Korespondenční volba? Češi v zahraničí nejsou odrodilci, dlužíme jim to, míní senátor Czernin.

31. 1. 2023

Třetí přímá prezidentská volba přilákala k volebním urnám rekordní počet voličů – 70 procent. V zahraničí dokonce 80 procent. A to i přesto, že někteří voliči cestovali hlasovat tisíce kilometrů. Mělo by Česko umožnit krajanům korespondenční hlasování? „Je to dluh, který našim občanům v zahraničí dlužíme už hodně dlouho,“ říká senátor Tomáš Czernin (TOP 09). „Mám k tomu velké výhrady,“ reaguje poslanec Radek Vondráček (ANO). 

Czernin připomíná, že Česko je jednou z posledních pěti zemí v Evropské unii, kde korespondenční volba není možná.

„Takže opravdu je to už ostuda vůči našim krajanům. Jsou to stále občané České republiky a jsou omezeni ve svých ústavních právech,“ dodává spoluautor senátní novely o zavedení korespondenčního hlasování, která leží od ledna ve Sněmovně.

Podle Vondráčka není termín „omezení ve svých ústavních právech“ přesný. Připomíná, že čeští občané v zahraničí mohou volit.

„Zákon, který se předkládá, vlastně řeší kompenzaci, aby se jim volilo snáze, lépe. Jenže tím se bohužel otevírá spousta dalších otázek ústavních, faktických, technických, které mluví proti. Nikdo v současné době nezpochybňuje český volební systém. A je v našem bytostném zájmu, abychom do něj nesahali. Nebylo by dobré otevírat, jak někdo říká Pandořinu skříňku nebo okno korespondenční volbě,“ míní předseda sněmovního ústavně-právního výboru.

„Ať ten princip zavedeme jakkoli, musíme si na začátku debaty říct, že nikdy to nebude naplňovat standard jako ve volební místnosti. Řeknu to jednou větou. Chybí tam ta plenta. Nikdy nebudete vědět, jakému vlivu byl ten dotyčný vystaven. Takže to je základní výhrada, přes kterou se musíme přenést,“ naznačuje Vondráček.

Czernin s tím nesouhlasí. Připomíná, že v senátním návrhu je garantováno, že korespondenční volba bude stejně důvěryhodná jako osobní, že nebude moct být nijak zmanipulovaná.

„Stejně jako dnes se občan musí přihlásit na zastupitelském úřadu, může se přihlásit datovou schránkou nebo korespondenčně a obdrží poštou volební lístky a elektronicky unikátní kód. A ten volební lístek spolu s tím kódem potom vloží do obálky,“ vysvětluje.

Senátor připomíná, že by se tím řadě občanů žijících mimo ČR zjednodušila v současné době značně komplikovaná možnost volby.„Samozřejmě můžeme volit na zastupitelských úřadech, ale když si člověk představí našeho občana žijícího ve Vancouveru, že musí putovat do Ottawy nebo Toronta pět týdnů před volbami, potom znovu v den voleb a u prezidentské volby za dva týdny opět. Stojí to mnoho peněz a času.“

„A připomeňme, že naši občané v zahraničí nejsou žádní odrodilci nebo něco podobného. Jsou to lidé, kteří nás skvěle reprezentují, posílají do ČR poměrně vysoké finanční obnosy. A jsou takto ve svých občanských právech omezeni,“ opakuje senátor za TOP 09.

Poslechněte si celou debatu.

Zdroj: plus.rozhlas.cz, 31. 1. 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme