Laudát: Kauzu Parkanové provází řada lží a manipulací

Rozhovor s poslancem Františkem Laudátem

11. 7. 2012

Poslanci vydali k trestnímu stíhání Vlastu Parkanovou, která okamžitě poté rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny. Policisté někdejší ministryni obrany podezírají ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Sama politička dnes ale uvedla, že policejní žádost o její vydání obsahuje několik lží. Na její obranu se postavil zejména ministr financí a spolustraník Miroslav Kalousek. Františka Laudáta, poslance za TOP 09 jsem se zeptala, proč hlasoval proti vydání bývalé šéfky resortu obrany.

Je to první případ, kdy je někdo vydáván nebo byl vydán za politické rozhodnutí, protože všechny ostatní kauzy, co si já vzpomínám, tak se týkaly činnosti mimo parlamentu a nebo s ním souviseli velice vzdáleně. Skutečně kolem té kauzy je řad očividných lží a manipulací, že prostě pro mě to nebylo přesvědčivé. Jestliže nějaká firma, jejíž kredit je velice vážně zpochybňován, řekne, že z veřejných zdrojů vypracovala posudek, protože jinak nemá právo přístupu k tajným informacím, že řada právních stanovisek těch nejrenovovanějších institucí v naší zemi, která říkají, že bývalá ministryně Parkanová postupovala v souladu se zákonem. Byla tam stanoviska v obdobných případech ministra financí, dokonce pana předsedy Sobotky. Samozřejmě, pro mě skutečně ta záležitost hodně zavání.

Zavání vám čím?

Zavání mě politickou objednávkou v nějakým kruhu. Já nevím, kdo to je, ale v každém případě mně přijde, že to není standardní kauza.

Vy si myslíte, že je velký problém, když teď policie prověří, jestli bývalá ministryně obrany poškodila nebo nepoškodila stát?

Domnívám se, že policie měla dostatek nástrojů k tomu, aby tuhle záležitost ošetřila i bez vydání Vlasty Parkanové, to za prvé a za druhé se domnívám, že prostě kdo teď vrátí to, že před pár okamžiky paní Parkanová rezignovala na post místopředsedkyně sněmovny, takže bude zvolen někdo jiný a tím pádem, i když se nic nepotvrdí, tak už pro ní to je nevratný krok.

Když jste mluvil o lžích, které doprovázejí ten případ, tu žádost o vydání bývalé ministryně obrany, tak co jste měl na mysli?

Je velice prapodivné už to samotné zpracování posudku firmou American Eprosin. Je tam problém, že údajně tedy podle potvrzení členů mandátového výboru se operuje s působením Vlasty Parkanové v době, kdy ministrem obrany už nebyla nebo ministryní obrany, byl to pan Barták, byla to už Fischerova vláda. Je tam zřejmě poutána otázka ceny obvykle a všech okolností, takže si myslím, že skutečně těch nejasností, ale možná i umělých konstrukcích je tam příliš mnoho.

Ještě na jedno se vás zeptám, když jste řekl, že máte podezření na politickou objednávku, máte podezření, kdo by mohl chtít odstranit Vlastu Parkanovou z politického života?

Jsme svědky frontální diskreditace celého politického spektra a je otázka, zda to jsou nějací lidé, kteří mají politické ambice, protože poslední dobou se vynořila řada lidí, kteří předtím dělali ať už v policejních nebo bezpečnostních službách, dneska se pasují do role jakýchsi čistých a nebo to můžou být i prostě lobistické kruhy, které se tím snaží otevřít cestu k některým věcem. Může tam být i například typově zastrašení politiků, aby nerozhodovali i s přihlédnutím ke strategickým zájmům republiky, například při chystané záležitosti kolem dostavby Temelína.

Říká František Laudát, poslanec za TOP 09.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 11. 7. 2012