Laudát: Odpovědnosti za budoucnost Prahy se nezříkáme

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

22. 11. 2011

Jen doplním, že s překračováním rozpočtu své kolegy z ČSSD obviňují také pražští občanští demokraté. A hostem Světa o druhé je teď lídr pražské organizace TOP 09, člen výkonného výboru strany a poslanec František Laudát, kterému přeji pěkné odpoledne.

Pěkné odpoledne a dobrý den.

Podle všech relevantních politických hráčů v Praze se situace dostala do bodu nula, co to pro TOP 09 znamená. Jste ochotni jednat s ODS o vládě nad Prahu po tom všem, co jste s ní už zažili?

Tak samozřejmě naší povinností je udělat všechno pro to, aby Praha měla vládu. To znamená, my se té odpovědnosti nezříkáme. Říkám dopředu, nestanovujeme podmínky, na druhou stranu si necháváme otevřené dveře, abychom mohli jednat nejenom s ODS, tam je problém, že skutečně, a vyplynulo to i z těch slov pana primátora, že vlastně ve skutečnosti jsou dvě frakce ODS a chceme více jaksi konzultovat tu situaci a případně i na ty se sociální demokracií, nezavíráme dveře, protože to podstatné, co je, prostě Praha potřebuje vládu, potřebuje řešit problémy, do kterých nejenom tato koalice, ale i předchozí vláda pana exprimátora Béma Prahu dostala.

A je pravdivá informace, že stávající primátor Bohuslav Svoboda už se zástupci TOP 09 vyjednával zhruba tři týdny bez vědomí pražské ODS?

Prosím vás, konzultace a taková ta, to běžný povídání, to běží na všech úrovních a vlastně v každé politické straně, i mezi stranami.

Ne, ale tam šlo skutečně už o rozdělení míst, kdy ODS měla mít tři radní a primátora, TOP 09 7 radních, to potvrzujete? Nebo vyvracíte?

Ne, nepotvrzuju to, prostě já jako předseda pražské TOP 09 jsem nikomu nedal mandát a nikdo neměl mandát oficiálně cokoliv vyjednávat. Takže samozřejmě konzultace běžely prostě s ODS a my skutečně nerozlišujeme prostě dvě ODSky, pro nás je to jeden politický subjekt. Pokud oni se rozhádali a případně se možná rozštěpí, nebo já nevím, co bude následovat, to spíš je otázka na vedení pražské ODS a pana primátora, tak bude nějaká nová situace. Nicméně prostě pro nás občanští demokraté jsou jeden subjekt a prostě myslím si, že těm běžným konzultacím a prostě kontaktům, které samozřejmě existují a existují standardně, tak se přikládá větší význam. Já se domnívám, že v celé téhle záležitosti spíš tím iniciačním problémem je, je skutečně vnitřní, jsou vnitřní rozpory v pražské ODS.

A kdybyste to měl pojmenovat konkrétně, vy říkáte, ODS je pro nás jedna, i když jsou tam tedy dvě frakce, tedy hypoteticky. V momentě, kdy vyhraje frakce Borise Šťastného, tak to pro vás není garance toho, proč s TOP 09, respektive s ODS jednat?

Prosím, to je otázka, my teprve dneska večer budeme jednat o strategii, o tom, kdo bude tvořit vyjednávací tým a v dalších záležitostech, tak, prosím, jakým způsobem povedeme jednání a s kým, to, to bude rozhodnuto dnes večer.

Ještě jinak, jste ochotni případně podpořit, pokud by Bohuslav Svoboda dokázal získat určitý počet hlasů, podpořit jeho skupinu jako TOP 09 i na úkor oficiální ODS?

Prosím, tohle je skutečně předčasné. Jako já můžu říct nějaký svůj názor.

A ten je?

Já bych se hodně bál prostě pokoušet se nějakým způsobem fungovat tak, aby to rozštěpilo prostě velkou občanskou stranu, to je prostě vždycky velice nebezpečné. Já vůbec se domnívám z celé té záležitosti, že občanští demokraté překročili jistý Rubikon a bohužel ve finále si berou jako rukojmí Pražany. Jako to je prostě něco, co je pro mě velice těžké zkousnutelné.

Ještě poslední otázka, vrací se do hry zpátky Zdeněk Tůma, máte od něj jasné slovo, že je připraven odejít z poradenské firmy KPMG?

Pokud se týká pana Tůmy, že by tam ukončil svoji činnost v případě, že by prostě došlo k jeho zvolení primátorem, tak ano.

Za jiné situace ne.

/Souzvuk hlasů/ rozhodnutí Ústavního soudu, myslím, že to je řekl i veřejně, že je připraven kdykoliv prostě nejen do těch jednáních vstoupit, já předpokládám, že bude v tom vyjednávacím týmu jako lídr z těch, který vlastně v Praze vyhrál volby, ale zároveň, že by prostě ukončil svoje aktivity. Protože prostě post primátora prostě není postem, který by měl být vykonáván ještě společně s dalšími pracovními aktivitami.

No, tak stávající primátor stále ještě dokáže svou gynekologickou praxi obhospodařit. Tak uvidíme. Každopádně.

No, víte, je to problém a také tomu odpovídá situace.

Tolik lídr pražské TOP 09 František Laudát, děkujeme a na slyšenou.

Na shledanou.

Ondřej Černý