, vysílání na celostátní síti Českého rozhlasu končí, ten, kdo bude chtít sledovat, a to doslova sledovat tuto předvolební debatu z liberecké Vědecké knihovny, tak se může dívat na webové stránky zpravy.rozhlas.cz, kde dále běží videopřenos. My budeme dále pokračovat na lokálním vysílání Českého rozhlasu Liberec. Zatím díky za pozornost, těším se s vámi na slyšenou například ve čtvrtek ve Zlínském kraji. Hezký podvečer.

 

ČRo 1 - Radiožurnál, 13. 4. 2010, Pořad: Volební speciál Martina Veselovského
Štítky
Osobnosti: Václav Horáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme