Leoš Heger: Ledy by měly začít tát i v politice

Video TOP hovor

10. 3. 2010

Leoš Heger absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a poté pracoval ve Fakultní nemocnici Hradce Králové jako rentgenolog. Podílel se zde na zavádění ultrazvukové diagnostiky a vedl první CT pracoviště v republice. Od roku 1996 působil ve FN HK na pozici ředitele. Po 14 letech na vlastní žádost tuto funkci předal a zůstal v nemocnici znovu jako rentgenolog. Od roku 2002 je zastupitelem města Hradec Králové. Je předsedou veslařského klubu v Hradci Králové. Získal zlatou medaili Lékařské fakulty UK - HK, ocenění Manažer roku 2007 a cenu města Hradec Králové Primus inter pares.

Ve veslařském klubu

Máme krásný, slunečný, jarní den. Ledy nám roztály, toto všechno bylo jimi obalené. To je znamení, že by měly začít tát ledy i v politice. Musíme se zase chystat, abychom měli všichni v klubu dobrou fyzickou kondici. Vidíte, co tu je nepořádku. Je to úplně jako ve společnosti, je potřeba to vymést. Vzít hadr a občas udělat kloudný pořádek.

Soutok je ideální místo, kousek od centra města. Zde se snažíme myslet na to, že je lidi potřeba spojovat. Veslování je pro to dobré a pro politiku je vlastně také potřeba. Dále je šest kilometrů jez a za dalších deset jsou Pardubice, které jsou takovým rivalským městem Hradce Králové. Ale kupodivu, nebýt pardubického veslařského klubu, tak jsme nebyli tak daleko, jako jsme. Velice nám pomohli. Spory v politice jsou úplně stejného rázu. I ty v politice jsou zdánlivě neřešitelné. A přitom není tak velký kumšt si s tím poradit a být trošku slušný, partnerský. Pak i ti největší nepřátelé se někdy dají docela dobře dohromady.

Technika couvání

*Kdyby Vás teď viděl volič TOP 09, co byste mu vzkázal?

Já jsem strašně rád, že jsem zůstal normální. Vždycky říkám, podívejte se, já jsem dělal funkci poměrně vysokou a dlouho a nijak mě to nepoznamenalo. Nemám manýry papaláše ani nemám krásné velké auto a žiju normálním způsobem, se kterým jsem docela spokojen.

Abyste věděli něco o technice, tak teď couvám. (Na lodi.) Taková neobvyklá činnost, ale také je ji třeba v životě umět. Člověk se musí někdy zastavit, zpomalit a jít kousek zpátky, i na lodi to jde takto udělat.

*Dá se s tím něco udělat i v politice?
Určitě dá, a dokonce si myslím, že se v politice dají dělat takové věci, které se některým jeví jako začátečnické a obstarožní, jako se někomu omluvit nebo říct, že člověk udělal chybu a že to potřebuje vzít z jiného konce a napravit. Myslím, že je to právě to, o čem se mluví, co je třeba ve smyslu slušnosti. Ne v tom říkat si „dobrý den" a být na sebe uctiví a nenadávat si do různých tvorů, ale v přístupu k věci, v pozitivitě a v hledání slušných řešení. To je moc potřeba.

Symbolika řeky

Musím ještě dodat, že toto místo má v sobě mnoho symbolik. Jedna z nich je Labe. To je tak krásná řeka. Já jsem tady v Hradci vyrostl od dětských let a nikdy jsme se do Labe nechodili koupat, vždy bylo velmi špinavé. Pak se hodně vyčistilo a už tak zůstalo a nějak se neoživilo. Víte, když sem přijede někdo ze severního Německa a řekne se mu, tato malá řeka, co na ní jsme, to je Labe, stejné jako máte vy to obrovské v Hamburku, tak se všichni hrozně diví. Přitom my Labe máme v Královehradeckém kraji podstatný kus, začíná na Labské louce v Krkonoších. Kousek od jezu nás sice Labe opouští, ale pluje dál do Pardubic, kde je také život jako všude jinde. Také nás Labe spojuje hlavně s Evropou, což je to podstatné a na tom je třeba dál pracovat. Stejně tak jako na kvalitě Labe, tak na kvalitě spojení a spolupráce s Evropou, protože té není nikdy dost.

Nemocnice, můj život

Ještě Vám ukážu nemocnici. (Ukazuje za sebe.) Takové zázemí, které je vzadu, ne hlavní areály, hlavní pavilony, ale je to kus nemocnice a je tam také kus mě. Já jsem tam začal jako medik docházet vlastně v roce 68 - 69, a pak jsem tam převážnou část svého života pracoval a strávil asi dvacet let jako rentgenolog, čtrnáct let jako ředitel nemocnice a opět zase jako rentgenolog, takže doufám, že pak už mě jen odtamtud odnesou.

Bezpečí a ukotvení na lodi i v politice

Nacházíme se nyní na vodě - je to labská voda, nedala by se pít a je vratká. Jsme deset centimetrů od hladiny a znáte Titanic, potopení je raz dva. Proto si také myslím, že je potřeba dělat politiku pořádně, aby byla jako tato loď, když se roztáhnou vesla a chytí se voda, přestane se loď hýbat a je bezpečně. Stačí to jen umět a hlavně chtít, to je nejdůležitější.

Celé přístaviště jsme budovali na podzim a jsme na něj v klubu velmi hrdí. A betonový fundament, který vidíte ve sněhu na břehu, to jsou základy pro ukotvení. Mluvím o tom proto, že jsem tady stál po pás v bahně a vykopával metrovou díru, a pak jsme do ní vozili beton. Říkám to také z toho důvodu, že fundamenty jsou potřeba. Politika, život i zábava musí mít své dobré základy, které se musí udělat pořádně, solidně, ne na pár dní, ale na dlouhou dobu.

Vážnost volby

Musím říci, že tato jarní vyjížďka mě přesvědčuje o tom, že v politice může být i docela zábava, a možná se na ni budu i nakonec těšit. Ale abych byl vážný, myslím si, že je potřeba říci, že bychom v TOP 09 byli rádi, aby co nejvíce lidí přišlo k volbám, a tímto si vás na ně dovoluji pozvat. Ono je potřeba v naší společnosti, aby co nejvíce lidí volilo, ať ti, kteří jsou příznivci té strany nebo oné, prostě aby to množství hlasů bylo dostatečné na to, aby se každý, kdo ho dostane, mohl cítit silný a mohl dělat věci, které jsou potřeba, i věci nepopulární, protože ve společnosti jsou potřeba udělat.

Osobnosti: Leoš Heger