Legislativní kutilství i porcování medvěda může omezit zákon

19. 3. 2012

Zatímco dnes mohou poslanci projednávaný zákon snadno přepsat k nepoznání a v jedné předloze slepit "hrušky s jabkama", v budoucnu jejich tvořivost nejspíš svážou jasná přísnější pravidla. Novelu jednacího řádu už pro sněmovnu sepsal Senát. A poslanci chystají další, vlastní.

Zatímco dnes mohou poslanci projednávaný zákon snadno přepsat k nepoznání a v jedné předloze slepit "hrušky s jabkama", v budoucnu jejich tvořivost nejspíš svážou jasná přísnější pravidla. Novelu jednacího řádu už pro sněmovnu sepsal Senát. A poslanci chystají další, vlastní.

Co mají společného odměny státních úředníků s právem pacienta vybrat si, u kterého lékaře se nechá ošetřit? Zhola nic. Přesto, když loni v létě politici projednávali zdravotnickou reformu, objevil se v ní návrh, který měl umlčet ožehavé dotazy na platy a odměny ve státní správě. V tichosti ho tam vepsali úředníci ministerstva vnitra.

Po kritice ze strany občanských sdružení i neparlamentních stran tehdy poslanci "nastrčeného vetřelce zařízli". A nyní by mohla praxe takzvaných přílepků, tedy nesouvisejících změn v nesouvisejících zákonech, kterou politici občas narychlo napravují svoje chyby, ale častěji pokoutně tlačí vlastní zájmy, skončit nadobro. Počítá s tím alespoň novela jednacího řádu sněmovny, kterou dostanou na stůl poslanci.

"Oba návrhy si kladou za cíl zkvalitnění legislativního procesu," popisuje za navrhující senátorky a senátory Soňa Paukrtová (TOP 09). Zpřísnění podmínek pro přijímání zákonů by mělo také umožnit lépe posoudit, kdo, co a proč dělá. Kromě přílepků chce novela omezit i takzvané komplexní pozměňovací návrhy, které nahrazují text návrhu zákona textem úplně novým - mohl by je podávat pouze garanční výbor.

Až do konečného hlasování o zákonu jako celku by měl mít také jeho předkladatel možnost vzít ho zpět. "Posílí to pozici vlády. Často řešíme problém, že poslanci změní nějaký zákon k nepoznání a ministr, který ho původně předložil, pak už jen krčí rameny, že s tím nemůže nic dělat. Tímto by dostal možnost předlohu stáhnout," vysvětluje Paukrtová. A na důkladné prostudování zákona včetně všech změn by měli mít zákonodárci i více času.

Poslanci senátní novelu zřejmě jen tak projít nenechají

Novelu jednacího řádu sněmovny mají poslanci společně se stejnou úpravou pro Senát projednat toto úterý. Protože ale mezi oběma parlamentními komorami vládne řevnivost, je pravděpodobné, že poslanci senátní předlohu nenechají projít jen tak. Buď ji využijí jako nosič a zapracují do ní své nápady, nebo ji hned v prvním čtení odmítnou a její ustanovení případně promítnou do vlastního návrhu. Ten už na půdě sněmovny horečně vzniká.

"Zatím jsme se bavili s ODS, že pustíme tento návrh dál a budeme se na něj snažit naimplantovat naše další věci. Chceme o tom debatovat, byť není úplně standardní, aby Senát navrhoval, jak má jednat sněmovna," tvrdí šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Rozporuplné pocity ze senátního návrhu mají i zástupci dalších stran. "Kloním se spíš k tomu, abychom tu novelu zamítli, případně ji použili jako nosič pro novelu jednacího řádu, která vzniká v rámci sněmovního podvýboru. Nepovažuji za vhodné ani šťastné, když Senát navrhuje změnu pravidel jednání sněmovny bez diskuse se sněmovnou," míní předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle místopředsedkyně sněmovny z VV Kateřiny Klasnové by ovšem bylo "trochu hloupé" nápady senátorů úplně odmítnout.

Neporcujte medvěda, navrhuje uzákonit vláda

Ať už nicméně dopadne přetahovaná o senátní novelu jednacího řádu sněmovny jakkoliv, vláda v připomínkách k ní nakousla ještě další téma k diskusi: zákaz takzvaného porcování medvěda, tedy praxe, kdy během schvalování státního rozpočtu posílají poslanci finanční injekce do svých regionů.

"Pokud by byla shoda, že to úplně zakážeme a nebudeme pouze dobrovolně k takovým návrhům zdrženliví, v jednacím řádu by se musela objevit věta ve smylu, že pozměňovací návrhy v průběhu druhého čtení státního rozpočtu předkládané jednotlivým poslancem nebo skupinou poslanců nejsou možné a že jediný návrh je možný dejme tomu pouze za celou politickou stranu," popisuje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proti porcování medvěda každoročně brojí. Podle mluvčího resortu financí Ondřeje Jakoba se ale poslanci v posledních dvou letech při schvalování rozpočtu výrazně ukáznili.

-val-
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme