Langšádlová: Babiš jedná o vládě jen naoko

12. 12. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

David BOREK, moderátor

Paní Langšádlová, vy jako TOP 09 jste se počátku se vymezovali jednoznačně proti hnutí ANO. Jenom mi, prosím, dovolte takový možná personalistický podotek. Ve studiu tady sedí, myslím, že to je bývalý, s prominutím, ódéesák a potom unionista Patrik Nacher, ódéesák Martin Kupka a topačka Helena Langšádlová. Ono to vypadá, že i v hnutí ANO jsou lidé, kteří vlastně z hlediska toho možná už překonaného pravolevého dělení jsou na podobné lodi. Je to vyloučeno, aby TOP 09 nějak s těmito lidmi spolupracovala?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Pane redaktore, ale o to přece vůbec v tuto chvíli nejde. My jsme svědky hry na sestavování vlády. Tandem Babiš - Zeman předvádí, jak lze sestavování vlády využít jako marketingový nástroj pro prezidentskou kampaň. To, před čím stojíme, je první kolo prezidentské volby a to, co oni dělají, je podpora Miloše Zemana. Kdyby někdo myslel vážně sestavování vlády, většinové nebo menšinové, tak postupuje úplně jinak. Nejdříve se sejde s možnými partnery, kteří by případně podpořili většinovou vládu nebo i menšinovou vládu, a hledají nějaké programové průniky. To, co dnes sledujeme, vůbec není o této vládě. Je to vytvoření maximálního prostoru k tomu, aby vyhrál Miloš Zeman, protože k tomu směřují všechny kroky od počátku. Miloš Zeman svolal tuto sněmovnu v nejzazším možném termínu, tudíž zajistil, aby se jednání o vládě co nejvíce přiblížila prvnímu kolu prezidentské volby. V tuto chvíli se zdá, že položí voličům ANO, SPD a KSČM otázku: Jestli chcete, aby Babiš byl tím premiérem i pro druhé kolo, musíte volit Miloše Zemana. To je přece naprosto jasné.

David BOREK, moderátor

Dobře. Podotýkám také, že to není poprvé, kdy to říká třeba někdo z TOP 09. Jen mi vysvětlete z hlediska teorie her, co by tím získával Andrej Babiš, protože pokud v prvním kole podle vás sestavuje vládu vlastně naoko jako jakousi poloprezidentskou marketingovou stafáž, tak ale při druhém pokusu stejně bude muset chtít nebo předpokládám, že bude chtít snad nějakou trvalejší většinu ve sněmovně, nebo ne?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Je otázka, jestli si to vůbec Andrej Babiš připouští. Myslím si, že když prezident Zeman řekl, že by nechal dlouhodobě Andreje Babiše vládnout i bez důvěry, tak Andrej Babiš s přístupem řízení státu jako firmy je schopen téměř skrze dekrety a skrze exekutivu vládnout. Případně získávat podporu v Poslanecké sněmovně pro jednotlivé dílčí legislativní návrhy. Standardní postup by byl takový, že nejdříve by vítězná strana měla jednat se všemi stranami o možném vzniku koaliční vlády. Pokud opravdu došlo k tomu, že by všechny strany zastoupené v parlamentu deklarovaly, že nepodpoří tuto koaliční vládu, tak je legitimní jednat otevřeně o podpoře menšinové vlády. Ale to by muselo být založeno na programu. A já jsem přesvědčená, že k těmto jednáním nikdy nedošlo.

David BOREK, moderátor

Není tam něco, co zamlčujete a co přecházíte? Není to ve skutečnosti tak, že v takovém případě by to bylo o personáliích, tedy, abych to řekl úplně na rovinu, v takovém případě by Andrej Babiš nemohl být premiérem. A ptám se, jestli to je realistické očekávat od takto vítězné strany.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To je samozřejmě otázka. Je velmi pravděpodobné, že alespoň strany z Demokratického bloku, které by byly požádány o podporu menšinové vlády, by vznesly i personální požadavek, že by premiér neměl být trestně stíhaný. O tom není pochyb. Ale postup vyjednávání, pokud by někdo opravdu chtěl vyjednat vládu, byť i menšinovou, by musel být úplně jiný. Nikdy se nedají a nemohou vyjednávat vlády tím způsobem, že jeden subjekt, který má 30 %, což je dobrý výsledek, samozřejmě, ale není to většina, sestaví program, a pak přijde s tímto programem za ostatními jako s hotovou věcí. To je opravdu velmi nestandardní postup.

David BOREK, moderátor

Paní Langšádlová, nebudu se ptát znovu a vidím, že to je rezolutní postoj vaší strany, možnost spolupráce, přímé nebo nepřímé, s hnutím ANO. Zeptám se trochu jinak. V těch obrysech programových, které teď různí kandidáti na ministry sdělovali veřejnosti, vidíte něco, kde by mohla TOP 09 ad hoc podpořit něco z toho, s čím oni přicházejí do svých funkcí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ale samozřejmě, pokud bude standardní vláda, která bude mít důvěru, tak bude předkládat do Poslanecké sněmovny jednotlivé legislativní návrhy. Pokud budou v souladu s našimi programovými prioritami, tak my budeme velmi konstruktivní opozicí a budeme jednotlivé návrhy posuzovat.

David BOREK, moderátor

Vidíte něco konkrétního, co byste mohli, co byste mohli podpořit?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Jsou to určitě věci, které se týkají navýšení výdajů na školství, podmínek v sociálních službách, výstavby dopravní infrastruktury, zákona o liniových stavbách. Těch věcí, u kterých dojde ke shodě, bude určitě celá řada, ale podstatou je něco jiného. Podstatou je, že tady dochází opravdu jenom ke hře na sestavování vlády. Mě se nechce věřit, že by byl pan Babiš tak nekompetentní vyjednavač, že by neuměl jednat o sestavení vlády standardním způsobem.

Zdroj: ČT24.cz, 11.12.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme