Kučera: Prezident Miloš Zeman společnost už téměř dva roky rozděluje a polarizuje

Komentář poslance TOP 09 Michala Kučery

15. 11. 2014

Policisté v civilu zatýkají a odvádí na služebnu poklidně demonstrující mladé lidi, kteří rozvinuli transparent „Stydím se za svého prezidenta“. Nepíše rok 1968, ani 1989, ale rok 2014. Je úterý 11. listopadu, jen pár dní do 25. výročí Listopadu.

Policie v Opavě a v Krnově předvedla naprosto neadekvátní zásah proti občanům, kteří přišli prezidentovi říct svobodně svůj názor. Zásah, který nám aktivním účastníkům studentského stávkového hnutí z roku 1989 velmi silně připomíná zákroky komunistické Státní bezpečnosti proti lidem demonstrujícím právě před 25 lety.

Je zjevné, že prezident Miloš Zeman společnost už téměř dva roky rozděluje a polarizuje. Jeho slovní agrese opepřená zvlášť v posledních dnech začíná vyvolávat i drsnější odmítání a odpor ve společnosti. A nemůže se divit, když mu to občané dají najevo veřejně i s transparenty. Tuto úroveň komunikace si zvolil jen a jen on sám.

Bohužel se Miloš Zeman začíná chovat jako Boris Jelcin v posledních měsících jeho vlády v Rusku. Má vlastně velké štěstí, že přemýšlivý český občan si i přes jeho nedůstojné slovní projevy dokáže zachovat chladnou hlavu. Takže ho čekají maximálně transparenty nebo červené karty.

Policie ale zadržela v klidu demonstrující občany, kteří neohrozili bezpečnost hlavy státu. A to už je postup zcela bezprecedentní a v demokratické historii České republiky pro mě nepřijatelný. Ve standardní západoevropské demokracii by ministr vnitra po takové události nabídl svou rezignaci. Od ministra vnitra Milana Chovance očekávám, že se zachová stejně tak, jako by se zachoval jeho západoevropský kolega a nabídne svoji funkci.  Jinak bych si musel myslet, že se vracíme nějakým „Zemanostrojem“ času do doby, kterou jsme přece všichni chtěli změnit, nebo ne? 

Michal Kučera, poslanec TOP 09

15. 11. 2014

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme