Laudát: Praha má problémy s projekty, které už jsou rozjety

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

27. 11. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

To teď uvidíme u Tomáše Hudečka, jako muže, který to má mít pod sebou, oblast územního rozvoje, když je řeč o úsporné koalici, která tedy předpokládám, vznikla ve čtvrtek na pražské radnici. Nová koalice na pražské radnici sepisuje nebo bude sepisovat programové prohlášení. Podle TOP 09 se nová koalice musí vypořádat právě především s finančními problémy hlavního města. Jde například o financování dopravního podniku, stavbu metra a nejen to.

Tomáš HUDEČEK, první náměstek primátora /TOP 09/

U tunelu Blanka se jedná o naprosto podrobný audit každé faktury, každé částky, která byla proplacena anebo ještě neproplacena a tudíž by se mělo podařit ještě snížit ty náklady a to navýšení, které se objevilo v nedávné době. Co s týče Opencard, tam je variant několik, taková ta nejradikálnější říká, zbavme se Opencard a předejme celý ten systém nějaké bankovní instituci, která má s těmito službami zkušenosti. Dá se předpokládat přesun vůbec toho systému na nějaký modernější, to znamená, v případě některých zahraničních měst se používá ne tramvajenka, ne karta, ale používá se systém mobilních telefonů. To znamená, to byl trošku na druhou stranu zase v podstatě důkaz vyhozených peněz do Opencard takže ta Opencard a těch variant je vícero. Tady v tomto ohledu ještě koaliční jednání určitě proběhnou.

Václav MORAVEC

Zaznamenala Česká televize slova Tomáše Hudečka z TOP 09 a prvního zástupce primátora hlavního města Prahy. Františku Laudáte, budou v tom programovém prohlášení tyto konkrétní věci, počítá TOP 09 s tím, že se objeví v tom programovém prohlášení přehodnocení projektu typu Blanka, protože primátor Bohuslav Svoboda říká v pátečních Hospodářských novinách: konečně můžu být tvrdší a dotáhnu dokonce úspory například při výstavbě tunelu Blanka.

František LAUDÁT, předseda pražské organizace /TOP 09/

Samozřejmě budeme tlačit na to, aby tam bylo co nejvíce konkrétních věcí, ale ona je otázka, Praha má problémy s těmi projekty, které už jsou do značné míry rozjety. Vždyť podle původních harmonogramů například soubor těch tunelů Blanka měl být uveden do provozu někdy 2011, potom 2013. Dneska se mluví o roce 2014. Víte, pokud by měla proběhnout kontrola každé faktury, tak to je skutečně práce pro nějakou auditorskou firmu za spoustu peněz a řadu věcí prostě už nedokontrolujete už z prostého důvodu, že prostě nejvíce věcí se odehrává u zakrývaných prací, v případě takovýchto staveb, u přeložek sítí. Prostě ty práce už nemůžete přeměřit a tak. Spíš jde o to, se pokusit možná ještě někde, ale říkám, ty možnosti budou hodně omezené. Například změnit rozsah díla, ale říkám, to jsou spíš jaksi drobnosti. Já bych považoval za úspěch, pokud by už nenarostla ta cena proti tomu, co nějakým způsobem bylo uzavřeno.

Václav MORAVEC

To je nějakých 37, 36,9 takže 37 miliard.

František LAUDÁT

Protože skutečně je to velice problémové v takovéhle fázi rozpracovanosti. Já vím, že si pan primátor v minulosti nějaké audity objednal, ale víte, zase i kvalifikovaná auditorská firma, když přijde z venku už do takto pokročilých jaksi prací, mám zkušenost osobní i s auditem rekonstrukce Obecního domu.

Václav MORAVEC

Bude v koaliční smlouvě řešena problematika úvěrů na výstavbu trasy A metra, tedy úvěr od Evropské investiční banky, když sám Zdeněk Tůma říká, že není možné zastavit výstavbu metra?

František LAUDÁT

Nevím, konkrétně to musí být zmíněno, protože Praha bude muset vlastně průběžně optimalizovat finanční krytí závazků. Tady nejde o to, nezadlužovat Prahu, ale ta situace došla tak daleko, že tu se nebavíme o nových akcích, kde by se dalo něco výrazně zastavit a podobně, náklady na konzervaci takovýchto staveb, jinak by to byl ve světě poměrně unikát, by byly enormní, to znamená, tam se spíš vyplatí potom vzít půjčku. A pokud jsem informován, tak ten úvěrový rámec už byl schválen. Zase například u toho metra.

Václav MORAVEC

Nebyl schválen.

Petr HULINSKÝ, předseda pražské organizace strany /ČSSD/

Ne, to bude teprve v zastupitelstvu 15. prosince. Pakliže to tam nová rada předloží, finanční výbor tu udělal základní krok, aby to být mohlo.

 

Václav MORAVEC

To znamená, že tam počítat jako TOP 09, že bude zapotřebí vzít si onen úvěr?

František LAUDÁT

Předpokládám, že ano, protože v téhle chvíli právě finišuje proces schvalování dotace 7,3 miliard, jak tady zaznělo z Evropské unie. V případě, že ta stavba by se zastavila a podobně, tak výsledkem by skutečně jenom bylo v tomto případě, že Praha nedostane tu dotaci nebo kdyby to rozkládala v letech, ta výstavba je také značně už pokročilá a tedy nejde o to prostě, když vám někdo nadělá, jako se to v Praze se stalo a to dokonce nikoliv za období primátora SVobody, ale ještě v tom předcházejícím za éry primátora Béma, to už není o nějakých, tam jsou platné smlouvy, které jsou také pod nějakou sankcí. Jsou tam odevzdané práce a podobně, takže ono to nebude tak černobílé, jak možná si někdo na první pohled myslí. Já bych varoval před nějakým.

Václav MORAVEC

To jsou ta očekávání, která dáváte i vy jako TOP 09, když mluvíte o nezadlužené Praze.

František LAUDÁT

Já jenom možná, pane redaktore, jenom ukázku, kam to až došlo. Například dopravní podnik si musel téměř vynutit mimořádnou valnou hromadu, protože on už neměl peníze na závazky na faktury po splatnosti. To znamená, takovéto věci musí být řešeny a tam už nemůžete se bavit o úsporách.

Václav MORAVEC

Promiňte, ale vy jste zase kritizovali dopravní podnik, jeho nehospodaření nebo špatné hospodaření. Totéž se týká 17 haléřů za jednu jízdenku papírovou, které mizí někde na Panenských britských ostrovech a podobně. Takže jsem zvědav, jak vy ruku v ruce tady s ODS zpřehledníte a zefektivníte hospodaření Dopravního podniku hlavního města Prahy. Počítáte s tím, že dojde k personálním změnám?

František LAUDÁT

Já předpokládám, že v klíčových městských firmách dojde ke změnám, ale zase nechci tady vyhrožovat, kdo pracuje dobře.

Václav MORAVEC

Pracuje vedení dopravního podniku dobře? Potom když jste ho kritizovali?

František LAUDÁT

Myslím, že kolem dopravního podniku ještě budou velká jednání o tom, kdo by měl zůstat jak v těch statutárních orgánech, tak v managementu, protože tam skutečně jsme kritizovali řadu věcí a je to otázka skutečně zase měli by si ti lidé, kteří řídí hlavní město Prahu, městská rada říci, koho chce a koho nechce, protože oni zodpovídají. Oni nesou tu reálnou odpovědnost. My neseme odpovědnost politickou. Já se budu ptát za rok, za dva, co se změnilo, jaké procesy byly nastartovány, protože skutečně ze dne na den všechny věci změnit nejde. Já jsem tím jenom tady chtěl říct. Jsou tady věci, které lze postupně měnit. Nepůjde to tak rychle, jak někdo čeká. To máme zkušenost z Prahy 1, Prahy 5, to jsou procesy, kde jste pod smlouvami a musíte dodržovat zákony. Pak jsou věci, které bohužel nezměníte a to například ten problém placení prostě za už jezdící tady tramvaje z plzeňské Škodovky. To jsou věci, které nemůžete změnit.

Václav MORAVEC

To je hezké, že to říkáte při vědomí toho, co jste říkali v opozici, když jste byli TOP 09.

Petr HULINSKÝ

Já jsem upřímně překvapen, protože ODS tvrdila, že jedním z hlavních důvodů je to, že sociální demokracie si chce vzít půjčku na výstavbu trasy metra A  předseda TOP 09 hovoří, že bez ní to nepůjde. Tak já tomu úplně moc nerozumím. Protože ODS řekla: Nevezmeme si žádnou půjčku, nezadlužíme Prahu, nebudeme používat cizí finanční zdroje na výstavbu trasy metra A. A pan Laudát, předseda TOP 09 říká: bez toho to nepůjde a já s tím souhlasím. Já to říkám už měsíc, že bez toho to nepůjde.

Václav MORAVEC

Tak počkejte, třeba Tůma bude dřív primátorem, než si ještě myslíme.

Petr HULINSKÝ

Tak jsem překvapený. Já bych, jestli mohu pane redaktore dokončit u větu. Já jsem očekával například, že už existují analýzy údajně analýzy, kde holešovická tržnice nebude muset platit 117 milionů ročně, ale jen 17 milionů, že o 100 milionů bude platit méně a to bych pak kritizoval, že kvůli tomu není možné mít na odměny určitou tak jak jsme historicky v posledních x let byli zvyklí. Ale tohle mě úplně zaskočilo.

Václav MORAVEC

V dobrém ale předpokládám.

Petr HULINSKÝ

V dobrém, já určitě TOP 09 v tomto moji podporu má.

ČT 24, 27. 11. 2011, Pořad:Otázky Václava Moravce II.

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme